Last news in Fakti

22 Януари, 2020 17:08 4 261 5

Спад при продажбата на имоти от ЧСИ

  • чси-
  • обяви-
  • спад

Бумът от предложения на недвижими имоти от частни съдебни изпълнители е вече в историята. Това става близо 12 години след срива на имотния пазар. Тенденцията да се оферират имоти от необслужвани кредити продължава вече няколко години и 2019-а не прави изключение.

През 2018 г. на публична продан са били обявени 41 174 броя имоти, става ясно от доклада на Камарата на частните съдебни изпълнители. За сравнение, през 2017-а техният брой е бил 51 699 броя.

Важно е да се отбележи, че броят на публикуваните обяви не е равен на броя на извършените продажби. Причината е, че не винаги даден имот се продава още на първа публична продан. Най-честата причина е липса на кандидат купувачи. А такава е налице, тъй като подобни имоти се купуват с пари в брой, защото процесът на одобряване на ипотечен заем е по-дълъг от този, в който трябва да се плати сумата след спечелване на търга.

Към 22 януари 2020 г. на сайта на Камарата обявени за продажба са 2611 недвижими имота.

От тях 39 са за гарсониери, 148 за двустайни жилища и 130 – за тристайни. Многостайните жилища са 68, а мезонетите – 16 броя. Най-голям избор имат тези, които са решили да си купят чрез ЧСИ земеделска земя. Броят на обявените имоти е 465.

Най-скъпият имот, който се подава в момента от ЧСИ е почивна станция в близост до Бургас. Началната ѝ тръжна цена е над 50 млн. лв. Имотът включва близо 69 дка земя и масивна двуетажна сграда, която според снимките е за основен ремонт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе

    7 9 Отговор
    Врем е ЧСИ да се насочат към събиране на глобите към КАТ или поне за по-големите. Таке няма никога да останат без работа.

    Коментиран от #5

  • 2 NikNay

    16 1 Отговор
    Много ми е интересно кой ще извади 50 милиона и нагоре в брой за обекта. . . . . Такива плащания кеш сме виждали само по филмите при сделки с наркотици. . . .

    Коментиран от #3

  • 3 Да да

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    Нито един досега не е платил в кеш какъвто и да е имот от ЧСИ! Всичко се превежда на сметка в банка. Ама то откъде да знаете , като сте с 5 лв.в джоба и само тъпотии в главата.
  • 4 некой си

    8 1 Отговор
    Ами истината е че малко хора могат да изкарат въпросните суми в брой и да платят имота,говоря за жилища. Покупките са преобладаващо с кредит а при ЧСИ номера не върви,ми да вземеш да ме изчакаш за едно кредитче. Друг е момента,че периодично опипват пулса на пазара чрез офертите си,а именно къде е предела на плащанията в брой. Още един любопитен момент е,че банките са бъкани с проблемни кредити,но не могат да изкарат на тезгяха имотите щот ще убият пазара,а поне на сегашните си жертви им знаят и мурафетите и с 1000 гимнастики и рефинансирания се опитват да си оправят нас.ания зад.ик. Мега по лошо е наложената цензура да се говори за банки ,а там нещата направо смърдят но явно на некои им е обещано,че какъвто и облик да приемат нещата някои няма да са в клуба на губещите докато масите плащат сметката. Те така де нещата изглеждат малко кат групов с.кс но на задника на обикновения българин. Интересни времена предстоят щом инвеститори в държавен дълг са съгласни на отрицателна доходност сами си направете сметка кво мазало е световния финансов сектор,просто играчите си плащат за да не фалира казиното. Само да не беше цензурата,струва ми се ,че самоубийствата щяха да отбележат увеличение 100 пъти щото щяха да бъдат разобличени всички финансови машинации,а озверялата тълпа като подивее нищо не признава,отатък го питайте Пиночет той ще ви обясни
  • 5 Алеко Константинов

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Язе":

    А може ли и ти и чси да се насочите към пичкусиматерину боклуци такива