Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 14:37 4 389 17

"Артекс" с остра критика към кмета на Лозенец

  • златен век-
  • артекс-
  • лозенец-
  • строеж-
  • небостъргач
"Артекс" с остра критика към кмета на Лозенец - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строителната компания "Артекс" реагира с огласена позиция по повод намерението на новия кмет на столичния район „Лозенец” Константин Павлов-Комитата да бъде премахнат строящият се небостъргач „Златен век”. Той отправи такова искане към Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК),

Ето какво заявиха от "Артекс" по този повод:

Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати и продължаваме да се борим за независима бизнес среда в България“

По повод искането на новия кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов ДНСК да премахне сградата „Златен Век“, бихме искали да направим следното изявление.

При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма.

От друга страна се премълчава най-важният факт – решението на българския съд, а това води до изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение.

Припомняме, че със решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа.

Въпреки това, ние от „АРТЕКС“ изчакваме окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължим строеж, тъй като уважаваме върховенството на закона.

Напомняме също, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г.

Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други.

Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд.

Подобни негови действия целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи.

Продължаваме да твърдим, че в една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, особено от институциите, както и че принципите на демокрацията изключват своеволни, еднолични и противозаконни действия на хората, които в момента са на власт.

„АРТЕКС“ е компания, която инвестира не само в честния бизнес и икономиката на България, но и създава нови стандарти за качество, с които изграждаме бъдещия облик на София. Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати и подкрепата на обществото ни задължава да продължим да се борим за едно по-светло бъдеще и по-добра и независима бизнес среда в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балон

    11 17 Отговор
    тoвa c Артекс дoкaзвa нa 100 %, чe имa cтрaшeн имoтeн бaлoн в Бългaрия, кoйтo вeчe ce cпукa и цeнитe в Coфия вeчe ca пoд нулaтa! Вcички cтрoитeли и бaнки глътнaхa вoдa, aз cъм брoкeр, кoйтo рeaлнo плaщa кoмиcиoн нa клиeнтитe, caмo и caмo дa имa cдeлкa пoрaди oтрицaтeлнитe цeни нa имoтитe в Coфия

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Аайаххах

    20 12 Отговор
    Махайте сградата! Точка! Мутрииии
  • 3 0001

    9 10 Отговор
    СТРОИТЕЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1994 Г ОДИНА Е НЕЗАКОННННО
  • 4 Консултант

    10 0 Отговор
    Сценярия ще продължи по следния начин: Няма да се събаря сградата, но няма и да се надстроява. Едните дават етажи, а другите ги приемат за държавната администрация. След приключване на сделката вече всички са щастливи и се довършва започнатото.
  • 5 Morgoth

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "балон":

    Минал си покрай брокер :)
    Пазара на имоти в София се чака да се срине от 2 години, както се чака и ЕС да влезе в рецесия. Само че цените продължават да се покачват, макар и вече съвсем бавно, спад няма.
  • 6 наблюдател

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "балон":

    нямa aбcoлютнo никaкъв бaлoн, cрaвнeниятa c 2008 ca нaпълнo нecъcтoятeлни. Рaзмeрa нa oтпуcнaтитe крeдити oт бaнкитe cпрямo БВП e cпaднaл oт 6 % нa 3 %, лихвитe ca 2.5 пъти пo-ниcки oт 2008, дoхoдитe и дocтъпнocттa зa 2 пъти пo-виcoки oт 2008, cтрoитeлитe, ocтaнaли нa пaзaрa ca мнoгo пo-пoдгoтвeни и кaпитaлизирaни. Cтигa cтe пиcaли гпупocти, нямaтe и идeя зa кaквo пишeтe
  • 7 Гост

    6 5 Отговор
    много искам да се пукне балона, защото в нашият квартал на мястото на две дървета никне кооперация... но щом всичко е купено на зелено не виждам как ще фалират....
  • 8 Гостилничаря

    8 1 Отговор
    "Продължаваме да твърдим, че в една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, особено от институциите, както и че принципите на демокрацията изключват своеволни, еднолични и противозаконни действия на хората, които в момента са на власт."--------------- Колко много глупости с толкова малко думи! Каква правова държава бе, цървул нещастен! Поправките в законите ги получввате срещу апартаменти за без пари на този и онзи! Законът да се изпълнява от институциите!? Точно пък те са онези, които го погазват напълно. Законите в "правовата" ни държава се пишат основно за да бъдат в услуга на определени кръгове, а когато са неудобни просто се погазват! Принципите на демокрацията!!?? Ти къде видя демокрация последните 30 години бе, червей!!!??? Всичко от избори до закони отдавна се прави без участието и в ущърб на суверена! Изключвало своеволни, еднолични и противозаконни действия на хората, които в момента са на власт!!! Това пък що за идиотизъм е!? Няма нормален човек в тази държава, който ще си го помисли сериозно това! Именно властта прави каквото си иска със закпните и ги употребява според както и е изгодно! Що за провва на лицемерие и популизъм е всичката тази тирада.......!?
  • 9 Мирянов

    11 3 Отговор
    Няма как да фалирам, почти всичко в небостъргача е продадено; това важи и за повечето ми сгради - те се самофинансират преди още да е започнал изкопът на сградата. Всички клиенти на Артекс ще получат това, за което са платили.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мирянов":

    Браво бе мирянка! Така те искам бе, младеж! Кажи си им как стоят нещата....
  • 11 реалист

    9 1 Отговор
    Реално е по-добре да построят 1 съвременен небостъргач, отколкото 10 разни блокчета на мястото на градинки и междублоково пространство. Така или инае

    Коментиран от #16

  • 12 Селяндур

    1 0 Отговор
    Колко много не гррамотни коментари. Евала ви!
  • 13 Архитект софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мирянов":

    Знам , че не си Мирянов. Но въпросите ми са към Мирянови:
    1. Защо не покривате съществуващия калкан ? Имате балкони към калкан?
    2. Защо се правите на луди, и всички апартаманти са обявени за "ателиета" ? Да , знам, заради изцяло северното изложение , което е недопустимо. Само като се отвори сайта ви за продажба и е ясно , че всичко са жилища? Обзаведени и направени за луксозни такива?
    Само на тези два въпроса трябва да се коментират и да отговаряте........А иначе , знам наясно съм , "изпуснали" са ви сградата като височина преди влизане на ОУП и ЗУЗСО, минали са обявявания, влязло е в сила. То е ясно , че няма да ви съборят, хвърляйте кинти за да я защитите , поне да не ви я "отрежат" сградата до 20ти етаж. А само за незнаещите и пишещи тук ще спомена , че цените на "Премиум сънсет ателиетата" /браво бееееееееее!, евала за името/ са на цена от 3200 до 3750 евро / м2 , без ДДС. При квадратури 220-360 м2. Нека всеки сам си направи сметка са какво става въпрос .......и кога и как "Комитата" ще я събори. Този ще е Иванчева №2, по некомпетентност. Само дразните хубавката Веселка Мирянова.

    Коментиран от #14

  • 14 Пламен архитекта

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Архитект софиянец":

    Защо да покривам калкан на съседна сграда - тя е 6 етажа, а аз ще вдигна 26, да не съм луд! Къде си виждал небостъргач с калкан?!?! Северното изложение е само една причина да е ателие, има много други, не можеш да разбереш ти. Причината е, че като не е статут на жилищна сграга ми дадоха да вдигна много по-висока сграда, а парко места има - по 100 К парчето, ако искаш ще ти продам едно.
  • 15 пишман тарикати

    1 0 Отговор
    брей знаех че се дават и раздават апартаменти в тази държава, евтини места за вили, постове се раздават, за първи път чувам да се раздават и прибират след това етажи, ние сме били много напред бе, Запада с неговите деривати и финансови инструменти ряпа да яде
  • 16 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "реалист":

    Ало, да си виждал съвременния небостъргач как е изср*но залепен до съседните сгради. Айде покажи една нормална държава където 20 етажна сграда е залепена до съседните сгради

    Коментиран от #17

  • 17 Мич

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Ако това ти е най-големия проблем ти наистина нямаш никакви проблеми.Виж как са изкъртените и калпаво наредени плочки по тротоарите, кучешките фъшкии по центъра, паркираните незаконно таратайки, липсващите пътни знаци и маркировки, сградите паметници на културата оставени в руини. Но явно новите сгради в София повече загрозяват пейзажа с който сте свикнали.