Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 21:43 4 625 39

Кои приватизационни имотни сделки ще разследва ДАНС

  • пловдив-
  • проверки-
  • приватизационни сделки-
  • имоти

Едни от най-апетитните са в Пловдив

Кои приватизационни имотни сделки ще разследва ДАНС - 1

Точно преди 24 години хиляди български държавни предприятия са във фалит. Световната банка и Международния валутен фонд искат те да бъдат затворени. В случаи, че това беше станало без работа щяха да останат близо 500 000 души. Тогавашното правителство, ръководено от Иван Костов, решава да ги обяви за продажба. През следващото десетилетие в цяла България са раздържавени 10 000 предприятия. Сред най-апетитните са тези с имоти. Ето и най-големите от тях в Пловдив:

Хотели

Още през 90-те години бяха приватизирани големите хотели на Пловдив – Тримонциум, Санкт Петербург, Новотел Пловдив, Марица. Тримоциум и Новотела няколко пъти смениха собствениците си както и веригите, от които са част. Санкт Петербург продължава да е собственост на бизнесмена Георги Гергов, а Марица – на фамилията Арабаджиеви, които в момента се разследват за укриване на данъци и пране на пари.

Пловдивски панаир

Емблемата на Пловдив – Международния панаир повече от 15 години е собственост на бизнесмена Георги Гергов, пише Trafficnews. През 2006 г. Общинският съвет в Пловдив учредява смесеното дружество „Пълдин туринвест“ заедно с Гергов. Тогава в „Пълдин туринвест“ влизат 22 общински имота, сред които знакови къщи в Стария град, с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева. Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника. По-късно "Пълдин туринвест" купува малко над 50% от Панаира. В момента община Пловдив притежава 23,89% в „Пълдин туринвест“ и на практика няма думата за делата на „Международен панаир Пловдив“ АД.

През годините са правени многократни опити за ревизия на сделката. Последният опит за проверка бе през 2017 година по сигнал на депутата от ГЕРБ и бивш кмет на града Спас Гърневски. Тогава Окръжната прокуратура - Пловдив е отказа да образува проверка за приватизацията на дялове от Международния панаир - Пловдив от дружеството "Пълдин туринвест". Мотивът на прокурорката Албена Георгиева е, че проверки в "Пълдин Туринвест" - съвместното дружество между общината и Гергов и начина на придобиване на дялове от Панаира, е имало и през 2010-2011 година и те не са открили данни за закононарушения.

Цигарена фабрика Пловдив- Булгартабак

На 16 юли 2008 г. бяха продадени мажоритарният пакет (78.18% или 843 682 акции), а също и част от миноритарния пакет на Цигарена фабрика Пловдив АД. Постигнатата цена е 30.852 млн. лв., а купувач е неизвестната Сигма Консултинг ООД. Тя е собственост на две физически лица - Николай Янев и Станислав Захариев, близки до собствениците на Винпром Пещера.

Пловдивската фабрика бе продадена без лиценза за производство на цигари с марките на Булгартабак. Другото ценно в активите ѝ са имотите ѝ в централната част на Пловдив.

Сред кандидатите за активите на дружеството са също пловдивските бизнесмени Ветко Арабаджиев чрез инвестиционния си посредник Корпоративна търговска банка и Георги Гергов чрез Уникредит Булбанк.

Днес наследник на Цигарената фабрика е компанията „Кингс Табако” . Колкото до атрактивните имоти в Тютюневия град цената им многократно надхвърля стойността на приватизационната сделка.

Бирена фабрика

„Каменица“ е най-старата българска пивоварна. Създадена е през 1881 година от швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. През 2015 година „Каменица” прекрати производството си в Пловдив и го изтегли в пивоварната в Хасково. С това бе сложен край на цяла епоха на производството на бира под тепетата. Собствениците продадоха атрактивния терен от 30 декара в центъра на града, като новите собственици са фирмите „Ес Ай Девелопмънт” , собственост на Георги Тотев – брат на бившия кмет на града Иван Тотев и строителната компания „Сиенит Холдинг”. Там в момента се строи луксозен жилищен комплекс и офис сгради, а ресторант с малка пивоварна напомня за старата слава на Пловдив и предизвиква носталгия у по-възрастните пловдивчани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    39 3 Отговор
    Толкова грабежи имаше че няма да им стигнат 100 години да ги разследват.
  • 2 Левче

    34 1 Отговор
    Всичко за 1 лев.
  • 3 123

    25 6 Отговор
    БМФ, БГА Балкан, Корнела ?
  • 4 Гарабет

    30 1 Отговор
    Е теорерично ако ги конфискуват от Г Гергов какво си мислите, че ще стане? Ще ги продадът на някой,, познат"в пъти по малко!! А приватизацията на Корабостроителницата в Бургас няма ли да разследват?
  • 5 Юпин

    37 2 Отговор
    Май ще раследват приватизацията доста избирателно!
  • 6 Истината

    35 4 Отговор
    Костов изнасили и уби държавата!
    Гроб в момента си правят гавра с трупа!
    Последното гласувах преди 20 години, за да паднат онези, сега ще отида пак да гласувам за да ги върна..
  • 7 Привтизатора

    15 1 Отговор
    А инвестициите в купените,, евтино " предприятия и търговски площи и задълженията към тях как ще стане? Нещо намирисва на стани да седнеме.
  • 8 Програмистите

    13 11 Отговор
    А Корнелия кога?
  • 9 Миризлив пор

    11 3 Отговор
    Само на мен ли ми се струва или последно гърмят все спонсори на БСП?

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Айде бе

    11 9 Отговор
    Да не се заблуждаваме, че всичко е било евтино и взето почти без пари. Всички предприятия са били потънали в заеми, други задължения, ток, вода, парно. С остаряло, амортизирано оборудване. При това положение интересът от мощни, западни фирми е бил минимален. Пак добре, че някакси са намерени нови собственици. Може би най-голямата слабост е била в следприватизационния контрол. Само че, толкова вода е изтекло от тогава, продавано, препродавано... Всичко ще излезе една Гешева пушилка.

    Коментиран от #13

  • 11 Холис

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Корнека им е удобна узорпирала е върха на столетницата и пасува! Искат да оставят БСП без пари Учиндолеца докен също помогна на предните избори като иставиха БСП с 1 лв супсидия, още ли се чудите Учиндолеца в кой отбор играе?
  • 12 Гост

    7 8 Отговор
    Къде ли е Ваньо Костов? Тоя Гешев все повече ми харесва! Като хрътка е! Души ги бате тия мръсни корумпирани престъпници....
  • 13 Ронин

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "Айде бе":

    Е то е ясно, не е беше точно така, не четеш ли Свтовната Банка е натискала за приватизация Жан Виденов се дърпаше и хоп хипер инфлация и шпиц, после валутен борд още парички от бедните за богатите. Знаете ли БГА,, Балкан " колко голям дял е имала от въздухоплаването по Света и естествено им дойде дюшеш да им вземат пазара плана,, Ран - Ът" върви по ноти!

    Коментиран от #16

  • 14 Програмист

    7 7 Отговор
    Не стигаче ми трябваха 20 години да се престраша да гласувам за БСП и оня ден ме накараха да стана баш фен на ГЕРБ. Моя глас го загубиха завинаги, че и на роднините

    Коментиран от #18

  • 15 Йозеф

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Сигурно е неволно съвпадение 😁😂😂
  • 16 Айде бе

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "Ронин":

    За Балкан знам, че толкова лошо е управлявана, че всеки месец е носела по 15-20 милиона загуба. Претъпкана от синчета и дъщери на висши партийни функционери. Безнадеждна работа.
  • 17 123

    3 6 Отговор
    Когато па, когато па, когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу, за да не падне вурху мен - 4.02.1997, 3000 bgn< 1usd

    Коментиран от #21

  • 18 МЪРШО

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Програмист":

    Вониш бе!
  • 19 123

    11 2 Отговор
    Къ им я спретнаха тая инфлация, нали заводите бяха държавни и техни хора имаше на входа и изхода. Нефтохим с Руски нефт ама и те нещяха напечатани пари. 2000 лева за литър бензин, само БДЖ возеше на 200 лв за 100 км
  • 20 програмист

    8 4 Отговор
    Мършо пиш ми яшката макети мършляшка, глей тън та фана по ip то че ще има зъбки на платното

