Last news in Fakti

13 Декември, 2019 10:33 1 778 27

Расизъм в Германия: наемодател не дава жилището си на чужденци

  • германия-
  • имоти-
  • наемодател-
  • расизъм

"Чужденец ли сте? Тогава няма да се разберем.“

Расизъм в Германия: наемодател не дава жилището си на чужденци - 1

Германец от Аугсбург беше осъден за това, че търсел само германци за наематели. Хамадо Дипама от Буркина Фасо е човекът, завел и спечелил делото. Ето какво ни разказа той.

ДВ: Господин Дипама, заради дискриминация съдът постанови наемодател да Ви плати 1000 евро обезщетение. Как ще коментирате това?

Хамадо Дипама: Доволен съм от присъдата, но за мен не са най-важни тези 1000 евро, а потвърждението на съда, че подобно поведение е расистко и не трябва да се повтаря. Това най-важното.

Защо заведохте делото?

Заведох делото като се позовах на антидискриминационния закон. Когато позвъних на наемодателя, се сблъсках с отношение, което ме остави без думи. И веднага си казах, че това не може да е нормално и трябва да се отнеса към съда.

Искали сте да се преместите от Мюнхен в Аугсбург и сте видяли обява в интернет, така ли?

Да, в „Аугсбургер Алгемайне". В обявата видях жилище, което отговаряше на желанията ми. По-късно установих, че не съм забелязал, че накрая на обявата пише „на германци".

И решихте да се обадите. Какво Ви каза наемодателят?

Не получих възможност да се представя. Първият въпрос беше „Чужденец ли сте? Откъде идвате?". първо останах безмълвен, а после отвърнах: „Обаждам се за жилището. Не знам какво общо има въпроса Ви и защо произходът ми има значение". И той затвори телефона. Стоях с телефона в ръка и не знаех какво да направя. Тогава се сетих да помоля мои приятели, които са германци, да се обадят. Исках да направя сравнение. Трима човека позвъниха. И така се убедих, че има нещо нередно в този случай.

Какво се е случило с приятелите Ви по време на разговора?

Първият се е обадил, името му е германско, така че не е имало дълга дискусия. Последвал е въпрос какво работи. Той е отговорил, че работи в социалната сфера. Наемодателят е искал да знае в коя социална сфера. Тогава моят приятел е обяснил, че работи с мигранти. Наемодателят е отвърнал: „Не, не, не. Тогава не става". Той вече имал социални работници, които пускали хора в сградата, които били нежелани. След това една жена се е обадила - също с германско име. Той се зарадвал и ѝ казал „Най-после германка се обажда". Получил е много обаждания и то все от чужденци. Тогава жената попитала „Какво имате против тях?". Той имал лош опит с чужденци, бил е дори ограбван от чужденци и затова не искал повече такива. Тогава тя казала: „И моите родители имат подобен опит, но не с чужденци, а с германци". На което той отговорил: „Както виждам, няма да се разберем". Третият обадил се не споменал, че има нещо общо с чужденци. И наемодателят му предложил час за оглед.
И сте включили всичко това в жалбата до съда?

Да, представих всичко това на съда, хората, които се бяха обаждали, ми пратиха разпечатка на телефонните си разговори.

Как мина процесът?

Процесът беше много напрягащ. Не ставаше въпрос само за това делото да приключи с присъда, но и да се обърне внимание на проблематиката, както и на моите права. Хората, които имаме опит с расизъм и дискриминация, мигрантите в Германия, нямаме само задължения, имаме също и права. Затова се надявах, че в съда наемодателят ще може да види, че нещата при него не са както трябва, и може би ще се извини. Или процесът да излъчи посланието, че подобни расистки виждания и действия не бива да се повтарят. Но това не се случи. Той смята, че е в правото си да избира кой да наема жилището му, воден от расистки причини. Той няколко пъти сподели пред съда расистки изрази и мнения, част от тях много обидни и унизителни. Беше много неприятно да чуеш подобни неща в съдебната зала.

Коя част от аргументацията на присъдата е особено важна за Вас?

