12 837 28

Строител на лукс комплекс в „Пампорово“ фалира

"Джи Ти инвест" ООД са взели огромен кредит в размер на 2 млн. лв.

Строител на лукс комплекс в „Пампорово“ фалира
Снимка: Shutterstock

Пловдивската строително-инвестиционна фирма "Джи Ти инвест" ООД фалира. Решението за обявяване в несъстоятелност е взето само преди дни на 14 ноември от Окръжен съд Пловдив.

До тежката финансова развръзка дружеството бива докарано заради теглене на огромен кредит от близо 2 млн. лв., уточнява TrafficNews. Собственици на фирмата са Тройчо Недялков, който от над 20 години е в строителния бранш в Пловдив и региона, и Георги Жичев. Двамата съдружници учредяват фирмата през 2006 и разпределят 50 на 50 капитал от общо 5000 лв.

Само година по-късно двамата теглят банков кредит от 922 000 евро за целите на изграждането на огромен спа апатрхотел в Пампорово - комплекс "Пампора". Залагат дружествените си дялове пред банката кредитор и правят договорна ипотека върху имота в ски курорта. Дружество започва строеж и се опитва да продава на зелено апартаментите в сградата, но неуспешно. Не успяват да покриват вноските по кредита си, който е с първоначален срок за погасяване 2010. Със споразумение за залог на търговското предприятие, Недялков и Жичев издействат нова крайна дата през 2016 година, но така и не изплащат огромния борч. Фирмата е обявена за неплатежоспособна още към февруари 2014.

Недялков преди години беше замесен в скандал с кредити, теглени от строителни работници, които твърдят, че са предавали парите на работодателите си под угрозата, че ще останат без работа. Проверката срещу него обаче беше прекратена поради липса на достатъчно доказателства и изтичане на давностните срокове.

Към днешна дата съдът е постановил прекратяване на дейността на "Джи Ти инвест", като е поставил със свое решение обща възбрана и запор върху имуществото на пловдивската фирма. От банката кредитор "Юробанк" са си изкарали изпълнителен лист, по който частен съдебен изпълнител в момента е пуснал търг за продажбата на хотела с цел обезщетяване на вземанията на банката.

Хотелът е на груб строеж, като в него има огромен спа център, басейни, пул-барове, ресторанти, игрални зали, ски гардероби, офиси, магазини, гаражи и над 80 апартамента. От друга страна дружеството няма пълна собственост върху земята отдолу, а само 65% идеални части.

Търгът е обявен с първоначална цена от 935 804 лв без ДДС, което пък ще се начисли в размер на още 187 хиляди лева.

Тепърва предстои да стане ясно дали ще има интерес към комплекса, тъй като огромен брой строителни мастодонти край ски пистите бяха сполетени от аналогична съдба. Това са гигантът "Магнолия холидейз", апартхотел „Сидер Хайтс" 3, хотелски комплекс "Зарена", комплекс "Форест нук", Жилищно-хотелски комплекс „Долината на Орфей" и "Родопи Даймънд" - всички в Пампорово. Част от тях от години вече се разпродават, като ЧСИ-тата инициираха отделни търгове за апартаментите в тях поради невъзможност за продаване на целите комплекси.

Фалитът на множество строителни предприемачи, инвестирали в т.н. ваканционен бум, се случи по време на икономическия крах между 2007 и 2012 година. Последиците обаче са факт и до ден днешен, а по-голямата част от гореизброените строителни гиганти стоят недовършени като паметник на банкрута.

