19 247 35

Как се отопляват германците и колко плащат

Пелети, ток, газ, нафта или централно парно

Как се отопляват германците и колко плащат
Снимка: БГНЕС

По официални данни, в Германия най-евтиното отопление за обществени и жилищни сгради с квадратура от 500 до 1000 кв.м. се осигурява чрез изгаряне на дървесни стърготини. То излиза по 6,80 евро на квадратен метър годишно. На второ място по разходи е изгарянето на дървесни пелети. Следват отоплителните помпи, газът, нафтата, като най-скъпо излиза централното отопление. Централното парно е почти двойно по-скъпо от отопляването чрез изгаряне на стърготини.

Дървесината за отопление води класацията и като най-екологично гориво. Ако не броим дейностите по производството и транспортирането на дървесните пелети, отопляването с дървесина може да се смята за неутрално като емисии на въглероден двуокис. Независимо от тези предимства, в общия отоплителен баланс в Германия стърготините и пелетите все още играят незначителна роля: само 2,8% от общо близо 19-те милиона жилища в Германия имат отоплителни котли, които използват тези видове дървесина.

Някои недостатъци на дървесината за отопление

Каква е причината? Проблемът е в това, че тези котли изискват почистване - нормално почистване на седмица-две и основно на два месеца. Докато газовият котел или отопляването с нафта се нуждаят от проверка и поддръжка веднъж в годината. Освен това за съхраняването на стърготини и пелети е необходимо специално помещение от поне 8 квадратни метра на всяко жилище.

Така че в момента повечето германски жилища (около 75 на сто) се отопляват с газ или нафта. На централно отопление, с отоплителни помпи или с електрически ток се греят около 12% от домакинствата. Пак около 12 процента имат печки с въглища, дърва, пелети или нафта. В Източна Германия, където по съветска традиция имаше повече централно отопление, тази тенденция все още е силна.

Но точно това отопление е и най-скъпо. Специалистите пресмятат, че за да отопляваш жилище от 70 квадратни метра с централно отопление, годишно в Германия ще ти трябват между 580 и 1335 евро. За отопляването на еднофамилна къща с площ около 110 квадратни метра отиват още по-сериозни суми: между 1000 и 2345 евро.

Монополисти на пазара

За потребителите централното топлоснабдяване има още един недостатък. То обикновено се осигурява от национални или локални монополисти, от които няма къде да избягаш. И те налагат монополни цени. Вестник „Зюддойче Цайтунг" цитира Германската служба за защита на конкуренцията, според която топлодоставчиците понякога наистина използват монополното си положение за необосновано повишаване на цените.

И обратно: когато се отоплява на нафта или газ, германският потребител има пълната свобода да си избира доставчиците. Няколко портала в интернет дори му предлагат и възможност да сравнява цените. Но колко ще харчиш за отопление на нафта или газ зависи не само от цената на горивото, а и от добрата изолация на самото жилище. Усреднено за едно жилище от 70 квадратни метра отоплението с газ годишно излиза около 700 евро, а с нафта - 845 евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 kvy

  81 8 Отговор
  Определено в България е по скъпо.

  Коментиран от #4

 • 2 русенец

  38 6 Отговор
  Хората по селата основно се отопляват на твърдо гориво, в по-редки случаи на мазут. Газта е рядкост в селските райони.
 • 3 Гост

  58 3 Отговор
  Че те тук цените даже са по-високи. Само не разбрах как при горене на стърготини нямало замърсяване. Единственото, което гори без да замърсява е водорода.

  Коментиран от #10

 • 4 Пунта Мара

  16 10 Отговор

  До коментар #1 от "kvy":

  Определено не е вярно. За къщи
 • 5 kvy

  54 2 Отговор
  Е щото аз не живея в къща и не знам колко излиза отоплението. Още повече вземи процентно от заплатата им колко му струва, вземи и процентно от нашите заплати колко излиза. И пак ми говори, че не съм прав.
 • 6 Цяла Европа...

  56 2 Отговор
  ...се отоплява на газ!Бойлерите за топла вода са на газ.Котлоните на фурните , фурните.Индустрията им работи на газ , абе всичко !Даже една Украйна е газифицирана.

