Last news in Fakti

12 Декември, 2019 17:03 4 139 14

Бързо развитие на имотния пазар при съседите

  • сърбия-
  • жилища-
  • цени-
  • строителство

Сърбите продават имоти за 8000 EUR/кв.м

Бързо развитие на имотния пазар при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Имотите в Сърбия няма да поевтиняват. Най-скъпите жилища се намират в белградските квартали Вракар, Нови Белград и по крайбрежието. Там цените на недвижимите имоти са доста над средните за сръбската столица – около 8000 EUR/кв.м.

Преобладава покупката на първи дом с ипотечен заем. Профилът на клиентите е млади хора, които в 90% от случаите купуват жилище ново строителство, а ако са в нов жилищен комплекс, то задължително трябва да са с гараж. Тези – с по-ограничени финансови възможности, придобиват имоти от вторичния пазар, защото е по-евтино, а полезната площ за същите пари е по-голяма.

Покупката с инвестиционна цел също е на мода, особено когато става дума за жилище по крайбрежието. Целта е отдаване под наем, а рентата е доста висока – жилище с площ 130 кв.м и гараж се отдава срещу 2500 EUR на месец, а апартамент от 100 кв.м отново с място за паркиране в центъра на Белград може да се наеме срещу 1100 EUR на месец.

Сърбите основно купуват луксозни апартаменти в привлекателни сгради. Чужденци, които печелят по-малко или предпочитат да живеят под наем, имат интерес към имоти по крайбрежието.

Съществува и силно търсене на къщи за почивка в близост до Белград. Интересът е към имоти на стойност между 30 000 и 50 000 EUR. „Днес се наблюдава интерес към строителството на скъпи комплекси. Във всички тези инвестиционни проекти цената е над средната пазарна, т.е. над 2200 EURкв.м. Въпреки това, продажбите вървят добре“, казват местни посредници.

Повечето жилища, които са в етап на строеж, са разположени в районите Воздовац, Звездара и Нови Белград. За 2018 г. 44% от сделките с жилища са били реализирани в Белград. Тогава са построени 3500 кв.м жилища в Нови Сад и 6000 кв.м в Белград, което е с 10% повече спрямо 2017-а. С 9% са поскъпнали апартаментите през 2018 г. спрямо 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    2 8 Отговор
    Същото ще е в софия
  • 2 Море

    16 3 Отговор
    За какво крайбрежие става въпрос в Сърбия?

    Коментиран от #8

  • 3 Дръжте ги на каишка...

    4 3 Отговор
    Вероятно имат предвид Черноморското крайбрежие...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    17 1 Отговор
    8К евра в Белград???????? - то туй да не е Париж Вее!!! - айде малко по -сириозно, ако обичате със жълтите новинки!!!
  • 6 дам

    8 6 Отговор
    нещо няма желаещи да коментира, как можело в София да искат по 1000 евро за квадрат.
    Видяхте ли за какво иде реч, не че всичко в Белград е по 8 хиляди, това са отделни сгради, но масово в Белград се продава на 1500 евро, та колко трябва да струва квадрата в София
  • 7 карa

    4 4 Отговор
    След като има ненормалници които да ги дадат,защо да не искат и повече.
  • 8 ЧИЧО ПЕЙО

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Море":

    НА РЕКА ДУНАВ
  • 9 а балона

    4 5 Отговор
    а защо не кажете, че в София балонът се спука със силно положение и сега цените са под нулата, а?!?! Пропаганда е това
  • 10 смях

    8 8 Отговор
    В Белград няма метро, не са в ЕС и средната цена на квадратен метър жилище е 1580 евро
    В София, има метро , столица в членка на ЕС и средната цена на квадратен метър е 1100 евро
    В Скопие, град в който няма метро, трамваи, тролейбуси, средна цена на квадратен метър 1250 евро
    В Тирана същата работа. Около 1300 евро за квадрат

    Само бай ганьо иска в София да купува по 500 евро квадрата

    Коментиран от #11

  • 11 Баш майстора

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "смях":

    Това е самата истина, тука ако може и без пари ще започнат да искат да си купуват. Истината е една цените на имотите ще продължават да се вдигат навсякъде по света защото младите хора предпочитат да живеят самостоятелно дори по единично. Строителството е тежка работа, все по-малко младежи се захващат с тази дейност. Много по трудно се строи къща отколкото да направиш едно дете и т.н..............

    Коментиран от #12

  • 12 Тролл2

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баш майстора":

    Иска ти се, ама НАМАЛЯВАМЕ! ФАКТ!
  • 13 Брокер

    3 1 Отговор
    Имотите в София скоро няма да паднат,а ще се вдигат особенно с локация парк,метро бяха евтини преди фалита на КТБ,сега няма балъци да си слагат парите в банка и да се обезценяват всеки изминат ден
  • 14 Разочарован вложител

    4 0 Отговор
    Преди с 100х.лв.можех да къпя два апартамента за по 50х.лв.,а сега един не можеш да вземеш в рамките на 5 г.доста се покачиха имотите