Пловдив / България
Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Брокерът

  37 3 Отговор
  ..почнА се
 • 2 сдфгсдфг

  49 4 Отговор
  Днес в Пловдив, утре и в останалите градове.
 • 3 русенец

  70 11 Отговор
  Сега е момента държавата да направи както Испания на времто - изкупи на безценица и разкара бетона от курортите си!...ама Испания е държава, България - не!
 • 4 Сиромаха

  58 6 Отговор
  Така се прави взимаш милиони и връщаш един гол хур !! Сиромаси те като мен вземат кредит 2000 лв връщат 5000лв (примерно) и този пример е в Най ДОБРИЯ случай, има къде по ЗЛЕ.
 • 5 Скоро почва бум на фалити при

  25 2 Отговор
  другите играчи с надценените жилища , който държи кеш пара ще определя цените
 • 6 falit za investitorite be

  21 5 Отговор
  хахах казах ви бе .. пукат инвеститорчетата 1н по 1н и скоро в СФ 600м2/еур с акт 16 и кенеф тип БАРОК хахаха

 • 7 Виме

  68 5 Отговор
  Почивайте в Гърция и Турция, оставете 1 мутра гладна! Дано тея фалити продължават! Нека са за урок на всеки бездарник, решил да лее бетон! Прекрасни места се разораха и презастроиха, после всеки паркира, където му падне- нулева култура и организация, глупави планове, некадърно изпълнение и логичен край!

  Коментиран от #22, #28

 • 8 Ивайло

  32 3 Отговор
  Това да се взима кредит или да се прави някаква покупка на кредит, е пълна дивотия!!! Парите не са твои, а на банката, която може да си те цака както й е кеф!!! Ама те се полакомили - я да влеземе ние от раз при големите, да резнеме и ние парче от баницата, АМА С ЧУЖДИ ПАРИ!!! Постоянния ламтеж за бързо издигане и забогатяване води до това!!! Абе поработете на по-малки обекти, спечелете си ваши пари и постепенно направете име и така стават нещата!!! Вярно, бавно е, ама е по-сигурно - парите са си ТВОИ!!!

  Коментиран от #25

 • 9 Значи сметайте

  45 1 Отговор
  С 1 мил евро какво са постройли .......Хотелът е на груб строеж, като в него има огромен спа център, басейни, пул-барове, ресторанти, игрални зали, ски гардероби, офиси, магазини, гаражи и над 80 апартамента. ......а после искат с продажбата на 5 апартамента да избият този 1 мил евро и останалите балами да им пълнат гушите с милиони😂😂😂😂😂ама балъците ги нема

  Коментиран от #10

 • 10 Имот

  27 1 Отговор

  До коментар #9 от "Значи сметайте":

  Е то точно така се прави,но докато има будали да купуват.

  Коментиран от #11

 • 11 Виме

  33 3 Отговор

  До коментар #10 от "Имот":

  Ти ако си поговориш с брокери и ще научиш, че не са завършили университет за брокери ами са хванати от кол и вЪже, облекли им костУма, изрязали им ноктите и ги пуснали да лъжат хората на % от всеки, но ТОЧНО защото е ПЪЛНО с будали и шарани, брокерите процъфтяват. Вместо да отидеш в адвокатска кантора да ти извършат сделката за фиксиран хонорар, наивниците ходят да раздават пари на бивши "всякакви" общи работници набедени за брокери
 • 12 Абе малоумни ли сте бе коментаторчета ?

  6 20 Отговор
  Става въпрос за кредити и продажби по време на кризата 2007-2012 . А сега цените на имотите в момента се дигат всеки ден и строителството е най печелившия бизнес в България.

  Коментиран от #15

 • 13 Някой си

  25 0 Отговор
  Будалите сме ние. Теглим кредити и връщаме непосилни лихви за да има банката оперативен капитал та да отпуска заеми като тоя. Тия са ипотекирали нещо което никога няма да погаси дълга им след търга на ЧСИ. Банката ще го прехвърли в графа ЛОШИ КРЕДИТИ и ще вдигне лихвите по други видове кредити за да попълни финансовата дупка. В крайна сметка тия герои са с едни усвоени пари срещу груб строеж и капитал на дружешството в размер на 10 000 лв. Който каже, че нищо не разбират от бизнес......
 • 14 балон

