Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 10:13 3 663 9

Министерство е похарчило 44 млн. лв. за необитаеми имоти

  • имоти-
  • охрана-
  • военни-
  • министерство на отбраната

Парите са за охрана на имоти с отпаднала необходимост

Министерство е похарчило 44 млн. лв. за необитаеми имоти - 1
Снимка: БГНЕС

За последните 3 години Министерството на отбраната е похарчило близо 44 млн. лв. за охрана. Справката е за периода от 2017 до 2019 г. включително. От данните е видно, че с всяка година парите се увеличават с над милион лева. Респективно за 2017 г. сумата е 12 771 910,38 лв., за 2018 г.- 14 982 088,26 лв., а за миналата 2019 година ведомството е отделило 16 312 038,41 лв., уточнява „Монитор“.

Към януари тази година в управление на МО имотите с отпаднала необходимост са 1172, сред които 122 магазина и подблокови пространства и 1052 войскови имоти като бивши казарми, складови райони, полигони, летища и съпътстваща инфраструктура към тях. От ведомството съобщават, че тази бройка е формирана от освободени войскови райони, включително и от геодезически обособени райони на по-малки имоти с цел по-лесна реализация на пазара на недвижими имоти.

От МО твърдят, че се продават само поземлени имоти, независимо застроени или не, а не казарми или мобилизирани бази например. За амортизирания сграден фонд се извършвали процедури по освидетелстване, бракуване, премахване и снемане от отчет на сгради. Основните причини за предприемане на процедури по освидетелстване на сграден фонд в освободените войскови имоти били естественото им износване и негодност за ползване.

Сгради с отпаднала необходимост не се реконструирани, тъй като политиката на ведомството била да се освобождава от тях, а усилията да са насочени към ремонтни дейности на използвани терени и обекти. Тези, които не се използват, или отиват на тезгяха, обичайно чрез търг, или се апортират в капитала на търговските дружества на МО, а понякога се отдават и безвъзмездно за нуждите на държавни и общински администрации.

За периода от 2015 до 2019 г. са били направени стъпки за безвъзмездно предоставяне или отнемане на общо 88 имота на общини или държавни ведомства. Респективно през 2015 г. на ведомства са били дадени 9 имота, а са отнети 11. През 2016 г. са предоставени 8 имота на общини, също толкова на ведомства, а отново са отнети 11. През 2017 г. на общини са дадени за ползване 7 обекта, на ведомства – 4, а са взети 9. През 2018 г. пък са предоставени на общини 2 имота, на ведомства 4 и са отнети 4. През миналата година няма предоставени на общини, но на ведомства са дадени 2. Отнетите са 9.

Продадените имоти чрез търг за същия периода от пет години са 72. Най-голям е броят през 2016 г. - 33. Предходната 2015 г. са били 18 имота, през 2017 – 15, през 2018 г. - само два, а през отминалите 2019 г. - 4 имота. От МО подчертават, че приходите от продажбите постъпват в държавния бюджет.

От справката става ясно още, че през 2018 г. има 4 апортирани имота в капитала на търговски дружества на ведомството.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войводата

    25 0 Отговор
    Ох, ох, оох сега вече 3 торбички и една раница от "Била" нема да ми стигнат.
  • 2 иван

    23 0 Отговор
    Колко лесно се харчат чужди пари.................................

    Коментиран от #3

  • 3 Да обществените

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    Управляващите истискват народа за да си харчат.
  • 4 боцмана

    13 0 Отговор
    Е , те това е за човека с каскета!
  • 5 Бе да ги

    18 0 Отговор
    Ха-ха! Преди няколко години, ми се наложи да приема за охрана, подобен имот. Изправи ми се косата - беше разграбван от няколко поколения. Но като видях "приемо-предвателния", ми олекна. "Щаб-полуразрушен, кухня-полуразрушена, три спални корпуса, ... и т.н. ." Само руини. Явно, всичко беше да се приберат "едни пари". Какво да му пазиш? Взимай си % и си бъркай в носа. П.П. След половин година, ми се обажда охраната: "Идвай, едни "мутри" искат да влязат . С големи Ауди-та, с черни дрехи и златни синджири." Ха-ха! Оказаха се от МО - регионалните "шефове"

    Коментиран от #6

  • 6 а не бе

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бе да ги":

    Не да приберат едни пари, а само да ги прехвърлят от единия джоб в другия. От пълния в пробития. А мутро-шефчетата са тръгнали на море. Да похарчат, някой и друг бюджетен лев, предвиден за отбраната.
  • 7 ТСМ

    3 0 Отговор
    Нека Каракачанов да поеме разходите от собствения си джоб, след като няма мозък да се справи с разточителството на публични средства.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Това са много пари, а както знаем големите риби никой не ги търси, обикновено погват само дребните риби...
  • 9 Komentator

    3 0 Отговор
    Браво на такива журналисти! Откраднати големи пари - да се следи дали изобщо ще се прави проверка!?!