5 Декември, 2019 17:25 4 690 14

Жилища се изкупуват още на дупка

  • строителство-
  • софия-
  • жилища-
  • тенденции-
  • разлика-
  • цена

Между 3% и 5% ръст на в цените на новостроящи се апартаменти

Жилища се изкупуват още на дупка - 1
Снимка: М. Богданова ©

В периода 2005-2008 г. цените на жилищата „на зелено” или в етап на строеж бяха значително по-ниски от тези на старите готови жилища и още по-ниски спрямо готовите ново строителство апартаменти. След 2008 г. наблюдавахме период от около 5 години, в които строителните предприемачи по обясними причини не бяха много активни. От 2014-а -2015-а пазарът се успокои, банките започнаха да възвръщат доверието си към строителите и към крайните клиенти. Цените обаче при жилищата в етап на строежи и съществуващите почти се „стопи”. Ако разликата преди беше 350-400 EUR/кв.м, то тя стана не повече от 200 EUR/кв.м.

Каква е причината?

„Пазарът е такъв, че в една завършена сграда са останали малко и най-лошите апартаменти, докато на дупка клиентът избира хубавите апартаменти. Друга, не по-маловажна причина е, че хората вече имат доверие в бранша (бел.ред. строителния). Единици са недовършените кооперации и много са хората, които казват, че са купили „на зелено”, имотите им вече са готови и вече живеят в тях. Това създава доверие в бранша”, каза за imot.bg Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Лихвите по ипотечните заеми също са допринесли за тази малка разлика. „Например, банките, с които работя, дават на мои клиенти заем за жилища преди Акт 14. А го правят. Причината е, че цикълът (бел. ред. покупка на парцел, строителство и продажба) вече е отработен.

Важно е да се отбележи, че при покупката на жилище в етап на строеж се наблюдава разлика в процента самоучастие, спрямо клиентите, които придобиват вече готови апартаменти или такива от вторичния пазар. Част от купувачите на новостроящо се жилище участват с 20% самоучастие, а други успяват да покрият до 60% от стойността на още строящия се имот.

Друга популярна схема е залог на съществуващо жилище с цел придобиване на ново. „След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем. Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища”, обясняват от НАСП.

Какво ще се случи през 2020 година?

Стабилни цени на този тип жилища при наличие на спад при покупко-продажбите. Поскъпването ще е не повече от 3% до 5%. Аналогичен беше ръстът през 2019 г. Текущата година беше доста активна откъм сделки, така че е нормално през следващата да се отчете спад от около 15%, прогнозират от бранша.”Профилът на клиентите е без съществена разлика – млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане“, казва Асен Чавдаров, член на УС на НАСП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адвокат

    24 3 Отговор
    Айде на маслините! Купувай народе, след няколко години ще дойдеш при мен. Давай пари на "инвеститора", после на мен. Другият вариант е просто на мислиш!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Строител.

    39 5 Отговор
    Новото строителство е пълен боклук особено това в София..Работил съм в София по обектите и съм се нагледал на всякакъви неща като се почне от лоши матеряли некачествен бетон и желязо некъдърни кадри всичкото това занижава живота и здравината на новите кооперации в София работил съм в цяла България но такава безотговорност като софийското строителство няма никъде.

    Коментиран от #6

  • 3 Брокера

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адвокат":

    Щоо?! Аз съм най-на кирия отвсякъде! Много малко хора са наясно, че адвоката работи на фиксиран хонорар, а ние гълтаме в %ти . Ти може за 3000лв. три апартамента да подготвиш ако се договорите, а аз ще лапна 30000лв. ! Докато има шарани ще ми пълнят на мене мрежата, а не на тебе!!

