27 Януари, 2020 10:37 1 956 2

Като в приказка: най-романтичните места

  • германия-
  • градове-
  • архитектура-
  • романтика-
  • туризъм
Като в приказка: най-романтичните места - 1

Този туристически маршрут е най-старият и най-известният в Германия. Който пътува по него, може да разгледа средновековни крепости и рицарски замъци, да усети романтиката на древни градчета и чара на живописна природа.

От Вюрцбург до Фюсен

Романтичният маршрут (Romantische Straße) е най-старият и най-известният в Германия. Той обхваща над 400 км. Започва във Вюрцбург и завършва в Алгой. Минавайки по него, могат да се разгледат градовете Аугсбург, Ротенбург об дер Таубер и Динкелсбюл, да се види прочутият замък Нойшванщайн и да се посетят много други забележителности в Бавария и Баден-Вюртемберг.

Вюрцбург

Тръгва се от Вюрцбург - университетски град, разположен край река Майн и заобиколен от живописни хълмове и лозя. Над Вюрцбург се извисява крепостта Мариенберг, чиито основи са положени от местните князе-епископи в началото на XIII век. Петстотин години по-късно те си построяват нов дворец в града - Вюрцбургската резиденция.

Таубербишофсхайм

"Домът на епископа на река Таубер" - така може да се преведе името на това градче. През VIII век по тези места мисионер е бил Свети Бонифаций - епископ на Майнц. В Таубербишофсхайм са запазени части от средновековната крепостна стена, старинни сгради в стил "фахверк" и останки от древния замък.

Ротенбург об дер Таубер

Той е сред най-известните германски градове, запазили средновековната си атмосфера. През 1274 година получава статут на свободен имперски град. От платформата за наблюдение на кметството, която се издига на 60 метра височина, се открива забележителен изглед към града и към долината на река Таубер.

Динкелсбюл

Градът е задължителна спирка за всички, които минават по Романтичния маршрут. В Динкелсбюл са запазени 16 средновековни кули, четири градски порти и старата градска стена.

Аугсбург

Аугсбург е един от най-старите градове в Германия. Бил е основан от римляните преди повече от 2 000 години. През 1530 г. съратникът на Мартин Лутер - Филип Меланхтон - пише Аугсбургското изповедание, смятано за най-важното произведение на Реформацията. Специално внимание заслужава Златната зала на кметството - един от най-важните паметници на светската ренесансова архитектура северно от Алпите.

Ландсберг ам Лех

Той възниква по т.нар. Път на солта от Италия към Аугсбург. Получава статута на град през XIII век, а след това и правото да събира мита за солта, от които натрупва значително богатство. В града има множество отлично запазени паметници от различни епохи. Фасадата на старото кметство е в стил "рококо" по проект на Доминик Цимерман.

Вийскирхе

През 1738 г. около баварското селце Щайнгаден едно селско семейство видяло сълзи да текат от очите на фигурата на Исус Христос. Наскоро след това чудо там бил построен параклис за поклонниците, а седем години по-късно - и храм. Днес църквата Вийскирхе е смятана за един от най-важните архитектурни паметници в стил "рококо" в света и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Нойшванщайн

Този замък се издига в края на Романтичния маршрут насред приказен планински пейзаж. Строежът му започва през 1868 г. по поръчение на баварския крал Лудвиг II. По думите на Рихард Вагнер, Нойшванщайн пресъздава стила на истинските германски рицарски замъци. Той придобива световна известност, когато става прототип на двореца за филма на Уолт Дисни "Спящата красавица".

Фюсен

Град Фюсен на река Лех е крайната точка от пътуването по германския Романтичен маршрут. Корените на този град са още от времето на древните римляни. През Средновековието князете-епископи на Аугсбург издигат над града своя лятна резиденция - замък Хоес Шлос в късноготически стил. Градът предлага многобройни забележителности, сред които непременно би трябвало да се спомене манастирът „Свети Манг“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахахаххахаха

    5 5 Отговор
    Каква романтика в германия ве да ви *ба майката ахахаха
  • 2 Глупости

    3 3 Отговор
    Достатъчно е да чуеш "красивия и мелодичен" немски за да убие всякаква романтика... Немския го харесвам само е песните на рамщайн, идеално се впусва в музиката им.