 • 7 Миризлив пор

  17 10 Отговор
  Не знам автора защо не слага и допълнителните разходи в сметката? Съгласен съм че стърготините и пелетите са по-евтини НО тези 8 квадрата минимум кой ще ги плати? на ясно ли се колко струва това удоволствие там? Отделно обслужването на печката (котела) ти отнема по около 1 час дневно - това време спрямо техния стандарт е поне 10 и повече евро. Газта нека да направим сметката колко е там и колко е при нас дето постоянно псуваме руснаците? Така, че отоплението на газ/ток/централно парно е най-удобно и евтино.
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 ябълки с портокали

  25 6 Отговор
  Тук разходите са по-големи, защото къщите не са енергоефективни. Нито дограмата е дограма нито излоцията е изолация(ако въобще я има) съответно се губи много енергия и крайната сметка е по-голяма.
 • 10 гост

  24 2 Отговор

  До коментар #3 от "Гост":

  Дървото се води възобновяемо гориво, защото при растежа то поглъжа въглеродни емисии, колкото и отдава след това. Стърготините са практични за по-големи сгради с голям котел и мазе, където да може да се инсталира това, например кооперация от 4 етажа и 8 или 12 апартамента. Пелетите са удобни за единични жилища, чисто е, топло е, малко по-скъпо от стъготините като материал, но е лесно сам човек да си поръча и да си пренесе чувалчето до дома, а автоматиката помага за пълното изгаряне на пелетите и се регулира с точност до половин градус колко искаш да ти е температурата. Само че в Германия от 10г. насам изолират къщи и сгради с минимална дебелина на изолацията от 20см, а най-висок стандарт е с 30см. У нас лепят по 5см епс и му викат саниране, пак е по-добре отколкото гол бетон, ама хубава изолация е първото нещо, след това е типа на отопление.

  Коментиран от #22

 • 11 Последния софиянец

  60 2 Отговор
  Значи аз плащам два пъти повече парно от германците. А топлофикациите не само не плащат за гориво, ами даже взимат пари да горят италианския боклук. Смятайте какво лапане пада.
 • 12 селянин

  43 3 Отговор
  700 евро делено на 6 месеца зима= 117 евро при минимална заплата 2000 евро вБГ 600 евро на зима при отопление с дърва и минимална заплата 300 евро,добре ли е а?

  Коментиран от #19, #26

 • 13 ...

  23 1 Отговор
  За топла вода и отопление за 3 членно семейство в 3 стаи 60кв.м. в западна Германия = 60€ месечно.
 • 14 Шоп

  13 0 Отговор

  До коментар #8 от "Де Факто":

  Добре е да не забравяте, Вие от коя кочина сте излезли.Другото оставете на прасетата,които са останали.
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Нане63

  32 0 Отговор
  Авторът на статията нещо не си е направил добре сметката!220 евро на месец за зимния период е направо нищо за един германец,знаем каква е разликата в заплатите,да не говор за пенсиите!Искал е да ни каже ,колко е скъпо там,ние да не се оплакваме,че едва ли не има още по- лошо.Ама то излезна,че при тях е по- евтино!😢😢😢
 • 17 Германия

  17 10 Отговор
  В Германия, както и във всяка друга държава в Европа , изключвайки България , всички са милионери абсолютно целият народ без излючение. Когато ги посещаваме те се наговарят да се преструват на западащи клошари и наркомани , за да не им завидим. Не вярвайте , че има нищо различно от милионер в тези райски места с безкрайни градини и голи девици. Събирайте куфарите и бегом към райа.
 • 18 vasik atanasova

  6 2 Отговор
  зимата тока ми е 200 лв
 • 19 Фен

  8 0 Отговор

  До коментар #12 от "селянин":

  Няма минимална 2000 Евро, освен ако не считал брутната заплата (преди данъци) нетно парите се въртят около 1400 1500 Евро. Парното за нормален апартамент 60 70 кв е 70 Евро горе долу
 • 20 1944

  4 8 Отговор
  у нас руската енергетика ни сваля по три кожи от гърба.
 • 21 Свинчо

  8 0 Отговор
  Живея на село на 1км от гората: За да си отоплявам къщата (100кв)ми трябват около 20кубика дърва по 65лв ,отделно рязане,цепене и вкарване и редене или 1300+300=1600лв остват 2-3кубика за догодина...та ния бедните ни трябват 800 евро
 • 22 русенец 2

  1 2 Отговор

  До коментар #10 от "гост":

  По-скоро е важно каква е ориентацията на апартамента.Да не е краен(първи етаж, последен, в западна или източна посока).Нашите два апартамента са изолирани с XPS отвътре двойка и си е 20-22градуса.Даже отваряме сутрин и вечер да се проветрява.Ама са си южно изложение и са средни апартаменти.Сметката за декември е 43.51лв.Така че, немците да плащат като имат
 • 23 русенец 2