    Коментиран от #4

  • 4 Софиянеца

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брокера":

    До брокера.Често,ли се прибираш у вас с празен живарник ???
  • 5 бл.134 в Зап. парк

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Адвокат":

    Ромска интифада : безлихвени заеми за жилища на роми в Бели брези , Стелбище , Витоша и Студенски град.
    50 процентова квота на роми в държавна и общинска администрация
    И връщане на Солун
  • 6 СссереМ

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Строител.":

    Та значи паянтовите панелки са по читави от тухлените кооперации които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вече се правят със земетръсни шайби, тц тц тц,набутал съм се значи.

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Потърпещ

    13 0 Отговор
    Не копивайте от БАРОКОТО много лошо стрителство
  • 8 Строител.

    11 14 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Определено си се набутал това че има някоя друга шайба на етаж това незначи че новото строителство е стабилно а и това не са така наречените земетръсни шайби това са шайби които просто заздравяват конструкцията на самата сграда да не падне сама върху себе си от собствената си тежест а при земетресение няма как да спрът сградата да не се събори като се има напредвит че бетона и желязото са калпави, при панелките всяка една стена е здрава и е от бетон и играе ролята на земетръсна шайба при положение че панелките са немско изобретение направи си сметката кои сгради са по здрави нали знаеш че след 1989 год.всичко е некачествено в България, затова и аз съм си направил къща както аз съм си преценил за най добре а именно -цял плътен фундамент с дебилина 60сантиметра с много желязо вътре в него и от този фундамент нагоре тръгват железни колони с формата на релси и са хванати с големи анкери за фундамента и така нататък сигурен съм че както аз съм си я направил къщата ще издържи ако ще да има 100 по скалата на Рихтер .
  • 9 Жилища се изкупуват още на дупка

    19 2 Отговор
    ама не давате справка ,колко от купувачите си остават с дупката....но без пари!?
  • 10 invest stroitel

    15 1 Отговор
    теа инвеститорчетата дет са зели евтини кредити да дигат кенефи в момента са толкова зле... само отлагат фалита си... наемат цигани да строят.. бавят заплати.. битови сметки.. хахаха!
    Нема кой да ви купува "инвестциите".. очаквайте скоро доста обяви от ЧСИ които ще чакат "акт 16 следващия месец" в продължение на 10г :D
  • 11 некой си

    28 1 Отговор
    Ще ви разкажа една моя история която е доста поучителна за тези които биха я разбрали. Преди доста години един мой дистрибутор идва при мен и ми казва : "Слушай кво пич имам страхотно козм. продукти които носят страхотна надценка". Погледнах ги и си казах верно тва си е сделка пък и дистрибутора беше много убедителен. Тъй съответно пристъпихме към разтикване което обаче се оказа филм който беше не толкова розов. Накрая въпросната стока ми гръмна в ръката макар и да бе в бързооборотната сфера. Сега преди някой чифте акъллия да ми е развил некой теория да припомним важния принцип на пазарната икономика : " Без значение колко е себестойноста на нещо то струва толкова колкото е готов да плати някой за него". В моя град има имоти които се продават от 15г. и цените им са само нагоре,сега това е пълен идиотизъм, но пък отот друга страна тези които идват след тях обичат живота и да живеят,тъй че с 5-6 апартамента доколкото знам туршия се не прави. Друг важен пазарен принцип : " Голямото предлагане при малко пазарни участници води до срив". При тази раждаемост която я подпират само сиганите много ми е интереснона кой контингент се залага пазарния растеж. Дами и Господа факт е държавата София и местния феодален провинциален строй,а този принцип не вещае нищо хубаво. Нека гласуването започне сега!
  • 12 балон

    16 5 Отговор
    ясно е на 100 %, че има страшен имотен балон в България, който вече се спука и цените в София вече са под нулата! Всички строители и банки глътнаха вода, аз съм брокер, който реално плаща комисион на клиентите, само и само да има сделка поради отрицателните цени на имотите в София
  • 13 Криза

    13 1 Отговор
    Предизвиква се от лакомията на брокери, бакери и строители, стимулирана от снобизма и егото на купувачи дошли от село в града
  • 14 джон

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Не бе посерко, набутали са ти го.