13 Декември, 2019 13:21 2 078 1

Саудитска арабия и Египет ще печелят от „Златна виза“

  • египет-
  • саудитска арабия-
  • златна виза-
  • условия-
  • инвестиции-
  • чужденци

Едно от нещата, с които ще бъде запомнена 2019 г. е силното развитие на схемата купуваш имот и получаваш гражданство. Така наречената „Златна виза“ ще бъде въведена в редица държави, а други, в които е от години претърпя реформи по отношение на условията за нейното получаване. Факт е, обаче че за държавите това е отличен начин за привличане на инвестиции в сектора.

Последните две държави, които въведоха преди седмици „Златна виза“ са Саудитска арабия и Египет. В

Саудитска арабия

първите вече 70 инвеститора са получили гражданство. Те са от 19 държави. Условията за получаване на гражданство са чужденците да са на възраст над 21 години. Също така той трябва да е здрав, да може да докаже финансовата си състоятелност и да не е осъждан. За да получи право да живее за неопределен период от време в страната, трябва да купи имот на стойност не по-малка от 213 000 USD и годишно да инвестира в страната минимум 26 700 USD.

За пръв път в историята на Саудитска арабия в рамките на програмата чужденците получиха право да купуват недвижими имоти, да създават предприятия без участие на саудитски спонсори, да сменят работното си място без намесата на местни лица, да напускат страната без разрешение на властите и да купуват визи за членовете на семействата си.

До момента над 10 млн. души живеят и работят в Кралството в рамките на стандартна система, която изисква от собствениците на Златни визи да получат разрешение от спонсориращ ги местен работодател да напускат страната и да сменят работното си място. До момента те не можеха да купят самостоятелно недвижим имот или да разкрият бизнес без участието на местен партньор.

До момента в Саудитска арабия действат пет типа визи: за инвеститори, предприемачи, ръководители, учени и талантливи студенти без възрастово ограничение.

Египет

Тук държавата дава на инвеститорите да избират между няколко варианта. На 10 декември правителството постанови пет изисквания за предоставяне на гражданство на чужденците чрез инвестиции в икономиката. Чуждите предприемачи могат да избират измежду един от следните варианти. Първият е покупка на държавна собственост или имот от строителна компания на цена не по-ниска от 500 000 USD. Второ – създаване или партньорство в инвестиционен проект на стойност отново не по-малка от 500 000 USD. Третият вариант е чрез внасяне на 750 000 USD чрез банков превод от чужбина по специална сметка в Централната банка на Египет. Парите могат да се получат обратно, но като египетски фунтове след 5 години. Четвъртият вариант е внасяне на депозит на сума не по-малка от 1 млн. USD чрез пряк банков превод отново по специална сметка на Централната банка на Египет. Последният вариант е внасяне на депозит, който няма да бъде върнат в размер на 250 000 USD посредством пряк банков превод в Централната банка.

Правителството също така одобри създаването на специално подразделение, чиято задача е да разглежда всяко искане за даване на гражданство посредством инвестиция. Кандидатурите се подават или на място в офиса на подразделението, или онлайн на сайта му.

Подразделението ще е задължено в рамките до 3 месеца от подаване на молбата за гражданство чрез „Златна виза” да се произнесе. В случай, че чужденецът получи първоначално право на пребиваване в Египет, то той ще може да пребивава безпрепятствено в страната за период от 6 месеца. За въпросния срок, той трябва да завърши изискуемите процедури за проверка и да подготви необходимите документи за получаване на окончателно одобрение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    5 1 Отговор
    Едномесечна виза за Египет е 26 долара и ти я лепят на летището. За къв чеп му трябва на някой да спести 4-5 визи по 26 долара, демек да спести 100 долара на година ако иска с месеци да се пече на плажа, обаче да си плати гражданството на цена 250000 долара. Защо? За да не плаща виза като ходи там. Половината Хургада е изкупена от руснаци и други чужденци, че може и повече от половината да е чужда собственост. Там тристаен апартамент струва 16-18000 долара. За да го купиш няма нужда от гражданство.