  1 1 Отговор
  проверката е енергопро: абонатен номер 17 000 25 150 с две партиди.Моята е тази която завършва на последни две цифри 61.От дъжд на вятър или по-точно при облачно време и под 0 градуса се налага употреба на духалка за 1 час вечер, за да се достигне 22-24градуса.Другата партида е за друг апартамент със сходни параметри, като различното е ориентацията на апартамент запад- изток, пак е вътрешен и се налага употреба на климатик.Отново е топлоизолиран със същото.Така че, явно се вижда разликата
 • 24 проЗД Българин

  0 1 Отговор
  Аха, значи вместо централи и газове, то трябва строителния контрол да разрешава, каквото и да се построи да се мисли за такова строителство на жилищни и промишлени сгради, за да се икономисва паричен ресурс.АГаньо да чете този пост, като строи нещо за по нататък
 • 25 Телефончету

  2 0 Отговор
  Германците са си го измислили, ама ние какво измислихне, които не са от село, не практично и скъпо отопление...!
 • 26 Луд

  2 0 Отговор

  До коментар #12 от "селянин":

  Ами виж ,че ги настигаме.Е,по разходи ,но важното е ,че ги настигаме.Даже скоро ще ги изпреварим..
 • 27 Зомби

  1 0 Отговор
  Най-удобното и с най-високо кпд е отоплението с ел. енергия! Прости уреди, евтини за поддръжка, дълъг период на амортизация! Само че при положение че имахме евтина ел. енергия насилствено се покачи в БГ.то!

 • 28 Личен опит

  4 0 Отговор
  Ние плащаме 700 евра наем плюс 112 евра на месец газ и 92 евра ток 15 евра за вода и това е целагодишн. Няма летен и зимен период. Топлата вода е свйрзана с газта. В кря на годината идва изравнителна сметка и в повечено случаи се оказва ,че има да се доплаща. Жилището е 80м2. Дохода между 1800 и 1600. Всеки месец се отдържат около 600евра за данъци и сациални и здравни осигуровки. Има данък за религията и данък дъжд който ти пада върху покрива и тази вода отива в канализацията,която се поддържа от общината. Един път се плаща за водата която ти потича от чешмата и още веднъж за същата, която отива вече като мръсна в канализацията. Това са около 120евра още на месец за странични разходи-мрътна вода,боклук, данък на апартамента в който живееш. Има данък радио и телевизия 18 евра на месец. Задължителен за всеки регистриран живущ. Детските надбавки са 204евра на дете. Уважават децата в училище и детските градини. Никакво посегателство върху тяхната личност не се допуска.
 • 29 Възобновяващото дърво

  1 1 Отговор
  Тез цифри, още повече объркват и без това трудния живот на честния потребител...!
 • 30 Aaa

  4 0 Отговор
  В малко населено място съм и не използвам газ, тъй като е много по-скъпо. Отоплението ми за цяла зима на дърва излиза около 360 лв., т.е. 4 кубика качествени дърва (НЕ МЕСЕЧНО, А ЗА ЦЯЛАТА ЗИМА). Малко си помагам с ток за една стая и сметката ми за електричество варира 60-80 лв. през лятото до 120-140 през зимата. Доволен съм, но на моменти е прекалено горещо - над 30 градуса и се налага да отваряш прозорците. Чудя се как в София при уж по-високи заплати, парите постоянно не им стигат?!?

  Коментиран от #32

 • 31 зара

  2 0 Отговор
  тази статия намирисва на пиарство - от цитираните суми излиза, че у нас е много, ама много евтино в сравнение с Германия и!?! ХАЙДЕ,,ЮРУШ НА ВИСОКИТЕ СМЕТКИ и у нас,така ли...
 • 32 ........

  1 0 Отговор

  До коментар #30 от "Aaa":

  Цените на всичко са по скъпи и като бачкаш 10-12-14часа си смазан и купуваш готова храна.Няма градинки,и тук работника му одират кожата за тази заплата.Като сложиш квартира -500,600,700а да ти се стигат.Стигат парите на определени.Не всички в София са чиновници,адвокати,и калинки.
 • 33 Българин

  2 0 Отговор
  В Германия повечето немци живеят под наем,а наемите са доста високи. В Франкфурт например за 70м2 близо до центъра започват от 800евро на месец. Един служител в магазин получава около 1200евро. Възпитателите в детски градини например получават около 2000 евро.
 • 34 7777

  2 0 Отговор
  Централното парно е най екологичния, най ефективния и най удобния начин за отопление. Никой още не е измислил нищо по-добро от това за масово отопление. Не пишете глупости.

  Коментиран от #35

 • 35 плащай за тръби тогава

  1 0 Отговор

  До коментар #34 от "7777":

  А какви са загубите от топлоцентралата за пренос.После потребителя плаща и когато не ползва тръбите

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.