Last news in Fakti

13 Декември, 2019 09:25 2 086 7

Източна Европа не отстъпва на Западна по инвестиции в имоти

  • инвестиции-
  • недвижими имоти-
  • западна европа-
  • източна европа-
  • цие
Източна Европа не отстъпва на Западна по инвестиции в имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Източна Европа не отстъпва по привлекателност за инвестиции в недвижими имоти на Западна, става ясно от изследване на предприемаческата компания Skanska и тази за недвижими имоти Colliers International. Източноевропейските столици не отстъпват на западните нито по качество на живот, нито по икономически показатели, което създава голяма конкуренция между двете, когато става дума за покупка на имот с инвестиционна цел.

Анализаторите от двете компании са проучили 200 града и са определили най-бързоразвиващите се от тях. Под внимание на първо място са били взети икономическите фактори, в частност БВП на глава от населението, взаимодействие с международни партньори, пропускливост на летищата, среда за развитие на бизнес, инвестиции.

Първите три места са за Дъблин, Прага и Вроцлав.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    17 3 Отговор
    Това го разправяйте на баба ми. Прага и Вроцлав са централна Европа, ние сме в източна Европа и тук никой не инвестира. Там има инфраструктура и закони, градски транспорт, правила. А тук няма улици, няма тротоари, но има къщи и апартаменти обявени за по няколко милиона. Смях! Имаше един балон при курортните жилища, но той се спука, сега ирландци, англичани и руснаци гледат как да се отърват с най-малка загуба, повечето вече разпродадоха. Сега следва същото са се случи в София - положението е много строител, малко жител. Масово апартаменти стоят празни (официално около 25%, реално може да са повече), а строителите продължават да строят и правят сериозни отсъпки. Балъците които купиха "с цел инвестиция" след 2017 има да чакат още 20 години ако е останал някой да им купи апартамента. Честито. Пък аз ще си взема едно апартаментче във Валенсия, тристаен е около 100 хиляди евро (има и за 60-70 хиляди), а в Сарагоса например са още по-евтини, но това което получаваш е на светлинни години като среда и съпътстваща инфраструктура.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 потен журналист

    5 1 Отговор
    След брекзита Дъблин мина към скопената източна европа, ха ха ха!!!
  • 3 Иво

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "смях":

    Бая голяма нотариална такса ще трябва да платиш, за апартаментчето във Валенсия ,както и доста по големи годишни данъци.Не знам и колко близо ще си до центъра за тези пари....
  • 4 Тъпият

    5 0 Отговор
    Като гледам коментарите май изкупихме Европа...после сме били бедни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фернандо Алонсо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "смях":

    Цената на квадратен метър във Валенсия е 1400 евро на квадратен метър извън центъра и около 2650 евро в централните части. Според сайтовете, в които чета не е вярно, че в Сарагоса е по-евтино, напротив малко по-скъпо. Сравнявате София с Валенсия, а би трябвало например с Варна. Средната заплата във Валенсия е 1300 евро след данъците, което говори, че не са чак толкова достъпни имотите и там. Като цяло цените в София не са високи, но не са ниски. В София за 1300 евро на квадрат ще се купи приличен имот в много добър район. Коментар 1 е прав за лошата инфраструктура, за което сме виновни и ние, че търпим подобна гавра от страна на управляващата върхушка. Важен момент, с който не съм запознат е начина на издаване на апартаментите и какви квадрати(общи части, зидове) влизат в крайната цена в Испания и в България. Значение имат и допълните такси и данъци, които трябва да се плащат при покупка и подръжка.
  • 7 Брокерът

    0 2 Отговор
    500 €м² е цената в София, другото е алчност и глупави купувачи.