Last news in Fakti

24 Януари, 2020 16:58 6 199 2

Кой изкупува луксозните имоти в Австрия

  • австрия-
  • жилища-
  • лукс-
  • имоти-
  • инвеститори

Богатите източноевропейци предпочитат елитни апартаменти във Виена

Кой изкупува луксозните имоти в Австрия - 1
Снимка: Shutterstock

Средно с 3.77% са поскъпна и жилищата в Австрия за периода януари-септември 2019 г. спрямо същия период на 2018-а, сочат данните на националната банка на Австрия. За Виена увеличението е далеч по-високо - 7.6%. За разглеждания период най-осезаемо са се увеличи цените на жилищата от първичния пазар - 7.04%. Основната причина за поскъпването е, че голяма част от имотите в австрийската столица са собственост на банки и компании, т.е. на институционални инвеститори. Но не само това е причината, коментират специалисти. Според тях, повишената активност сред чуждестранните купувачи също води до ръст на цените. Близо 60% от купувачите в луксозния сегмент са местни, но останалите 40% са чуждестранни инвеститори. При втората група голяма част са граждани на държави от Източна Европа. Те предпочитат жилища ново строителство и то във Виена.

„След кризата от 2008 г. клиентите търсят сигурни пазари. Също така не трябва да се пренебрегва и фактът, че лихвите по ипотечните заеми са доста ниски”, казва Петер Маршал основател на виенската компания за недвижими имоти Marshall Real Estate.

В Innere Stadt (Първи район) на Виена средната цена на квадратен метър жилищна площ през януари 2020 г. е 14 070 EUR. За някои имоти достига 30 000 EUR/кв.м. Малко по-ниски са цените във втори и девети район. Цените на кондоминиум и къщи в 13, 18 и късметлийска 9 райони варират между 5600 и 7100 EUR/кв.м.

За тези, които разполагат с ограничен бюджет отлично място на инвестиция са градовете Грац и Линц. Там могат да се купят имоти при средна цена от 3200 EUR/кв.м. В Залцбур цените са двойно по-високи - 6700 EUR/кв.м.

Австрия не предлага програмата златна виза. Получаването на гражданство излиза доста скъпо. Чужденецът или трябва да има договор за работа в страната, или да направи дарение в размер на 2.5 млн. EUR, или да инвестира в икономиката на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eleonora

    15 3 Отговор
    И късметлискйия 19 район, не 9...! Грац и Линц отлично място!? Грац с въздух като в Сф, а Линц индустриален град...
  • 2 Ганай

    3 1 Отговор
    Богатите не могат без бедните, аз да ви кажа.