Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 11:21 16 492 26

Пазарът на недвижими имоти през 2020 г.

  • жилища-
  • пазар-
  • прогноза-
  • софия-
  • българия

Следващата година ще е аналогична на тази, прогнозират анализатори

Пазарът на недвижими имоти през 2020 г. - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните месеци на 2019 г. имотният пазар в София, а и в страната като цяло, превключи на по-високи обороти. Свидетели сме на оживление в оставащите броени седмици до края на годината, което затвърждава цялостното позитивно усещане за пазара и за перспективите пред неговото развитие.

„При общи очаквания и прогнози за продължаващ икономически растеж, оставащи ниски лихвени проценти по кредитите, растящи доходи и рекордно ниска безработица няма как да очакваме нещо различно от продължаващ подем на имотния пазар и през 2020 г. Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

2020 г. ще бъде много подобна на 2019 г. – с минимални изменения на цените, стабилност на имотния пазар и голяма активност и обем от сделки. През следващата година ще имаме възможност да станем свидетели на зрял имотен пазар с плавни изменения, но с голям интензитет на обемите и усещане за стабилност и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години.

Ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени цени и с много по-добри доходи, заетост и още по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити.

„Лихвените проценти по кредитите по принцип са основният двигател на развитието на имотния пазар, но поради тяхното почти изчерпано движение надолу, в бъдеще все по-силно влияние ще започнат да оказват другите макрофактори и най-вече факторите от пазара на труда и демографските фактори, свързани с вътрешната трудова миграция”, допълва Стойкова.

Тенденцията е доходите на населението да продължат да нарастват поради конвергенцията с европейските доходи и нуждата от квалифицирана работна ръка, следователно по-голямо внимание трябва да се обръща на безработицата. Повишението ѝ от сегашните рекордно ниски нива ще даде ранен сигнал за обръщане на тенденциите на имотния пазар. Засега това изглежда като далечна перспектива, но следва да се наблюдава внимателно като процес.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокера

    102 14 Отговор
    Ти луда ли си или на луда се прайш само спад има вече кви ръстове кви тенденци кви 5 лева манипулатори такива платени статии

    Коментиран от #23

  • 2 devill

    71 9 Отговор
    От кога мнението на тази измамна агенция е важно?!!!!!! Защо не им проверите рейтинга първо и после да искате мнение на въпросната госпожа!!!! Една от най-скапаните агенций на пазара!!!!! Смях...... тотално некомпетентни, особено госпожата
  • 3 Eee

    58 6 Отговор
    Швейцария на Балканите,купувайте сега че догодина ще са по €100000 на квадрат 😂

    Коментиран от #4

  • 4 Брокерът

    66 5 Отговор

    До коментар #3 от "Eee":

    Няма вече кой да купува. Пари има- хора няма.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Ганю

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Брокерът":

    Сами си го вкарахме ние българите, заради управниците дагиева.
  • 6 Тролл2

    47 6 Отговор

    До коментар #4 от "Брокерът":

    Прав си чуек. Вече почти всеки има имот, но няма на кой да го продаде, ако му потрябват пари.

    Коментиран от #7

  • 7 Тролът

    40 5 Отговор

    До коментар #6 от "Тролл2":

    Трябва, като купиш, да можеш на другия ден да го продадеш, ама е трудно. Сега се радват само тези, които успеят да продадат, шот нема купувачи.
  • 8 търся да купя

    26 31 Отговор
    тук бяха писали през 2017, 2018, 2019, че балонът се е спукал и навсякъде всеки гледа да се отърве от имота, докато все още струва нещо. Вече ще стане 2020, а аз още не съм успя да намеря реално такъв евтин изгоден имот?! Моля, пишещите да ми пратят няколко оферти, докато инфлацията не ми ми е изяла парите

    Коментиран от #10

  • 9 балонът се спука

    39 16 Отговор
    аз съм брокер и мога да ви кажа, че цените в София вече паднаха под нулата. Ето например реновиран двустаен продадох в центъра мин. седмица за минус 200 Е кв. метър. И само, за да стане сделката реално аз платих комисиона на страните, защото продажната цена е отрицателна. Това е, балонът се спука със силно положение и заля всички
  • 10 анализатор