Особено важно е решението, че наемодателят не може да продължи да се държи така. Че не може да включва подобни расистки критерии в обява. В противен случай го заплашват 250 хиляди евро глоба или шест месеца затвор. Това е една ясна и категорична присъда, която за мен е важна. Важно е и следното: Тъй като наемодателят се опита да оправдае своите расистки критерии с престъпността сред чужденците, съдията при произнасянето на присъдата каза: „Престъпленията се извършват от хора, не от граждани на държава". Това беше едно ясно послание.

Присъдата все още не е окончателна. Какво ще направите, ако обвиненият обжалва решението?

Готов съм да продължа да се боря за правата си, ако той обжалва присъдата.

Хамадо Дипама е роден в Буркина Фасо и от 2002 година живее в Германия. Той е член на Миграционния съвет на град Мюнхен и на Общността на чуждестранните, мигрантски и интеграционни съвети в Бавария.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Adolfo

    61 2 Отговор
    Ха,джендър-европейското мислене,култура и нрави вече са на почит.Как някой ще ми казва,кого да пусна в дома си???Алооо,някой в Бг ще вземе ли мангусти в имотите си?Или чалми?Айде нема нужда,не натрапвайте евро-гей ценностите си!

    Коментиран от #7

  • 2 турбо

    40 1 Отговор
    Казал му е :марш на клона.
  • 3 Кой68

    47 2 Отговор
    Тук манджата загоря...Оср..а се с тоя расизъм? Никой неможе да ме задължи да дам на някой който не ми вдъхва доверие жилището си под наем,а дали е черен,бял,жълт или циганин.Това ли е демокрацията?

    Коментиран от #21

  • 4 бай онзи

    36 0 Отговор
    нов чичо ади ще има скоро както е тръгнало... някаква си печка ще съди някой защото се разпорежда със СОБСТВЕНИЯ СИ ЧАСТЕН имот.
  • 5 Това е масова практика от години

    18 1 Отговор
    Тези 1000 евро го подтвърждават. Подигравка.
  • 6 tester1

    27 5 Отговор
    Тепърва ще си плаща "запада" за тарикатлъците от последните 100 - 200 години. Мисля че нас ще ни подмине тази помия която ги залива, защото тези които искаха да живеят лесно и "нежно", напуснаха България.

    Коментиран от #24

  • 7 бл.134 в Зап. парк

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Adolfo":

    Обесете го!!
  • 8 Eleonora

    33 0 Отговор
    Не е учудващо, че вече предпочита само немци. И те невинаги са ок, но който не е виждал жилище след наематели най- вече от африканските и арабските страни, то нищо не е виждал....! Не е задължително да става дума за расизъм или просто за ужасен опит с чужденци....
  • 9 Име

    19 0 Отговор
    Лоша работа, със сигурност не го съдят собственика заради подбуди, а заради изразните средства които е използвал. Но до там, все пак той е собственик и негово е правото да избира кой ще му е наемател. Поради какви причини е отказал си е негова работа, не на съда или на кандидат наемател.
  • 10 Българин

    25 1 Отговор
    Отивам да погледна една квартира! Жената ми вика," извинявайте но много сте бял за българин"! Отговарям и "защото за първи път виждате българин"! Тя ми казва" Ами тези другите българи дето един наема а живеят по 20 какви са"? Казвам и,"като онези дето живеят накрая на града"! В крайна сметка шефа и каза че съм само с приятелката ми, и няма да има с мен проблеми, и така 6 години, даже ми идваха на гости!Но знам хора на които по 8 000 евро дадоха за ремонт на жилища, след като наемателите от нашата Родина (другите българи) се изнесоха!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Диамантената ръка

    10 0 Отговор
    Проблем е само написаното в обявата и то ако е написал някаква раса, а не просто чужденец. Иначе може да дава или да не дава жилището по негова преценка. Никой не може да го задължи да го даде на чужденец ако не иска.
  • 13 321

    12 0 Отговор
    Тия удариха тъпомера. Наемателят има право да прецени на кого да отдаде имота си. Единствената му глупост, че го е написал в обявата.
  • 14 Румяна Костова

