Last news in Fakti

5 Декември, 2019 18:05 1 689 5

По-лесно издават разрешителни за строеж в Чехия

  • чехия-
  • разрешителни-
  • строеж-
  • документи
По-лесно издават разрешителни за строеж в Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

Въвеждането на нова електрона система ще позволи значително по-бързото оформяне на документите, свързани със строителния процес и получаването на разрешение. Това едновременно ще понижи риска за проектантите, инвеститорите и другите участници в процеса. Законовите промени вече са одобрени от Долната палата на чешкия парламент.

Електронното досие ще съдържа пълната информация, включително сроковете и условията за оформяне на всички необходими документи.

Също така Чехия планира да пусне сайт за кадастрално планиране, в който всяка нова сграда ще получи идентификационен номер. Това ще спомогне да бъде проследена историята на всяка сграда – от момента на получаване на разрешително, през въвеждането ѝ в експлоатация, до събарянето ѝ.

Предстои промените да бъдат одобрени от Сената. Правителството възнамерява да пусне в действие новата система през 2023 г., като за това разчита до голяма степен и на дотации от Европейския съюз.

Чехия се слави като една от най-трудните държави в съюза от гл.т. получаване на разрешително за строеж. За да се получи такова е необходимо да бъдат попълнени и предадени на общинските власти 21 документа, което средно отнема 246 дни. През последните години се наблюдава и ръст в строителството продиктуван от силното търсене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тост

    2 0 Отговор
    Мдам.... В Бг е по-бързо... за около 180 дни и то ако гониш
  • 2 Тролл2

    2 0 Отговор
    Нерде Чехия, нерде бегето?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.