Last news in Fakti

8 Януари, 2020 06:21 3 762 5

Автомобилен гигант строи „град на бъдещето”

  • toyota-
  • япония-
  • жилища-
  • умен град
Автомобилен гигант строи „град на бъдещето” - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тоуоtа възнамерява да построи „гpaдa нa бъдeщeтo". Целта на Wоvеn Сіtу е да бъде създаден нoв вид „пo-cигypни, чиcти и yмни” гpaдoвe. Идеята се обсъжда усилено от японския производител вече година. Първият прототип ще включва жилищни сгради. Поради особеността на града, той ще разполага със собствена пoлиция, пoжapнa, cпeшнa пoмoщ и yчилищa. Идеята е първите жители да бъдат служителите на Тоуоtа и техните семейства.

Интересно е да се отбележи, че на терена от 71 хектара, върху който ще бъде разположен новият град, в момента се намира автомобилен завод. Дейността му е планирана да бъде прекратена в края на 2020 г.

След като първият етап от проекта бъде завършен в новия град ще заживеят 2000 души.

Инвестицията, която Тоуоtа ще направи в „умния град” за момента не се съобщава. Важно е да се отбележи, че японската компания разполага със собствена строителна фирма – Ноuѕіng. За последните 37 години тя е подала 100 000 жилища в Япония.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КакафонияКапитал

    15 0 Отговор
    Капитала принудо всеки да се занимава с това, от което не разбира. Учители стават IT-a, IT-та почват със земеделие да се занимат, автомобилни компании строят градове... ами втази какафония, в която в днешно време сме принудени да живеем... явно това е крайния резултат.
  • 2 ккк

    0 4 Отговор
    Ами защо един традизионен строител не интегрира съвременните технологии когато строи сграда? У нас се позлва добре познат бетон, газобетон и гипсокартон, без да се добавят нито интелигентни електрически мрежи, нито зелени енергии или масивни топлоизплации, паркинги или др. Затова се налага разбъркване на професии и индустрии, защото добре познатите такива седят на познати, евтини, но неефективни начини на работа. Ето например панелните жилища са крайно неефективни и има налични технологии за за ефективни такива с интегрирани топлоизолации и бързо сглобяване, но не се предлагат на пазара, ина нови техники за строеж със слама и това го няма на пазара, има дървени сгради над 6 етажа и това го няма, тук-там някой архитект вдигне подобна сграда, за да докаже какво може и макар да са новаторски строителите не ги приемат. Как да стане тогава преминаване към по-добър град като никой традизионен строител не предлага това?

    Коментиран от #3

  • 3 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ккк":

    Силно се надявам Toyota да не последват примера на англичаните и да почнат пак да изсичат дървета, за да строят сгради....друг е въпросът, че едва ли някой ще им позволи...

    Коментиран от #4

  • 4 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Ами за дърво говорят...ужас...капитала наистина уврежда здравият разум
  • 5 Тасев

    1 0 Отговор
    По света строят, но в България неграмотни политици пречат за строителството на небостъргачи и стадиони.