Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 13:53 5 034 12

Предложения за ограничения в строителството

  • строителство-
  • промени-
  • закон-
  • фандъкова

Да има повече отстояние от сградата и достатъчно паркоместа

Предложения за ограничения в строителството - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Премахване на възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и брой паркоместа чрез използване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартаметни хотели. Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изисквания за строителство са по-ниски. Това е първият пакет с промени в Закона за устройство на територията, който внасям в Министерство на регионалното развитие и благоустройството“. Това каза кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Практиката показва, че изискванията за общежития, ателиета и апартаментни хотели се използват от някои инвеститори за заобикаляне на правилата като зад тях се крие строителство на жилищни сгради.

„По този начин се създават проблеми както за градската среда, така и за бъдещите собственици на апартаменти, които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи. Затова настоявам да се премахне възможността за строителство на сгради изцяло с ателиета и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели. Разговарях с министър Аврамова и зам.-министър Нанков, с които ще сформираме работна група за изчистване на текстовете, които ще предложим на Народното събрание“

Кметът Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравков предлагат и създаване на регистър на системите за паркиране.

„Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужния по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация те се демонтират и продават на друг обект“, обясни арх. Здравков. „Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи да бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията“, каза Фандъкова.

Следващият пакет от законодателни промени ще бъде за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси. „Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите“, каза арх. Здравков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вечният кмет

    21 9 Отговор
    Бутайте тия блокове. Набутали са ни като зайци у зайчарник. Живееме като мангасари в тая комуна. Ората на запад се разполагат у къщи като палати, а нас ни принудиха да се бутаме 4 човека в жилища като за 2ма дърти японци. Всички като деца немахме собствени стаи и не можеше едни гости да ни дойдат щото хола е превърнат в спалня за децата. Деева комунистите деева.

    Коментиран от #11

  • 2 JEEP

    16 1 Отговор
    Какви предложения бе? То вече място не остана. Тия предложения докато станат реалност има много вода да изтече. И циркулация на въздуха и всичко в София е отдавна съсипано!
  • 3 Макето

    18 3 Отговор
    Демек НИЩО не предлагат! Само ПР! Пак ще си се строят 7 етажни сгради с отстояние 10-12 метра и тези на първите етажи в северната сграда никога няма да виждат слънце! Пак ще строят по 2-3 хил. м2 в 600 квадрата парцел! Само ГЕРБ але
  • 4 Курвата фандък

    12 6 Отговор
    Духай курво Фандъкова
  • 5 балон

    9 3 Отговор
    aз cъм брoкeр и мoгa дa ви кaжa, чe цeнитe в Coфия вeчe пaднaхa пoд нулaтa. Eтo нaпримeр рeнoвирaн двуcтaeн прoдaдoх в цeнтърa мин. ceдмицa зa минуc 200 E кв. мeтър. И caмo, зa дa cтaнe cдeлкaтa рeaлнo aз плaтих кoмиcиoнa нa cтрaнитe, зaщoтo прoдaжнaтa цeнa e oтрицaтeлнa. Тoвa e, бaлoнът ce cпукa cъc cилнo пoлoжeниe и зaля вcички

    Коментиран от #6

  • 6 Урко

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "балон":

    Аз също съм брокер! Твоето нищо не е! Аз миналата седмица продадох тристаен в Младост, като се наложи да дам 10000€ на купувачите, за да го вземат! Нотариуса като видя за какво иде реч се разрева и ми опрости разноските за прехвърлянето, които трябваше аз да платя!!! Балона така се е спукал, че наводни пазара! Еййй, съсипаха я тая държава. Никой не идва вече в София и не купува, селяните предпочитали да си живеят на село и да си падат кокошките, щото изкарвали по 3-4 Хил. лв. от това!
  • 7 ало разбирачи

    12 6 Отговор
    балона се надууува и като се спука ще отидат на село всички брокерчета и алчни инвеститорчета, които са се навъдили. Тогава аз ще стоя и ще се смея на вас, тъпаци, които купувате в София вместо във Виена. Там цените са под 1000 Е квадрата и няма 30 % общи части!

    Коментиран от #9

  • 8 Гладен брокер

    2 2 Отговор
    Купувайте, че немам сделки!
  • 9 Динку

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "ало разбирачи":

    Напълно съм съгласен с теб с едно изключение. Във Виена, в центъра цените са по 500 € на квадрат, а не по 1000! А в Париж са 300 евро квадрата! Само в Монте Карло са колкото в София

    Коментиран от #10

  • 10 Австриеца

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Динку":

    аз от години живея във Виена и мога да ти кажа, че жилищата тук бяха на такива цени преди кризата от 2008. Сега балона се спука и във Виена се намира качествено ново строителство за около 150-200Е кв.м. и то в топ-център, до филхармонията. В София цените да доста под нулата в момента
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Купувач

    2 0 Отговор
    Ало, имотните инвеститори и брокери, стига сте драскали тук, ами се връщайте на работа, че вече станаха големи опашки пред офисите ви! Откога чакаме, всеки с по два чувала с пари в ръце - заболяха ни ръцете да ги държим! Аз лично търся апартамент, 64 квадрата, давам 2900 евро, ама искам да не е на комуникативно място, да е шумно и да няма паркомясто, а също така отсрещният блок да е на не повече от 10 метра, но все не намирам такъв?!