Last news in Fakti

4 Декември, 2019 16:16 3 844 18

Тенденции на българския жилищен пазар

  • жилища-
  • тенденции-
  • българия-
  • пазар

Ръст в от 44% в търсенето на ипотечни заеми

Тенденции на българския жилищен пазар - 1
Снимка: М. Богданова ©

Повече сделки, цени близки до тези през 2018 г. Това са двата основни извода, които правят брокерите на недвижими имоти у нас. Продължава интересът към покупката на тристайни жилища с разгъната застроена площ над 90 кв.м. Клиентите продължават да търсят предимно ново строителство. Благодарение на добрата инфраструктура бързо се продават жилища от първичния пазар в западните и част от северните квартали, като например Банишора и Люлин.

Пазарът в столицата се движи основно от българи, което означава, че той е стабилен. „Повишаването на обема на сделките се дължи на ниските лихви по кредитите, ръста на доходите и миграцията към големите градове. В момента клиентите имат голям избор заради големия брой нови сгради”, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

На пазара на ваканционни имоти българите също са преобладаващата група клиенти. Близо половината от сделките в Банско и Слънчев бряг са с нашенци. В първия курорт цените са под 400 EUR/кв.м, а в морския, могат да се намерят жилища и срещу 10 000-20 000 EUR. Сделките в Боровец и Пампорово са изцяло с български клиенти.

Доказателство, че банковото кредитиране е мощен двигател за покупката на жилища, е фактът, че през тази година се отчита 44% ръст в запитванията за този вид кредити спрямо миналата година, а 55% от тези, които не притежават жилище, планират да купят такова, а половината от тях възнамеряват да го направят с помощта на банков заем. Що се отнася до средния размер на кредита през миналата и тази година, то през 2019-а той се е повишил с 10%. Ипотечен кредит теглят предимно хората на възраст между 30 и 40 години с месечен доход между 1000 и 2000 лв. Самоучастието е 15% от цената на сделката.

Анализаторите са раздвоени относно прогнозите си за 2020 г. Според едни пазарът ще върви нагоре, макар и с умерени темпове. Други обаче не са оптимисти, тъй като се наблюдава застояване на офертите, а в същото време се очаква да излезе и немалко количество нови имоти. Последното вероятно ще наруши баланса между търсене и предлагане, респективно ще се отрази и на цената на квадратен метър жилищна площ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 готово

    19 1 Отговор
    Банишора и Люлин защо ли се търсят? Ами може би защото там се строи и цените не са толкова надути. Отворете един сайт за жилища и ще видите - офертите седят над 6 месеца, това означава, че има достатъчно голяма разлика между очакванията на продавача и на купувача. А както пише доста сгради ще бъдат завършени в следващите 2 години и ще променят баланса чувствително. Там инвеститорите са склонни да продават и на по-ниска цена и допулнително правят отстъпки, защото печалбата им при всички положения е над 500 евро на квадрат. Да му мислят "инвеститорите" които изтеглиха кредити с идеята да купят имот за да го продадат след няколко години, ще има да почакат докато цените пак тръгнат нагоре и излязат на печалба.
  • 2 спад

    21 5 Отговор
    Тенденцията е спад, това е ясно. Не случайно вече се срещат цени на зелено от по 850 евро квадрата в София. До преди година минимума беше 1000.
  • 3 боцмана

    32 2 Отговор
    Както са ни метнали герберите , скоро жилищата ще станат повече от жителите , какъв пазар искате тогава?
  • 4 балон

    11 14 Отговор
    яcнo e нa 100 %, чe имa cтрaшeн имoтeн бaлoн в Бългaрия, кoйтo вeчe ce cпукa и цeнитe в Coфия вeчe ca пoд нулaтa! Вcички cтрoитeли и бaнки глътнaхa вoдa, aз cъм брoкeр, кoйтo рeaлнo плaщa кoмиcиoн нa клиeнтитe, caмo и caмo дa имa cдeлкa пoрaди oтрицaтeлнитe цeни нa имoтитe в Coфия

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "балон":

    За това ли караш клиентите ти да те возят на всеки оглед? Защото едва ли не им плащаш комисион?
  • 6 Анонимен

    25 2 Отговор
    Не купувайте на тези цени, и пазара ще се срине!!

    Коментиран от #10, #15

  • 7 Я. Петров

    15 0 Отговор
    Вълната и ефекта Уау ще изядът ушите на много хора. Те смятат че ще взимат достатъчно добра заплата и на 55-60г. Замисли се ако си на 30 с кредит за 30г.Насищане на пазара Свръх предлагане и те така. Вълната на кредитиране затихва въпреки писанията. Запитване е различно от теглене.
  • 8 Тролл2

    17 2 Отговор
    София вече не струва. Вече само бгмамите купуват и продават между тях си, щото не наят какво друго да правят (работят)
  • 9 Броки

    18 2 Отговор
    Бая народ се набута, като даде безумни пари на реститутите в шопско, ма кво да правиш - СТАДО
  • 10 наблюдател

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    пазара се срина отдавна, сега вече няма нито една покупко-продажба в София поне от 2 години. Всичко, което четече е лъжа и инсинуация на алчните банки, брокери и строители, които пият кръвчицата на бедните българи

    Коментиран от #12

  • 11 Умният

    10 2 Отговор
    Одисея, която завършва с лупинг...Както казват в Хасково /Кот такова/
  • 12 шишо

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "наблюдател":

    Веднъж си "балон" после си "наблюдател"....а всъщост си Нищо.
  • 13 invest k0rec e

    10 0 Отговор
    доста "инвеститори" вече издъхват и бават заплати и плащане на услуги като ток..вода...всеки знае че са на прага на фалита а от там скоро 600 еур/м2 в ок сф.локация

    Коментиран от #14

  • 14 Броки

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "invest k0rec e":

    500 € е цената
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 реджеб иведик

    5 0 Отговор
    Тази статия е безпристрастен анализ,не е поръчкова,не е фалшива и в никакъв случай не е дезинформационна!!!отразява със сигурност действителността на пазара на имоти в столицата,самата истина е!!вервайте им...мбахахахахахах
  • 17 Умен

    0 0 Отговор
    Да бяха питали един краставичар дали са му хубави краставиците!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.