  10 9 Отговор
  в София също фалираха всички инвеститори, балона се спука и сега вече продават на минусови цени. Аз съм брокер и всяка седмица продавам жилища плащайки комисиона на строители и купувачи, заради отрицателната цена по сделките. Идеален център цените варират от минус 200 Е кв.м. до околко нулата

  Коментиран от #21

 • 15 Убаво де

  15 1 Отговор

  До коментар #12 от "Абе малоумни ли сте бе коментаторчета ?":

  Що не си продадат бетона и да върнат парата на банката като е печелившо?
 • 16 Банката

  18 2 Отговор
  Чакаме шарани за кредити за близките 30г. да са ни роби
 • 17 Банката

  13 1 Отговор
  Добре,че има балъци да взимаме големи заплати и премии
 • 18 Стани да си легнеш

  21 4 Отговор
  Мед ми капе на сърцето при такава новина ,час по скоро дано да има и фалити по морето.
 • 19 Смърт за инвеститора

  19 0 Отговор
  Е на такива боклуци работим по обектите и после се крият като мишки стане ли въпрос за плащане
 • 20 Буко Баламата

  12 3 Отговор
  От кога 2 милиона са огрооомен кредит? Това няма и 10 апартамента.

 • 21 Купувач ама друг път

  14 0 Отговор

  До коментар #14 от "балон":

  Известно време мислех, че просто се шегуваш, но като прочетох статията разбрах, че говориш истината! Ти ли си този, който е фалирал? И така да е - съжалявам, пак няма да купя! Сори...
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Васил

  12 0 Отговор
  При цена 300 евро на квадратен метър искат 1300 евро за това ще фалират ама балъци из Софийското гето има още

  Коментиран от #24

 • 24 Буко Баламата

  2 0 Отговор

  До коментар #23 от "Васил":

  Балъците са предимно прости хора продали нивите по прованса.
 • 25 Миризлив пор

  9 0 Отговор

  До коментар #8 от "Ивайло":

  А бре пич, ти ли само не вдяна какво са направили тези тарикати? Просто с фирма с капитал 10 000 са изтеглили кредит за 2 милиона - риска е за банката. Сега колкото и да ги раздърпват могат да ги осъдят за уставния капитал - 10 000 и да разпродадът "нещо" на груб строеж което 10 години не е обслужвано т.е. ще глътне още куп пари за този който го купи. Тези са си източили тяхното и хич не им пука.

  Коментиран от #27

 • 26 Путкин

  6 0 Отговор
  Пловдивчаните са най хитрите и много ме съмнява да са се прекарали, най вероятно са прекарали банката, за бетона им дреме на дедовия! Имаше едни пловдивчани преди години които камират терен, копаят дупка, наливат основите, вадят план на хотел и започват да продават на зелено, после теглят кредит и от банка и накрая хващат някой голям тур оператор да инвестира в хотела с условието, че ще ползва хотела примерно 10г без наеми и прочие, така събират десетина милиона и обявяват фалит и оставят банки, туроператори и купувачи на зелено да се съдят а те правят нова дупка к пак отначало, но с друга фирма. Та тея хотели на Пампорово май са по същата врътка, защото Пампорово е пловдивска територия и има интерес да се инвестира там. На един от тия играчи му викам, защо не си направиш хотел и да си го работиш тихо и кротко и след години пак ще си милионер, а той ми вика ми щото няма тръпка пък и не ми се чака с години! Та така.
 • 27 qwerty

  1 0 Отговор

  До коментар #25 от "Миризлив пор":

  И аз се зачудих кой ще да е този балък-банкер, който ще отпусне кредит за 2М при залог от 10 000 левчета? Навярно този, който си е получил комисионната в момента на превеждане на сумите по сметката на строителната фирма?
 • 28 Тролът

  0 0 Отговор

  До коментар #7 от "Виме":

  Аз съм ти фен! Евала! Това е естественият начин.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.