    17 20 Отговор

    До коментар #8 от "търся да купя":

    слушай ти пишещите във форумите накрая с парите ще си запалиш печката. Спрямо 2008 сега дела на отпуснатите кредити спрямо БВП е е 2 пути по-нисък(от 6 % 2008 на 3 % сега), средната заплата в София се е удвоила, лихвите са 2.5 пъти по-ниски спрямо 2008, цените 2008 се сринаха рязко. Сега цените се задържат на настоящите нива вече 2 години, няма срив, които тогава така изплаши всички хора
  • 11 11-12 годишна цикличност

    44 6 Отговор
    Ако на някой му говори нещо ще разбере , може да не се стигне до цените от 2008г , но със сигурност ще има спад от 15-20% , въпрос на време е т.е. 2020. или 2021г. всичко ше си дойде ня мястото , повечето от инвеститорите които се сдобиха с имот със цел отдаване под наем все по трудно ще намират наематели и следователно ще гледат да се отърват от ненужните активи които все пак като седят празни са си разход. Имайте предвид , че и населението се топи с едни 50хил. на годишна база също така и младите емигрират към западна Европа и Северна Америка , освен Варна,Пловдив и София всички други градове се смаляват от към численост.

    Коментиран от #13

  • 12 Готин

    28 3 Отговор
    Като се каже имот, българина разбира апартамент в гетото с парно дето му дерат кожляка. За къща и не си помисля, макар цените им да са наполовина за м2. Селяците казват: Само селяни живеят в къщи. Германците, като ,,по прости,, мечтаят за къща!

    Коментиран от #18, #19

  • 13 Toko

    20 16 Отговор

    До коментар #11 от "11-12 годишна цикличност":

    Това е мечтата на всеки човек за който гроздето е кисело ! Цените няма да паднат ! Ще има имоти които ще си останат скъпи и никога няма да останат без наемател . Всъщност и сега е така, и винаги е било така. Има и имоти които са построени в нищото някъде в калта и мизерията , те винаги ще са евтини . София расте - за добро или лошо ! Всеки имот е строго индивидуален и ако човек знае какво иска от въпросният имот когато го купува тогава няма проблем . Но когато е тъп и си мисли ,че от всеки имот може да се спечели ,то тогава сметките няма да му излязат .
  • 14 Неексперт

    38 5 Отговор
    Искам да попитам коментиращите “експерти” тук на каква база растат цените на имотите ? Повищена покупателна способност - абсурд, силно търсене от чужденци по подобие на испанските и гръцките острови - абсурд, подобрена градска инфраструктура и качество ма строителството - едва ли. Защо ли никоя голяма компания не инвестира в Бг? Защо Цветанов и другите гербаджии пазаруват на цени 3 пъти по - ниски от обикновените граждани ? Значи те пазаруват на реални цени, а ние на 3-ни и балон няма , нали ?

    Коментиран от #15

  • 15 Брокерът

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Неексперт":

    Ако Видин стане столица, цените в Сф ще си дойдат на мястото ( колкото трябва )
  • 16 Я. Петров

    21 4 Отговор
    Всичко свършва 2020.Насищането на пазара е факт. 2020 може и да удържат в безтегловност. Но още в първото тримесичее спад на сделките и задържане на цените. ВТОРОТО ЛЕК СПАД. ЩЕ ПРОДАВА И ПЕЧЕЛИ ТОЗИ КОЙТО ПРЪВ САБУЕ ГАЩИТЕ. ДРУГИТЕ ФАЛИРАТ. И ТЕ ТАКА
  • 17 Я. Петров

    22 4 Отговор
    Всичко свършва 2020.Насищането на пазара е факт. 2020 може и да удържат в безтегловност. Но още в първото тримесичее спад на сделките и задържане на цените. ВТОРОТО ЛЕК СПАД. ЩЕ ПРОДАВА И ПЕЧЕЛИ ТОЗИ КОЙТО ПРЪВ САБУЕ ГАЩИТЕ. ДРУГИТЕ ФАЛИРАТ. И ТЕ ТАКА
  • 18 Хубаво

