16 Януари, 2020 11:11 4 338 0

Тук ще се строи по-лесно

  • чехия-
  • разрешително за строеж-
  • процедура-
  • улеснение
Тук ще се строи по-лесно - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Чехия възнамерява да преразгледа съществуващите правила за строителството на жилищни сгради, като опрости процедурата по издаване на разрешително за строеж. Това означава, че заявката за получаване на въпросния документ ще се продава в „реално време”.

Според политици, новата електронна система ще даде възможност за по-бърза обработка на документите за строителство и ще понижи риска при големите инвестиционни фондове и други участници на пазара. В същото време, системата ще подобри условията на работа на проектантите. Към момента Долната палата на чешкия парламент вече е одобрила промените. Законопроектът е изпратен в Сената за по-нататъшно разглеждане.

В онлайн системата ще се фиксират сроковете и условията за оформяне на всички необходими документи за издаване на разрешително за строеж. За всеки строителен обект ще се създава отделна база данни с документацията.

В същото време властите възнамеряват да пуснат кадастрален сайт, който ще позволи да се проследи историята на строителство на всеки един имот – от първата копка до разрушаването му. Новата електронна система трябва да заработи през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА