Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 09:21 4 485 20

Стотици работници от Русе могат да останат без домове

  • русе-
  • захарна фабрика-
  • ведомствени жилища-
  • търг

Над 280 служители на фалиралата захарна фабрика могат да останат на улицата

Над 280 русенци, които са работили във фалиралата захарна фабрика в града, има опасност да останат без дом. Причината е, че кредитори вече са започнали да разпродават ведомствените апартаменти. Част от имотите са обявени на търг от НАП. С парите от продажбата на недвижимата собственост трябва да се погасят задължения на фабриката от 18 млн. лв.

На терена на завода, който не работи вече 10 години, всичко е разпродадено. Част от сградите са разрушени, с изключение на тези построени преди 100 години.

Синдикът на фирмата Георги Чолаков е обещал да се даде възможност на наемателите да закупят жилищата, в които живеят на преференциални цени, уточнява Нова телевизия. „В един момент обаче се оказва, че 4 жилища вече се продават в НАП и тези хора остават на улицата”, заяви една от потърпевшите.

„Директно се обяви търг. Всеки може да дойде на оглед и да има претенции към нашето жилище”, коментира друга жена, която живее под наем във ведомствен имот от 17 години.

„Служителите имат възможност да закупят въпросните жилища. Но тук не става въпрос това да стане на преференциални цени, а за друг ред за продажба. Жилищата първо се предлагат на наемателите. Те не се продават по Търговския закон. Продажбата може да се осъществи до 6 месеца след откриването на производството по несъстоятелност. Всички жилища, които до 20 ноември не се осребрят по реда на Данъчно - осигурителния процесуален кодекс, ще бъдат предложени в производство по несъстоятелност”, обясни синдикът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    19 6 Отговор
    ГЕНЕРАЛ БОКО ГИ ПРИЕМА В БАНКЯ...А ЦЕЦКО ГИ НАСТАНЯВА В ГОЛЕМОТО АПАРТАМЕНТ ЗА НОЩУВАНЕ ОПИ..

    Коментиран от #6

  • 2 Боци ма ФАРА

    27 5 Отговор
    Абе щом са РАБОТНИЦИ следователно НЕ са РОМОВЕ,значи не са от моя електорат.
  • 3 боцмана

    24 5 Отговор
    Добре е да живееш във ведомствено жилище , но идва момент в който нещата бъгясват и резултатът е налице. Предполагам , че назад във времето всеки е имал възможност да си закупи жилището , но не го е направил и сега ще бере ядове. Но обърнете се към Бог Бойко , няма да ви помогне , но поне ще ви излъже щедро.
  • 4 Жоро

    12 15 Отговор
    Ами да работят и да си плащат квартира какво е това за 30 лева квартира пък и недоволни.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 5 Отговор
    ГАРАНТИРАНО ОЩЕ ОТ СДС КОГАТО ИВАН КОСТОВ ПРИВАТИЗИРА СТРАНАТА НИ ЗА 1 ЛЕВ ГЕРБ ЩЕ НИ ДОВЬРШАТ

    Коментиран от #12

  • 6 Тодор

    15 14 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Пусни ги при теб. На какво основание живеят в жилища, които не са техни ? Това, че някога са работили в завода не е подвиг. За това са получавали заплати. Това, че им дават да закупят апартаментите по преференциални цени им стига. Който не може - вън. Аман от благотворителност на наш гръб. Комунизма го отрекоха и руснаците, дето го измислиха. Който иска да проявява благотворителност и да се прави на Майка Тереза да го прави за своя сметка. Имаме църква. Да се понапъне и тя.

    Коментиран от #10

  • 7 ДДРОнег

    5 6 Отговор
    Ами вече нямаме омбудсман, а само той май може да помогне

    Коментиран от #8

  • 8 ДДРОнег

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "ДДРОнег":

    А и новият ни кмет е в опозиция срещу Общински съвет, срещу Областен, срещу премиер ... нищо не може да направи, т.е. няма да го подкрепят !!!
    А това е свинщина, да разпродават домовете на хората !!!
  • 9 митко

    16 3 Отговор
    И аз искам да живея за 30-40 лева месечен наем цял живот, ама няма как да стане. .........,, нашето жилище......,,, Това е израз от наемател. Не, не е ВАШЕ и сега ще го разберете по трудния начин.Може да ми тракате минуси, псувни, плюнки и пр. но това няма да промени нищо за тези хора. Не и промяна към добро.
  • 10 браво умници

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор":

    дано да те чуе и прочете Господ, и тебе да те прати в църквата да просиш храна и подслон, след немного време, и да разбереш какво е, измекяр малоумен
  • 11 Русенка

    11 4 Отговор
    Хората са искали през годините да купят жилищата но не ги даваха за да ги ползват като заложници по изборно време,заплашваха да мълчат че щи ги изгонят,наемите не са по 40лв а ако има такива те са с външен клозет хора които нямат умствен капацитет и не им се отдава , не са запознати да не се изказват! После ревете че отивате на терминал 2 да ще се ходи няма гражданско общество това заслужава завистливия бг . народ,незнаейки ситуацията а плюе
  • 12 хптг

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тъпако, страната ни я приватизираха без пари с т.н. бонови книжки комунистите, успешно мимикрирали в бесепари. Но това е прекалено сложно за безмозъчни като теб, които повтарят като папагали как Костов е съсипал държавата.

    Коментиран от #14

  • 13 Станислав

    9 0 Отговор
    Случва се всеки ден - хазяина ти решава да продаде СОБСТВЕНОТО си жилище. В такъв случай не оставаш без дом - просто си търсиш нова квартира.
  • 14 Разграбването

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "хптг":

    на България беше идея и изпълнение основно на Иван Костов, не се прави на луд!
  • 15 Гост

    11 1 Отговор
    Завода фалирал преди 10 години, а те продължават да живеят във ведомствените жилища. Под наем. На кого плащат наем? Не се ли сетиха за 10 години, че като завода го няма вече в един момент и жилищният им въпрос ще дойде на дневен ред. Защо не са с купили / наели имот на свободен наем, след като вече не са служители на завода. Стига с този комунизъм вече.
  • 16 До гост

    8 5 Отговор
    Тъпако през всичките години сме искали да ги купим но не даваха и наемите не са ниски а 120 лв за гредоред краен квартал м/у два цигански плюс обща вода ОГРАМОТИ се и тогава рай псе!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "До гост":

    Квалификациите не ме обиждат, все пак един прост работник от захарен завод каквото и да каже няма как да има каквото и да било значение. Строфите изписани от поета важат с пълна сила и тук- "Народа прост... живота тежък, скучен".
    А сега да се върнем към реалността- като са ти много 120-те левчета (смях в залата живее под наем за 120 лв.- апропо едната ми обувка струва толкова) защо не напусна??
  • 18 TyЪтрг

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "До гост":

    Умнико, като са толкова кофти и не ви дават да ги купите, що не си купихте други? Само тия жилища ли са в Русе? Щото не ги даваха за без пари нали, както се надявахте да купите тези.
  • 19 центаджия

    1 1 Отговор
    Стига бе , това в демократичен булгаристан ли се случва? Не може да бъде , че то в бедна Русия това е невъзможно.
  • 20 Жител на Захарен завод

    0 0 Отговор
    Дано ви се върне цялата злоба. Тъпкано....ако сме имали избор,нямаше да стоим тук 104 семейства.......