Last news in Fakti

11 Декември, 2019 10:37 6 334 20

24 фирми обвинени за картел в санирането

  • саниране-
  • картел-
  • кзк
24 фирми обвинени за картел в санирането - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществени санкции на дружества, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Фирмите „Мултиплекс инженеринг“ ЕООД, „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Димитров и син“ ЕООД, „Адапт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД, „Евиданс инженеринг“ ЕООД, „Тобо инвест“ ЕООД, „Фрибул“ ООД, „Корект“ ЕООД, „Инфрам“ ЕООД, „Интконс“ ЕООД, „Ен Екип“ ООД и „Протико Ил“ ООД са извършили нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК. Също така имуществени санкции са наложени на „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД, „Евиданс инженеринг“ ЕООД, „Протико Ил“ ООД, „Консултантска Инженерна група“ ООД, „Кимтекс – ЛС“ ООД, „Експрес Консулт“ ЕООД, „Соларват“ ЕООД, „БОАЛ“ ООД, „Пешев“ ЕООД, „Джи Ер Ен Пауър България“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Си Енд Би Енерджиконсулт“ ЕООД и „Енерджи Про Дм“ ЕООД.

Установените нарушения представляват картели (забранено споразумение и/или съгласувана практика) за манипулиране на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на общините Търговище и Гоце Делчев, уточняват от КЗК.

Обществените поръчки са с предмет извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

Проучването на КЗК е установило, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите.

Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Борисов

    53 1 Отговор
    Долни инсинуации! От санирането не съм взел и един лев! Всичко е за внука ми бе серсеми!
  • 2 Олимпийска надежда

    35 0 Отговор
    Те повечето фирми са прехвърлени на тъмносини малоимотни избиратели!
  • 3 Ххх

    42 0 Отговор
    И кога го разбрахте че има картел ? Сега, когато може би нещата почти са приключили, или дори да не са, вече са похарчени милиарди за обществени поръчки, спечелени предполагам от "правилните" фирми, които предполагам са върнали немалка част от парите като комисионни за възложителите. И какво сега - много трудно беше още е началото да се преценят нещата какво излиза като себестойност на дадена фирма да извърши подобна услуга, не бяха известни цените на тези услуги на свободния пазар, и сега откриха топлата вода - че имало картел в санирането. Сегашните управляващи за кого ги разиграват тези театри ? Да се правят на много честни борци с корупцията и злоупотребите, защото виждате ли, те нямат нищо общо с тях, злоупотребите и кражбите стават въпреки тяхното "своевременно" противодействие, а не с мълчаливото им съучастие. Още преди повече от година бях слушал, че от НАП са установили, че фирмите в санирането участват във вериги от фирми бушони, с цел надуване на разходите и източване на ДДС. Но всичко става в последствие, когато парите вече са заминали към правилните хора.
  • 4 Глуа кучка

    10 0 Отговор
    Мнооого важно.3825 Пускайте новия транш.
  • 5 Бойко Борисов

    7 0 Отговор
    Главанаци
  • 6 Цецо Цветанов

    17 0 Отговор
    Моя блок е саниран заедно с асансьора.
  • 7 Име

    15 0 Отговор
    Ей много яки санкции. Направо да си умреш от кеф. Те така нека си въртят далаверите за милиони и да си плащат наказанията. Аз ако съм с голяма радост ще си плащам, аз да си взема кинтите, а те нека симулират, че ме наказват. Дее и дивия запад, вива бг съда. Такива добри хора.
  • 8 наглите

    15 0 Отговор
    стиропор за милиарди, можеше АЕЦ Белене да построим с тия пари, а глобата 400 хиляди.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факти

    10 0 Отговор
    всички следи водят до мафията герб
  • 11 грешка

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Размишляващ":

    Ооо, не се заблуждавай, тия фирми поне половината са свързани с делян добрев. Те ако не бяха на наш човек, мислиш ли че само с 400 хил щяха да ги глобят всичките?
  • 12 Обикалям

    16 0 Отговор
    Често ходя в Румъния.. Ами пичове, ако знаете за последните 15 години как се развиха. Кварталите едни спретнати, чисти, боядисани като хората, залени .. Санирането предаде нов живот на Букурещ .. а тук .. Живея в Дървеница, бяхме 2-ри на опашката за саниране в квартала .. а сега не се знае ще стане ли някога санирането :D .. да ви Е майката крадлива, нали оставяте тая цигания и на вашите деца бе .. аре със здраве!
  • 13 някой си

    5 0 Отговор
    Нормално то с храните,горивата,лекарствата и един куп други неща все едно няма картел и там е така събудете се бе хора те ни мамат от много време.
  • 14 гражданин

    8 0 Отговор
    А добро утро! Кучето си лае,кервана си върви! А Бай Ганьо заедно с Гочоолу,Дочоолу,Данко Харсъзина,Калинки и цялата престъпна и неграмотна шайка изверги продължават да грабят,предават народ и Родина,издевателстват ни тормозят хората безнаказано! А техните извращения са на наш гръб! И те продължават да "тупат" чувала,той нали все си пуска!!! Нали ние,народът,за тях сме стадо! "Развъртиш му гегата и де ще се дене..."! Явно сме народ от мазохисти...
  • 15 ДЕБЕЛОТО ЛИЛИ ПАВЛОВА

    4 0 Отговор
    Всъшност всичките фирми са 50/50 за партията изрод няма как да не лапаме та това са 2 млрд.
  • 16 PI4

    1 0 Отговор
    Идеята тук е да се глобят тези фирми с някакви смешни пари и случая да се приключи, един път като си платиш глобата после немогат да те разследват за същото и си връзват спокойни старини, няма нови играчи все тия ще са те и за това го правят, никой нищо да не може да им каже.
  • 17 1234578

    2 0 Отговор
    "Oбщият рaзмeр нa нaлoжeнитe caнкции e 398 174 лв."


    А колко е общата печалба на въпросните картеладжии? Дали след като платят "глобата" няма да се окаже, че пак са на далавера?
  • 18 цвцв

    0 0 Отговор
    пропуснали сте декра-строй
  • 19 Криво седи криво съди

    1 0 Отговор
    В тези два града са санирани десет блока. Защо не проверят фирмите, усвоили пари в Благоевград? Там санираха сто блока!!!
  • 20 мани мани

    1 0 Отговор
    м/у толкова много фирми не може да има картел! това нито е олигопол, нито нищо! всеки е бил сам за себе си, но просто са надписвали сумите... много поскъпнаха строителните материали... до 2005г. биваха цените, но оттам нататък е много скъпо, а и труда поскъпна много защото искаме все високите заплати, а те не идват само от джоба на капиталиста! има много добре санирани блокове - за чудо и приказ, но и много келяво направени!