20 Януари, 2020 06:21 3 345 6

Съдбата на емблематична за Пловдив сграда

  • пловдив-
  • партиен дом-
  • архитектура-
  • промяна-
  • главен архитект

Съдбата на Партийният дом е един от казусите, които наследи новият кмет Здравко Димитров. Докато неговият предшественик Иван Тотев бе по-скоро за бутането на зданието, с всички необходими процедури за него, то Зико смята, че тази сграда трябва да остане и да се обнови.

Това означава, че искането на от фондация „Дом за Пловдивската опера” да вземе терена, за да се построи върху него нова сграда на операта, ще претърпи крах. За обновяването на сградата имаше проведен конкурс за идеен проект, като той бе спечелен от Обединение „22 век”. До подписването на договор за технически проект така и не се стигна, тъй като цената се струваше твърде голяма за предишната власт, пише TrafficNews.

Разчетите за реконструкцията тогава на Партийния дом, за да добие съвременен вид и да има всички мерки за безопасност, бяха за около 12 млн. лева. Причината бе, че сградата имаше задължителни предписания за конструктивното ѝ укрепване, което влиза във въпросната цена.

Идейният проект включваше пълна промяна на външния вид на сградата. Сред предложените идея беше повдигнатият перпендикулярен на Главната паралелепипед да е с нова по-артистична визия. В проекта това бе направено, чрез панорамният асансьор, изведен като архитектурен елемент в източната част на фасадата като успоредна линия на южната страна на Античния форум. С него посетителите ще могат, без да влизат в сградата, да стигнат панорамното кафе, решено на две амфитеатрално разположени нива.

Фронт-офисът или обслужване на едно гише е предвиден в партерното пространство от южната страна на сградата. В проекта бяха заложени още художествено осветление, енергийно ефективни мерки от клас А, най-модерна климатизация, изграждане на фотоволтаици върху покрива на ниското тяло, реконструкция на вътрешните помещения.

Общината търсеше и финансиране чрез Националния Екодоверителен фонд, но така и не се стигна до договорка, след като Община Пловдив изостави проекта.

Здравко Димитров все пак смята, че администрацията на общината трябва да бъде изведена от Главната улица. За помещенията в Партийния дом обаче може да се намери друго предназначение, още повече, че в съседство се очаква тази година да започне ремонтът на Концертна зала.

Съдбата на емблематична за Пловдив сграда

Съдбата на емблематична за Пловдив сграда


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нервен ( разбивача на тролове )

    7 15 Отговор
    Разкарайте този цирей от центъра на града ве глупаци

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Филибе

    15 5 Отговор
    Не пипайте този паметник на културата , бе мишоци !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 222222

    3 5 Отговор
    От Герб има и мислещи съзидателни хора и те са 0, 00001% от тях. Браво на Здравко.
  • 5 onq s konq

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    По-добре си сдържай нервите, защото ръсиш само глупости. Проекта изглежда доста добре и ако се реализира ще бъде голяма атракция.
  • 6 митака

    5 2 Отговор
    сградата е емблематична за Пловдив и от архитектурна гледна точка е прекрасна, без да коментирам че се нуждае от освежаване. и е един добър завършек или начало на пешеходната ни улица. По-скоро трябва да се мисли за другия край на главната, този мост на съвременната простотия. Няма такава цигания, като го погледнеш все едно е направен от скрап. А това е първия мост над реката и е най- важното съоръжение от новата ни история. Ако незнаят как трябва да изглежда да погледнат калатрава сантяго- какво твори. А за опера е също апсурт, За опера е необходимо пространство и добър достъп, едно пространство като това на Младежки хълм до бензиностанция газпром е перфектно. Друго важно нещо за главната ни улкица е пресечната точка с ул. шести септември. там
    пешеходната улица трябва да се изкара на горно ниво а колите да се завират в "мишата дупка" както се казва. и т.н. т.н.