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Готин":

    Къща,ама с тия цигани?Трябва,да имаш огнестрелно оръжие,за да я пазиш.Германците,мечтаят за къщи,ама нямат нивата на битовата-циганска престъпност,като в България.
  • 19 Умен

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Готин":

    Къде ще учат децата ти? В селското училище ли? Къде ще ходиш на заведения? В единствената пропаднала селска кръчма ли? Къде ще ходиш на лекар? В близкият град на минимум половин час път ли? Как ще стигаш до работа през зимата? По неучистените пътища ли? Как ще се отопляваш? Ще мъкнеш дърва и пелети като прост хамалин ли? А като спре тока? Германците ги зарежи, там е друго. Имат си инфраструктура, нямат сняг зимата. Дали ще живееш в града или селото пак всичко ти е далеко.
  • 20 Перко Наумов

    24 1 Отговор
    Ма как ще има балон, не е възможно. Ей сутринта гледам в имот.бг обява за тристаен в Младост 3- 136 хил.евро. На 01.10 е намален с 1000 евро, на 11.10 е намален с още 5000 евро, а на 06.11 с 43000 евро. В момента се продава за 87000 евро. Не бе, няма никакъв балон и пазара ще продължи да расте....вервайте ми :-)

    Коментиран от #21

  • 21 Брокерът

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Перко Наумов":

    2001 г купих за 14 000 $ в 3 стаен в младост 1, тогава заплатата ми беше 400 лв. Сега взимам 1000 лв бахмааму!
  • 22 В САЩ

    9 1 Отговор
    Хората са го измислили. Ако си купил един имот за 100 000 евро, трябва да го отдадеш под наем за 1000 евро, тогава само си на печалба. Другото е мечти и фантазии на алчни брокери и строители.

    Коментиран от #24

  • 23 Брокерът

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Брокера":

    Като ми използваш ника, поне не обиждай. Иначе съм на твоето мнение. От мен имаш”+”
  • 24 Брокерът

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "В САЩ":

    Трябва, ама ако ти ги дадат.
  • 25 Бездомник

    5 1 Отговор
    Имотите ще поскъпват докато има кой да купува!
    Едно нещо струва толкова за колкото може да се продаде!
    Справка направена във строителните фирми показва ,че стойността на квадрат ново строителство е 150-300 евро в зависимост от качеството на вложените материали и на сложността на архитектурният проект. Много трудно е обаче с парцелите.
    Аз живея в София. Мисля, че цените на новото строителство няма да падат. Ако падне ще е до 10% максимум. Въпроса с некачественото строителство е отделен, НО никой не може да ме обеди , че старото строителство е по-качествено( особено за мутринските времена 1990-2000г.).
    Старото строителство само ЩЕ ПАДА! Много здраве на будалите дето мислят ,че за панелка ще им се даде 100хил. евро.
    Животът на едно жилище заложен от конструкторите е петдесет години.
    Не ми е ясно как жилище строено осемдесетте години на двадесети век струва 100 хил. евро при условие, че е за събаряне.
    В София масова се заселват хора от провинцията и това държи пазара.

    Аз съм обикновен човек който си търси жилище за покупка но за жалост три години все "падат цените", а аз само плащам наем.
  • 26 Валентин

    0 0 Отговор
    Балона на имотите в София се надува. Много са факторите, които надуват балона. Има много брокери, които се правят на специалисти. Истината е , че цените на имотите в София са прекалено високи за доходите на населението. Само ви давам за пример един отличен имот в едно от най-добрите предградия за живеене в Америка. Това е имот, който е със застоена площ около 77 кв или по нашите надути стандарти около 90 кв. Реално цената на квадратен метър идва по-ниска от имотите в София. Реално доходите в това предградие са 25-30 пъти високи от средните в София. Ето ви реални факти. Всичко друго е спекула на брокери и стоители

    https://www.realtor.com/realestateandhomes-detail/5S070-Pebblewood-Ln-Apt-H1_Naperville_IL_60563_M75595-04446?view=qv