    8 0 Отговор
    Значи, според толерантните демократични закони, ако имаш жилище, което даваш под наем, нямаш думата кой ще живее в него? А дали ако настанените мюсюлмански емигранти направят погром в него, получаваш някаква сума за нанесените щети от държавата, която те е насила да приемеш един нежелан контингент емигранти?
  • 15 Румяна Костова

    14 0 Отговор
    А после Дойче Веле ще се чуди защо симпантизантите на десните партии в Германия се увеличават. А да познаят за кого ще гласува човекът, когото са глобили с 1000 Евро следващия път! И не само той, ами жена му, децата му, родните и приятелите.

    Коментиран от #27

  • 16 Ввв

    7 1 Отговор
    Скоро по кината....Чичо Ади и компания,сезон 2
  • 17 Братя Българи

    8 0 Отговор
    Расизъм, но срещу белите хора. Негрите са примитивна раса и навсякъде са номер едно по престъпления. Влязат ли негри в едно жилище все едно африкански биволи влизат в него. Каквото се строши не се поправя.
    Прави са собствениците на имоти да дават имота си на когото пожелаят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Баба Клара

    4 0 Отговор
    Почнаха да се осъзнават
  • 20 комбайнер

    6 0 Отговор
    Браво на човека - истински германец, а не като ония със свалените гащи и вдигнат бяр байряк.
  • 21 РЗС

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кой68":

    Никой не може да ти каже на кой ще си дадеш имота под наем, но има закони във държавата, които трябва да спазваш и расизма е против закона. Ти, че си заклет расист е ясно, но не можеш да изразяваш публично долното си мнение и особено да отказваш каквото и да е на гражданска основа. Трябва да си тактичен, примерно да направиш ден за оглед и да си избереш кандидат по твой избор, кеф ти германец, кеф ти банкер и тн. Това се нарича елементарно възпитание. Представи си, че къщата ти гори и първия дето се притичва да ти помогне е чужденец, тогава ще изгориш ли с къщата ти, понеже си пруст расист? Между другото, ако отидеш да работиш в чужбина, чергата е същата, не ти дават нищо понеже си чужденец, демек роб. А знаеш ли как като спрях 4 годишната бмв седма серия зад 7 годишната 3та серия на хазяйна, как ме избра мен чужденеца сред всичките останали кандидати англичани. Хазяйна на огледа ме пита за доказателство за доход, като си поговорихме малко, като ми даде след месец ключовете, беше забравил за сякви хартии и доказателства. Между другото за 4 години никога не съм просрочил и един наем дори с един ден.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Метгонтан

    0 2 Отговор
    ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ ПО ГОРЕ = МАЛОУМНЩИНА И ОЛИГОФРЕНИЯ . ТОЧНО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА И РАВЕНСТВОТО . ИНАЧЕ РЕВЕТЕ КАТО ИДЕТЕ НА ГУРБЕТ ДА БЕРЕТЕ МАЛИНИ И ЦЕЛИНА И СЕ ОТНАСЯТ ПО ДОБРЕ С МЕСТНИТЕ А ВАС ВИ ЕБЕНКАТ ЩОТ СТЕ МНОГО УМНИ И ЗНАЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ В НЕТА , ВМЕСТО ДА СИ ПОТЪРСИТЕ ПРАВАТА КАКТО Е НАПРАВИЛ ОПИСАНИЯ ПО ГОРЕ ЧОВЕК .
  • 24 Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "tester1":

    Ти явно никога не си излизал от село... Коментара ти е безкрайно неуместен и глупав.... Без да влизам в полемика, търсенето на жилище в Германия е сложна работа(справка личен опит), но със сигурност са много по-толерантни от нашите географски ширини. Представям си ако трябва да живееш с толкова етноси накуп около теб как ще реагираш
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мулчо

    0 0 Отговор
    Човека е прав да отдава само на арийци, но не е трябвало да го пише в обявата. Правиш оглед и който не става го режеш, пък после нека те съдят за расизъм, никой не може да докаже какви са били съображенията ти.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.