Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 11:11 5 587 12

Голям ръст на този тип имотни сделки

  • жилища-
  • сделки-
  • софия-
  • българия

Половината жилища се купуват с цел инвестиция

Голям ръст на този тип имотни сделки - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 2019 г. покупката на жилище остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага реализиране на добра доходност. Доказателство за това е високият дял в размер на 40% на закупилите жилище с инвестиционна цел през втората половина на миналата година.

Предлагането през разглеждания период регистрира 8% ръст и достигна 10 600 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4000, сочи доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Поради засиленото търсене, покупката на имоти на етап „в строеж“ продължава да бъде един от характерните пазарни трендове. Този тип транзакции заемат дял от 40% от общия обем. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, паркомясто.

В края на 2019 г. започна да се наблюдава редуциране на цените в някои от проектите, които са завършени преди година. Като цяло обаче, предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са практика. Средните цени за продажба на жилища във висок и средно висок сегмент в София за апартамент с две спални са между 145 000 – 180 000 EUR, а с три спални – 210 000 – 250 000 EUR. Къщите от редови тип се продават за 250 000 – 420 000 EUR, а самостоятелните са над 450 000 EUR.

Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 EUR и достигат до 1600 EUR за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2000 EUR.

През 2020 г. може да се очаква спад в цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16. В тази връзка, все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане за да улеснят реализацията на своите проекти на етап „в строеж“. Това е логичен подход с оглед на очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилищни единици. Нарастващото предлагане на новопостроени имоти е възможно да предизвика редуциране на цените на жилища, които се предлагат от частни лица или т.нар. „вторичен пазар“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай гащи с чорапи

    13 20 Отговор
    И умниците и най вече бедните българи да почнат с коментарите, че има балон сега :)))))))))))

    Коментиран от #9

  • 2 Детелина

    34 5 Отговор
    Дано никога да не се налага да живея в противния град, наречен столица. Мръсотия, селяния, с незаслужени претенции да е първа.
  • 3 Пролетно цвете

    10 14 Отговор
    Ех, Детелина, Детелина, гроздето е кисело!
  • 4 Chochi

    13 1 Отговор
    Kakvi sa tezi ceni be bratche?
    Na baza na kakvo sa formirani?
    Carstvoto izchezva i se koncentrira v stolicata. A tam edna koncentraciq na talant intelekt industriq inovacii organizaciq kultura .... i tova ako ne e balon izmama za naivnite
    Lesen kredit i posle kak se izplashta?
  • 5 Тарикат

    15 0 Отговор
    Не е луд който яде баницата
  • 6 балон

    13 5 Отговор
    Балона се надуууува, надуууууува и всеки момент ще каже пук!
  • 7 Луд

    5 3 Отговор
    Като каже балона пук ...язе съм надиплил едни парички и ще скоча....опаааа ама то имало по големи скачачи от мен.
    Ми то тогаз търсене бол и цените пак нагоре.

    Коментиран от #8

  • 8 лудия доктор

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Луд":

    ти не си никак луд.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стамен

    4 0 Отговор
    145 000евро?! При наем 950евро на месец?! И да предположим лихвата по кредита около 3,0%= приблизително 16години заробен с кредит и то, при условие, че има за този период непрекъснато наематели. И на фиксиран наем от 950евро на месец.А като сложим ремонт, поддържа, данъци и т.н.... инвестицията не излиза никак изгодна

    Коментиран от #11

  • 11 Наем 1800лв. е невъзможна цена

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стамен":

    Този наем е само за изключителни имоти на топ локация. А там за 145 няма нищо читаво. Та едната от цифрите ти е грешна. По-скоро на 145000 може да очакваш наем 500е макс. ако те изберат пред стотици подобни оферти. Та "заробването" е 32 години, ако са ти верни изчисленията.

    Коментиран от #12

  • 12 От Стамен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наем 1800лв. е невъзможна цена":

    Тази статистика на цените е цитирана от статията . Разбира се , че са е невъзможен и няма кой да даде толкова пари за този наем от 950е /за един напълно нормален апартамент/-освен , ако кукувица не му е изпила мозъка. А ,ако определяме по Вашите сметки ,значи сделката е още по неизгодна - това прави собственика затънал 100% с двата крака