Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 09:56 4 193 3

Нова мода при офисите

  • офиси-
  • пазар-
  • наем-
  • софия-
  • тенденции

Все повече компании започват дейността си в споделени офиси и гъвкави пространства

Нова мода при офисите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Гъвкавостта при наемането на нови площи, условията по договорите и възможността за разширения до голяма степен определят решенията на наемателите при избора на офиси през 2019 г. Динамичният технологичен и финансов сектор, консолидацията на бизнеси и навлизането на нови пазари налагат по-бързата адаптивност на фирмите и местата, които обитават. Това налага наемодателите да следват техния ритъм, за да могат да отговорят на промяната в търсенето.

„Увеличава се делът на компании, които започват в споделени офиси и гъвкави пространства в периода си на първоначален растеж. В тази връзка подобни площи стават все по-необходими и на големите бизнес комплекси, за да отговорят на това търсене“, казва Георги Попчев, пропърти мениджър в Lion’s Head Investments. Коуъркинг пространствата могат също така да осигурят нови наематели за големите офис сгради - това са компании, които са преминали през първоначалния си период на навлизане в България или стартиране на нов бизнес. Освен това споделените офиси могат да дадат временно решение в случаите, когато наемателите имат спешна нужда от нова площ, докато постигнат споразумение със своя наемодател за дългосрочен офис.

„По-високата цена за едно работно място в коуъркинг пространствата е фактор, който придобива основно значение за компаниите след преминаване на първоначалната им фаза на развитие на бизнеса и ги мотивира да преминат към дългосрочно наемане на офис. Когато настъпи този момент, е важно избраната бизнес сграда и условия да отговарят на плана им за развитие. А този избор вече не се характеризира само с временно използване на пространство, но и със създаването на качествена работна среда за служителите“, уточнява Попчев.

За да се справят с предизвикателствата, и на пазара на труда, и едновременно с това да поддържат висока ефективност на служителите си, работодателите обръщат все по-голямо внимание на своя офис и условията в него. Факт е, че компаниите се стремят да стимулират работещите да прекарват повече време там, като обособяват различни зони за работа в неформална обстановка, зони за почивка и за прекарване на свободното време.

„С поставянето на човека в центъра на дългосрочния план за развитие на наемателите, виждаме как се променя посоката на търсенето на офис площи. Отвъд основните изисквания за ключова локация и добър транспорт, вече е налице и поглед към детайлите – животът в сградата, вида и функционалността на общите части, допълнителните услуги и условията за здравословен начин на живот“, допълва Георги Попчев.

Времето за планиране на големите наематели на пазара също се променя в посока на това решения за удължаване на наемния срок да се взимат значително по-рано преди крайната дата. Това дава възможност, и на наемател, и на наемодател да планират дългосрочно и да инвестират повече в по-добра офис среда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 работник

    8 0 Отговор
    Да ама яйцата от щастливи кокошки са по-добри. Няма как да си щастлив в общия кокошарник, без грам лично пространство.
  • 2 Иванчо

    6 2 Отговор
    "Гъвкави пространства"? Стените от пластилин ли са? О.о
  • 3 Blackthorn

    5 2 Отговор
    Така за служителя е още по-лесно да смени компанията си с по-добра. Запознава се лесно с подходящите хора и войла! :)