Last news in Fakti

6 Декември, 2019 17:28 1 728 4

Къде имотите поскъпнаха най-много

  • жилища-
  • цени-
  • свят-
  • тенденции

В 28 от 45 града се наблюдава ръст на цените

Къде имотите поскъпнаха най-много - 1
Снимка: Shutterstock

В 28 от общо 45 изследвани от Global Property Guide градове в света се отчита ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Имотният бум в световен мащаб е налице, но е значително забавен спрямо предходни периоди. Над половината от световния имотен пазар е демонстрирал по-слаба динамика в периода юли-септември спрямо предходни години. Това говори за световно забавяне на темпа на поскъпване на т.нар. „бетонно злато”.

Основните икономически тенденции няма да доведат до нов бум на пазара на недвижими имоти. По всичко личи, че Северна Америка се намира в края на дълъг икономически подем. Азитско-тихоокеанския регион е по-слаб в резултат на търговската война, а Близкият изток страда от политическо напрежение и обезценяване на петрола. В по-голямата част от Стария континент цените на жилищата растат.

Най-силният пазар през третото тримесечие на текущата година е Пуерто Рико. Там цените са се повишили с 10.59% спрямо същия период на 2018 г. На второ място е Германия с ръст от 9.46%, а на трето – Португалия, където увеличението на квадратен метър жилищна площ е 7.92%. В ТОП 5 влизат още Словакия и Чили, където поскъпването е съответно е 6.67% и 6.5%.

От европейските държави добре се представя Австрия. Във Виена цената е със 6.14% повече през третото тримесечие на тази година спрямо същото на миналата. В Талин се наблюдава ръст от 4.72%, а в Амстердам – 4.41%.

В другия край на класацията е Египет. Там обезценяването на квадратен метър жилищна площ е 9.58%. В Пакистан и Катар понижението е съответно 8.13% и 7.78%, а в Украйна и Хонг Конг – 5.79% и 5.37%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    1 0 Отговор
    А какво става с цените в България? Вървим към 4-то подред тримесечие без цени?!

    Коментиран от #2

  • 2 некой си

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    Споко пич,ако трябва да оподобим на нещо имотния ни пазар то той прилича на риболов с динамит. Първо се появява един задружен хор банки,брокери,алчни строители а на запад още по -лошо и спекулативни инвестиционни фондове които обезкървяват пазара на недвижимост. После се почва песента "Айде народе,че не остана" и как се било продавало още на зелено щот видиш ли зарад хубавата гледка. Мен приятел нещо друго ми е интересно що напоследък все повече се говори за б@мковата ни стабилност и защо това стана тема табу точно няколко години преди настоящата криза. А между другото нека не излизаме с номера КТБ.

    Коментиран от #3

  • 3 Зоро

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "некой си":

    Защото една вълна от туитове им насра банковата система на Ливан. Една доброжелателна картичка с адрес "Отвъд океана".

    Коментиран от #4

  • 4 Чок билмиш

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зоро":

    Ей не зяпайте много,че да не ви окаушат за нарушаване на свободата на ограбване. Тъй както си мислите,че имате свобода на словото ще се окаже,че службите знаят за някоя ваша пломба за която вие не знаете.