13 Ноември, 2019 16:06 3 095 0

Над 27 000 км от инфраструктурата се поддържа цифрово

  • гис-
  • кадастър-
  • цифровизация
Над 27 000 км от инфраструктурата се поддържа цифрово - 1
Снимка: М. Богданова ©

„В наши дни не можем дори и да си представим какъв би бил животът без географските информационни системи. Те са не просто приложения, но и инструмент за взимане на информирани, отговорни и важни политически решения на държавно и местно ниво.“ каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Той също така припомни, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през тази година завърши голям ГИС проект „Единна информационна точка“, където са събрани огромни масиви от данни за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура на страната, което подпомага не само по-ефективното планиране, но и по-доброто управление на обществените ресурси.

Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз и Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) споделиха своя международен опит и демонстрираха иновативни ГИС приложения на двете организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения за нуждите на сигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.

Бяха представени ГИС проекти, изпълнявани в различни сфери през последната година в България. Илияна Тодорова, директор дирекция „Управление на водите“ в МОСВ показа изпълнявания в момента проект за изграждане на Информационна система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална Система за Управление на Водите в Реално Време (НСУВРВ). В сферата на сигурността, Младен Петров, директор на дирекция КИС в Министерството на вътрешните работи представи използваните от ведомството съвременни ГИС приложения за наблюдение, анализ и управление в реално време в полза на обществото. Друг основен акцент в програмата ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, където участие ще вземат Таня Христова, кмет на Община Габрово, както и представители на Визия за София.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА