Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 14:23 8 921 10

Американците се отказаха от този навик

  • сащ-
  • наем-
  • жилища-
  • миграция

Времето на непрекъснатото сменяне на жилището, заради работата отиде в историята

Американците се отказаха от този навик - 1
Снимка: Shutterstock

Вътрешната миграция в САЩ достигна минимума след близо десетилетие на непрекъснат спад, сочат данните на Бюрото за преброяване на населението в САЩ. През 60-те години на миналия век 20% от американците са се премествали да живеят на ново място в рамките на една година. През 2019-а този процент вече е под 10%.

„Хората от поколението на милениумите са виновни за това. Те отлагат ключови етапи от своя живот, а именно покупката на жилище, женитба и раждането на дете”, коментират анализатори. Най-голям спад се наблюдава извън пределите на големите градове и най-вече сред наемателите. През 1997 г. 32.9% от наемателите са се преместили от един в друг апартамент. От тях 22.1% са се преместили да живеят в друг щат. През текущата година делът е спаднал съответно до 19.7% и 11.9%.

Преместването от един в друг щат най-често е свързано със семейството – 78.5% от случаите за вътрешна миграция. През текущата година този показател е спаднал до 60.9%. Наблюдава се и тенденция за преместване от по-голям към по-малък град. От 1987 г. до днес в резултат на миграцията нетното население в предградията се е увеличило най-малко с 2 млн. души. От 1998 г. тази година за пръв път селските региони са привлекли повече хора от градовете, отколкото са загубили. Като правило хората, живеещи в североизточната част на САЩ се стремят да се преместят да живеят на юг.

В редица градове, които са били привлекателни точки за много американци, като Ню Йорк, Лос Анжелис и Сан Франциско, цената на жилищата е рекордно висока. Това отблъсква хората да мигрират към тях и те са принудени да направят компромис като се насочат към предградията.

Пазарът на недвижими имоти в редица американски градове не благоприятства мигриране в тях. Жилищата продължават да поскъпват, а новите проекти са все по-малко. Наемните нива също бележат ръст, особено в атрактивните за живот градове.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора, внимавай...!!!!

    21 1 Отговор
    Много забързан и пренаселен живот в огромния САЩ, но май си струва да живее човек в една такава къщичка, отвън изглеждаща малка, но вътре удобна(отново богат и уреден с добра работа, естествено...!)
  • 2 Същото

    14 4 Отговор
    Ще стане с големите градове в БГ. След 30-40 години ще имаме градове призраци
  • 3 гост

    37 2 Отговор
    Не съм от Пловдив, но често ходя до там по работа. Преди 10г. беше хубав и уреден град. Сега е тъпкано с хора, скъпи имоти за наем и покупка, работа има, но ниско платена спрямо разходите за живот в града. Мои приятели, които живеят там, са ми споделяли, че преди няколко години са прекарвали 10мин в задръстване, а сега 40мин., с кола е почи невъзможно да спазиш някоя насрочена среща или да отидеш точно на работното място, ако не тръгваш поне час по-рано. Миналата седмица минах през северната индустриална зона, прекарах 30мин и изминах 500м в задръстване от коли и камиони. Ужас. А беше хубав град. Лошото е, че не са много хората, които са склонни да се изнесат обратно на село, да си купят къща за 20х.лв, да налеят още 30х.лв в къща и двор и да живеят на широко, с дворче и гаражи, на много по-чист въздух и да си купуват местна храна от съседните баби.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    15 7 Отговор
    Аман аман, само тука да не идват да си седят в краварника
  • 6 Fsb

    27 0 Отговор
    Ела да видиш в София какъв ад стана...!
  • 7 4567890

    13 7 Отговор
    ОТКАЗАЛИ СА СЕ ЩОТО У ОБОРА НЯМА РАБОТА И СИ НАЛЯГАТ ПАРЦАЛИТЕ КОЙ КЪДЕТО Е.
  • 8 стоя си в задръстването

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Прав си. Новият кмет Здравко нали обеща да се справи с трафика. Като начало ще удвои местните данъци и такси. Да е честито на майничките, нали си го избраха!
  • 9 Алфа Ромео

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Колкото и да е чудно и в Ст Загора дойдоха доста нашественици има доста добри задръствания и няма къде да паркираш. Работа има заплатите са ниски но все пак доста хора ни налазиха от села и по-малки градове, стана една прилична лудница, жалко хубаво градче беше...
  • 10 Петър Андонов

    19 0 Отговор
    В София живеят към 1/3 от българите и тук дори към 1ч следобед си има задръствания на доста места. Не съдя хората,защото и аз така бих направил ,ако нямам работа в родния си град. Въпросът е защо спят кметовете по места или пък нарочно слушат и изпълняват наставленията от горе с цел обезлюдяване и изчезване на градовете и селата,които уж ръководят и провеждат геноцид спрямо собствените си съграждани/съселяни.