Last news in Fakti

17 Януари, 2020 09:37 2 341 2

Пазар, на който жилищата поскъпват

  • унгария-
  • будапеща-
  • цени-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Рязко поскъпване в Будапеща

Пазар, на който жилищата поскъпват - 1
Снимка: Shutterstock

Анализ на Централната банка на Унгария и компанията GKI показва, че цените на жилищата в Будапеща отчитат значителен ръст. Само за последните 5 години се регистрира двойно поскъпване. Това затрудни купувачите, тъй като с един ипотечен кредит сделка трудно би се реализирала. Дори при ниските лихви по този вид заем, местните жители не могат да си го позволят. За покупката на жилище в Будапеща, купувачът трябва да вложи 21 000 EUR, докато преди 5 години първоначалната вноска е била 6000 EUR.

Официалните данни показват, че покупка на жилище в масовия сегмент от вторичния пазар в Будапеща струва 33 месечни заплати на средностатистическия работник. Въпросният показател е с 42% по-висок днес спрямо 2010 г.

Експертите смятат, че придобиването на жилище с обикновена ипотека е невъзможно. Това прави жилищата недостъпни за много унгарци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да пресъхне искъра

    6 4 Отговор
    И тука ше гръмне бетонения балон😂😂😂
  • 2 тъпчев

    9 7 Отговор
    Нищо няма да гръмне, само се залъгват бедните, че ще може да си купят и те апартамент в центъра като уж гръмнел балона - е вече няма как да стане. Евтино е в Ботунец при римляните, в Абдовица, Филиповци, Факултета, Лиолин.