20 Февруари, 2020 09:21 3 721 1

Отчуждиха редица частни имоти

  • правителство-
  • имоти-
  • отчуждаване
Отчуждиха редица частни имоти - 1

Правителството разреши продажба на недвижими имоти, собственост на „Напоителни системи” ЕАД в землищата на градовете Ямбол, Хасково, Монтана, както и в селата Черногорово и Априлци, общ. Пазарджик и село Звиница, общ. Кърджали. „Напоителни системи“ ЕАД е търговско дружество със сто процента държавно участие, в което правата на държавата, като едноличен собственик на капитала на дружеството, се упражняват от министъра на земеделието, храните и горите. До момента дружеството е собственик и стопанисва недвижимите имоти, но изпитва затруднения по поддръжката и стопанисването им. Продажбата на имотите ще се осъществи на търг и чрез пряко договаряне, при начални цени не по-ниски от пазарната стойност, определена от независим оценител.

С друго решение на Министерския съвет се учредява безвъзмездно право на ползване върху имот - частна държавна собственост за срок от 10 години в полза на Сдружението с нестопанска цел „Европейска асоциация Светла Варна“, което ще предоставя безплатни социални услуги. Имотът се намира във варненския ж.к. Възраждане“ и представлява сграда със застроена площ 180 кв. м. В нея ще се организират занимания, беседи и др. за хора с увреждания и граждани в неравностойно социално положение, с оглед тяхната рехабилитация и социална интеграция. Сдружението ще може да организира форуми, дискусии, презентации и работни срещи и др. Сградата ще може да се ползва и за разкриване на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца е увреждания, където в специализирани кабинети за индивидуална работа и стая за групова дейност ще се извършват рехабилитация - социална, когнитивна, физическа, медицинска и др. терапии и дейности за развитие - логопедична, игрова, ерготерапия и др. Организацията има готовност да поеме за своя сметка всички необходими ремонти.

На Агенцията за социално подпомагане се предоставя управлението върху имот - публична държавна собственост, за нуждите на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ - Шумен. Имотът представлява 4 работни стаи и сервизно помещение с обща площ 136,4 кв. м, разположени на четвъртия етаж в административна сграда на ул. „Съединение“ № 107 в гр. Шумен. С решението на Министерския съвет се осигуряват допълнителни помещения, необходими за нормалната работна среда на служителите в регионалната дирекция.

Съгласно друго правителствено решение, от Министерството на младежта и спорта се отнема правото на управление върху част от имот - публична държавна собственост, която се намира на бул. „Славянски“ № 30 в гр. Шумен и представлява работна стая на петия етаж от административната сграда. Частта от имота преминава в управление на областния управител на област Шумен.
Министерският съвет дава също така съгласие за продажба на недвижим имот, собственост на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора, на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Хасково. Имотът се намира в гр. Тополовград и представлява административно- производствена сграда и складове със застроена площ 224,43 кв. м, заедно с прилежащата към тях земя с площ 306 кв. м. С продажбата се финализира процесът по предаване на дейността по стопанисване и управление на експлоатационен район Тополовград от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Хасково.

За публична държавна собственост се обявява имот - частна държавна собственост, предоставен безвъзмездно за управление на Висшия съдебен съвет. Имотът се намира в Ямбол, ул. „Бяло море“ № 1 и представлява помещения с обща площ 360,67 кв. м, подходящи за административна дейност. Помещенията се използват за нуждите на Окръжна прокуратура Ямбол.

С друго решение на правителството се променя статутът на терен, управляван от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и от публична той става частна държавна собственост. Теренът е с площ 7 868 кв. м и се намира в гр. Велико Търново. С промяната НКЖИ ще може да се разпорежда с имота и да реализира приходи за подобряване на финансовото си състояние. Теренът няма технологично значение за осъществяването на железопътните превози и в него не са разположени обекти на железопътната инфраструктура.

Терен, управляван от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ променя статута си и от публична става частна държавна собственост. Теренът е с площ 20 962 кв. м и се намира в гр. Карнобат. С промяната НКЖИ ще може да се разпорежда с него и да реализира приходи за подобряване на финансовото си състояние. Имотът няма технологично значение за осъществяването на железопътните превози и в него не са разположени обекти на железопътната инфраструктура.

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, на община Сливен за срок от 10 години. Имотът се намира в гр. Сливен, област Сливен, местност „Хисарлъка” и представляващ археологическа недвижима културна ценност „Късноантична и средновековна крепост „Туида”. Предоставянето на имота на общината ще допринесе за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането ѝ в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно ниво. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Сливен.

Правителството прехвърли на община Земен собствеността върху терен с площ 7517 кв. м - частна държавна собственост в село Блатешница. Имотът е необходим на общината за рекултивация на съществуващо общинско сметище за твърди битови отпадъци на територията на селото.
Одобрено е отчуждаването на имоти - частна собственост, за държавна нужда за модернизацията на железопътен участък Оризово - Михайлово по Проект „Рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас - Фаза 2“. Имотите се намират в землищата на селата Оризово, Черна гора и Партизанин, в община Братя Даскалови и в землищата на селата Воденичарово, Самуилово и Михайлово, в община Стара Загора. Средствата за обезщетяване на собствениците или правоимащите лица на засегнатите имоти - частна собственост, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Части от имоти - частна собственост се отчуждават за държавна нужда за изграждане на технологична площадка на пускова станция „ПуС Лозен“ и на обслужваща техническа инфраструктура. Тя включва пътна връзка към технологичните площадки на компресорна станция „КС Лозен“, пускова станция „ПуС Лозен” и кранов възел „ПрС Нова Върбовка“. Те са част от обект „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”. Имотите са в землищата на с. Лозен и с. Нова Върбовка, община Стражица, област Велико Търново. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на „Булгартрансгаз” ЕАД. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потърпевш

    1 0 Отговор
    Държавата в лицето на местнни феодали ,ограби обикновенния човек .Пълен хаос,на земеделските имоти и тези в градската част на гр Перник Главния Прокурор да разкрие и накаже имотната мафия в града