Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 20:17 5 215 10

Наистина ли са „СПА” СПА центровете у нас?

  • спа-
  • spa-
  • българия-
  • центрове
Наистина ли са „СПА” СПА центровете у нас? - 1
Снимки: М. Богданова ©

Терминът „спа“ придоби много голяма популярност в България през последните десетилетия. Всъщност думата „спа“ произлиза от името на белгийския град Спа, който от римско време е бил известен с минералните си извори.

През последните години, предвид богатството на минерални извори, у нас станаха модерни „спа хотели“ в редица курорти, а също така и „спа центрове“ в големите градове. Какво обаче включва понятието „спа“ от законова гледна точка и защо е важно?

Важно е потребителите да знаят какво точно представлява един „спа център“, без значение дали е самостоятелен или прилежащ към хотел, тъй като законодателството въвежда минимален стандарт, на който трябва да съответстват тези обекти. С други думи, когато видите реклама „СПА център“, следва да имате определени изисквания и очаквания, тъй като в противен случай не ползвате спа услуга, а нещо друго. Редица фирми използват като „кукичка“ понятието спа – за да привлекат повече клиенти. Доста разочароващо е да резервирате почивка в „хотел със спа център“, а на място да установите, че мястото разполага просто с една сауна и джакузи.

Най-важната уредба на материята е в Наредба № 04-14/09.10.2019г. на Министъра на туризма и министъра на здравеопазването. Тя дефинира изискванията към „балнеолечебен (медикъл спа) център“; „спа център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“. Търговците, които предлагат спа услуги, следва да се сертифицират и да притежават специално удостоверение, в противен случай означава, че въвеждат потребителя в заблуждение.

В настоящата статия ще отбележим основните изисквания към спа обектите, за да може всеки лесно да се ориентира в общи линии дали спа центърът, който посещава, всъщност наистина е спа център или просто място, предлагащо част от изискуемите по закон услуги.

Балнеолечебен център (медикъл спа):

* Такива обекти задължително трябва да разполагат със: закрит плувен басейн, водолечебна секция, термотерапевтична секция, помещение за контрастни процедури, зона за релакс.

* Във водолечебната секция задължително трябва да има лечебен басейн или специални лечебни вани; в термотерапевтичната – съоръжения със суха и влажна топлина; в помещението за контрастни процедири – контрастни душове, ледени душове и други подобни.

* Сериозни изисквания към медикъл спа обектите има към управителя и персонала – необходимо е да има назначени лица с медицинско образование, както и немедицински специалисти със специфични опит и квалификации.

Наистина ли са „СПА” СПА центровете у нас?

Таласотерапевтичен център:

* Задължително наличие на плувен басейн. Това е основно изискване за сертификация.

* Другите изисквания са сходни като тези за медикъл спа, като специфично е изискването процедурите за лице и тяло да се изпълняват изцяло с продукти на морска основа – с водорасли, морска сол и др.

Вероятно за повечето хора най-голям интерес представляват т.нар. спа и уелнес центрове. Съветът към тях е преди закупуване на пакет за почивка или правене на резервация, да направят съответното проучване относно услугите, които се предлагат и съоръженията, с които даденото място разполага. Така ще бъдат сигурни, че обектът действително отговаря на наименованието си.

Уелнес център:

* Задължително притежава високотемпературна секция – суха и влажна, помещение за контрастни процедури, релакс зона, помещения за процедури, фитнес секция, рецепция, санитарни помещения.

* В сухата високотемпературна секция задължително трябва да има някакъв вид сауна, във влажната – парна баня, римска баня или хамам, в зоната за релакс – нагряващи кушетки/кресла, във фитнес секцията – кардио уреди.

Спа център:

* Този вид спа обект следва да разполага с една идея по-високо оборудване от уелнес центъра.

* Задължително притежава закрит плувен басейн(ако е на морето – открит), водна секция, високотемпературна секция – суха и влажна, помещение за контрастни процедури, релакс зона, помещения за процедури, фитнес секция, рецепция, санитарни помещения.

* Важно е да се отбележи, че за да бъде един обект наистина „СПА център“, то трябва да разполага с басейн, басейн с възстановително действие, тангенторни вани/джакузи, поне един вид сауна и парна баня, кардио фитнес уреди, силови уреди и др.

* Управители и лица на ръководни длъжности могат да заемат само хора с опит в сферата на спа услугите и/или медицински лица.

Както се вижда, за да се бъде един обект наистина „спа“, то трябва да отговаря на доста изисквания. Важно е както потребителите да се интересуват, така и търговците да бъдат коректни и да не наименоват обектите си по начин, който да подвежда посетителите. А ако България наистина иска да се развива като целогодишна туристическа дестинация, следва местата за настаняване да отговарят на очакванията, които имат туристите, в това число и чужденците.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност

    18 1 Отговор
    Съкращението СПА идва от лат. "Лечение чрез вода". Всъщност начинът , по който се прилага у нас от търговци, а не от медицински лица е Престъпление! Да ви запокитят дори само в басейн с минерална вода без ограничение във времето, може да ви докара инфаркт. Има състав на водата и състав на водата.... Ама важното е да ви карат да се усещата ричмадърфакъри и да си плащате чинно и много.
  • 2 elementi

    19 0 Отговор
    SPA = sanitus per aqua = здраве чрез вода /латински/

    Коментиран от #3, #4, #5, #6, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "elementi":

    .........значи на български е ЗЧВ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 коко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "elementi":

    salutem per aqua
  • 7 месара

    1 2 Отговор
    аааааа, за това питайте другарката импексова!
  • 8 Рошко

    6 0 Отговор
    Аз като ми се спи, си СПА където ми е кеф
  • 9 Ясен Крайчев

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "elementi":

    Здравейте, възможно е и оттам да идва произходът на думата, но е малко вероятно. Доста латински сентенции са спорни дори като езикова формулировка... Но не това е важното в случая, прав е и другият коментиращ, че е важно да има медицински контрол, особено ако човек наистина иска терапия.

    Коментиран от #10

  • 10 ЛУси

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ясен Крайчев":

    Всичко казано в статията е правилно, но има едно,НО !
    Спазва ли се всичко това, контролните органи проверяват ли, затварят ли си очите хората като не подават сигнали ?
    Аз бих казал, че всички си затварят очите.