22 Януари, 2020 06:21 2 881 3

Разминаване между реалност и очаквания

  • индустриални площи-
  • пазар-
  • бгсклад

Спад в търсенето на индустриални имоти

Разминаване между реалност и очаквания - 1
Снимка: М. Богданова ©

Търсенето на индустриални имоти в България през 2019 г. е по-малко активно спрямо 2018 г. Сред причините за това са моментната икономическа обстановка, липса на достатъчна мотивация от страна на чуждите инвеститори, както и завишени очаквания от страна на собствениците на имоти. В същото време наемателите и ползвателите на тези имоти очакват по-ниски цени и по-високо качество. Липсата на комуникация между отделните звена, както и на стратегия за управление на имота са също водещи причини за отлива на реални сделки. През миналата година се търсеха имоти основно до 500 кв.м и от 500 до 1000 кв.м, съобщават от БГСКЛАД. Това е малко по-различна тенденция от 2018 г., когато по-активно беше търсенето до 500 кв.м и над 1000 кв.м.

Предлагането на индустриални имоти през 2019 г. е малко по-високо от предходната 2018-а, защото много от инвеститорите осъзнаха и видяха потенциал в този сегмент. Като цяло липсват качествени, модерни индустриални имоти, които да отговарят на високите изисквания на клиентите с изключение на най-новите обекти в страната. В новостроящите се обекти в София и Пловдив обаче се ползват нови подходи, методи и иновации и по нищо не отстъпват от качеството на европейските индустриални имоти.

Разминаване между реалност и очаквания

Търсенето на индустриални имоти през 2018 и 2019 гг. в страната е почти два пъти и половина повече от предлагането. Има търсене предимно на имоти с малки квадратури при наеми и покупки на ниски нива. Това са главно фирми от дребния и среден бизнес. „Предлагането на нови и модерни обекти се увеличи през 2019 г., но търсенето намаля. Надяваме се, че това се дължи на базата на новоизлезлите обекти на пазара през изминалите 12 месеца. Доброто качество на новопостроените обекти се забелязва от много чужди логистични и други компании, които търсят да направят аутосорсинг на техните дейности и към момента много от тях правят проучвания за да стъпят на пазара в България”, казва Симеон Митев, управител на БГСКЛАД. Проучването и преместването на даден бизнес отговарящ на този таргет имоти е много сериозна задача и начинание и не е кратковременно, като вземене на решение и реализация. Очакваме през новата 2020 година много от тези чуждестранни клиенти да приключат със своите проучвания и да реализират своите планове.

Разминаване между реалност и очаквания

Както знаем близо 75% от потенциала на индустриалните имоти е съсредоточен в София и Пловдив, а останалите 25% в останалата част на страната. През тази година пазарът в столицата се запази динамичен за разлика от втория по големина град – Пловдив, при който се наблюдава не толкова голяма динамика.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Борисов

    7 5 Отговор
    Не ги слушайте, имаме стабилен икономически растеж, рекордно ниска безработица и вчера даже си говорих с Иванка Тръмп
  • 2 Италиански бос

    4 1 Отговор
    аз търся една площадка да складирам боклук, имате ли? Търся и верига бензиностанции да им давам ксенобензол да продават заедно с нафтата, без пари ще им го дам?

    Коментиран от #3

  • 3 ПЕРНИШКИО

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Италиански бос":

    а за хия искаш ли да ме хванеш , па да ме разводиш малко да ми стане кеф , после ще видиш етанол , газ , боклуци , и един сериозен винкел по ребрата и сурато.