    Коментиран от #22

  • 21 Комуниста

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Малко бяха трябваше 6000лв, само шест год по рано беше 1$ =1ЛВ да се научите робите, че по сигурно от социализма няма!!! Сега се печте на бавен огън разпален от,, демократите " ви,, приятели" хахахаха хохохохо хохохохохохо хихихихи така ви се пада балъшко племе!!! Евопейците членовете на ЕС където ви е страх да вземете едината валута € хахахаха хахахаха

    Коментиран от #23, #29, #30

  • 22 МЪРШО

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "програмист":

    Ше фанеш за чучура и ще бозаеш кат новородено!

    Коментиран от #27

  • 23 Смях

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Комуниста":

    Забавни комунистически бълнувания...

    Коментиран от #25, #26

  • 24 IvanOFF

    6 0 Отговор
    А като си говорите за Пловдив, къде забравихте Българска роза-Пловдив, а с две огромни дистилерии, а и със завода за козметика в Пловдив - днес нищо от това.... но дистилериите работят за "праВилните хора", а вий си чакайте....
  • 25 Комуниста

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Смях":

    Измекярите не ги разбирате тези неща! Ратайче хахахаха хахахаха хохохохо хохохохохохо 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 👉🤡🤡🤡🤡🤡Хохохохо хохохохохохо хихихихи хихихихи хехехехе 😅😅😅😁😁😁🍌🍌🍌СДС🍌🍌🍌🍌😅😅😅👉🤡🤡🤡🤡
  • 26 долара левче ма на черно пет лева

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Смях":

    ми левчв ама пет комунистически дефакто
  • 27 Мършляк

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "МЪРШО":

    Спи пажеро и рупай джанки, всеки ден ще е така до победата 10. 01.1997 да си знаете
  • 28 бсп

    7 1 Отговор
    комунистите родината разграждат, консомолците след тях крадът
  • 29 бкп

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Комуниста":

    Ма на златни пясъци и за 5 лв не даваха шоколадови яйца, сакаха 50 цента 😂
  • 30 Тошо

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Комуниста":

    Даже на магурата ще напрайм десет долара за левчв, ма не се знай кога

    Коментиран от #31

  • 31 Комуниста

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Тошо":

    Хахаха хахаха хахаха божеее прост прост дори беше 1$ =0,90ст божеее божее може ли 21 век такъв 👉🤡🤡🤡🤡хахахаха хахахаха хохохохо хохохохохохо направо за цирк Буш хахахаха хахахаха хохохохо хохохохохохо...

    Коментиран от #35

  • 32 месара

    2 1 Отговор
    абе техноимпекс не е споменат!!! ЗАЩО ЛИ?!
  • 33 Беновска

    3 1 Отговор
    кой ще провери, да ли разследващите служители на ДАНС, не са назначени от правителството на Костов
  • 34 Калитко

    5 1 Отговор
    Спящите красавици от ДАНС оставиха под носа им да източат вз. Студена, но щели успешно да разследват сделки отпреди 20 години? Бухахахаха, има ли едно нещо да са раследвали досега???

    Коментиран от #37

  • 35 12345

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Комуниста":

    90 ст ама с разрешение от политбюро за партяги само, пък ся купуваш свободно
  • 36 боцмана

    2 1 Отговор
    Какво да им разследват , повечето обекти работят и в момента. Тези сделки отдавна са с изтекъл срок , а и тук няма за какво да се хванат. Друго нещо са предприятията приватизирани и продадени за скраб , там да ровят.

    Коментиран от #38

  • 37 Другия с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Калитко":

    Глупако,ДАНС е служба за Контраразузнаване не за следене на Нивото на язовири.....Като си гледате Опорките,мислете малко с Петолъчките си.....
  • 38 чиче

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "боцмана":

    ама 2 завода дето ги построиф у Толбехин зо 2500 работници вече ги нема и ората също!!
  • 39 Възмутена

    0 0 Отговор
    до коментар 36.
    "Повечето работят..." Кои работят , че ми е много интересно ? Или просто искате да замажете истината.
    Гледайте документалните филми в Гугъл " България , която съградихме" и ще ви стане ясно какво е било и какво е станало с предприятията.