10 Декември, 2019 13:37 3 953 3

Държавата с най-силно поскъпване на жилищата

  • испания-
  • жилища-
  • кредит-
  • цени
Държавата с най-силно поскъпване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на кредитната агенция Moody's, Испания ще е начело на класацията на държавите с най-силен ръст при жилищното строителство в Европа. Цените на имотите растат от 2013 г. и по прогнози на компанията през 2020-та цените ще се повишат средно с 5.5%. След Испания следват Ирландия и Холандия с поскъпване от 4.5% и Германия и Португалия – 4%. Във Франция поскъпването ще бъде в рамките на 2.5%.

Към днешна дата Испания е втората държава в рамките на Европейския съюз с най-високо ниво на безработицата. Пред нея е само Гърция. Moody's прогнозира, че през следващата година нивото на безработица ще е 13.4% срещу 14.1% за 2019-а. Франция също ще влезе в ТОП на най-големите европейски държави по въпросния показател – 8.3%, както и Италия – 10%.

Що се отнася до икономическия ръст, то Ирландия е държавата с най-добри перспективи по отношение ръст на БВП на глава от населението – до 3.2% за 2020 г. Втора ще е Испания – до 2%, а третото място си разделят Германия и Великобритания – до 1%.

Испанският пазар на жилища е значително по-добре подготвен за хиперкриза в сравнение с 2008 г. Изискванията за отпускане на ипотечни заеми са доста по-високи, жилищните кредити са все по-малко, а темпът на покупка на жилища се увеличава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    7 2 Отговор
    Испания е истински рай, мечта за немци, британци и др.... Логично е да поскъпват имитите в тази страна

    Коментиран от #2

  • 2 жалко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Обективен":

    Интересното е каква е обосновката на високата цена у нас? В София апартамент който се води 104 квадрата е 137 000 евро, във Валенсия подобен в обявата го пишат 68 квадрата и е около 100 000 евро. Там също се плащат общи части, просто не ги добавят към площа на жилището. Това си е типично "тарикатски" манталитет. Но докато има шарани ще има и рибари.

    Коментиран от #3

  • 3 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "жалко":

    Моят е 160 кв.м и ми излезе 60000 евро, на 50м. От брега