22 Април, 2020 09:21 7 387 23

Подходящите райони за строеж на жилища

  • перфанова-
  • софия-
  • жилища-
  • строителство

Всеки голям проект трябва да има причина, за да се случи

Подходящите райони за строеж на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Темата за развитието на София винаги е била особено актуална. След силното застрояване на южната дъга и липсата на инвеститорски апетит в района на Северната скоростна тангента, възниква въпросът къде в столицата е оптимално да бъде реализират голям (или по-малък) жилищен проект. Районите не са много, признават специалисти. Според тях е необходимо да има поне градска инициатива, за да може да бъде поставено началото на подобен процес.

„Една зона на София, която очакваме в скоро време да се развие е кв. Полигона – разположен на бул. „Цариградско шосе”, встрани от The Mall и целия бизнес център около него, търговски център „Мистър Бриколаж”, офис център „Мегапарк” и особено зоната около „София Тех Парк” и Walltopia. Емблематичният незавършен строеж с лице към бул. „Цариградско шосе” е вече в процес на превръщане в модерен бизнес център. Предстои изграждане на метростанция, която да обслужва района. А и настоящата транспортната мрежа на бул. „Цариградско шосе” е достатъчно добре развита”, коментира за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

„София Тех Парк” – една прекрасна инициатива подкрепена от Столична община, университети, НПО организации, клъстъри, научни и технологични среди. Този проект, който все още предстои да се разраства е привлякъл вече много млади образовани хора и чужденци в колективна среда, при съвременни европейски условия за бизнес. „Допълването на района с жилищна среда би създало допълнителен комфорт, особено когато това е добре планирано. Очакваме още през идната пролет появата на първата жилищна сграда до „София Тех Парк”, която ще даде началото на цял нов квартал, който от своя страна има всички предпоставки да се превърне в новия район с концентрация на млади обитатели на столицата”, допълва инж. Перфанова.

Това е един от кварталите, който има потенциал да носи добра доходност от инвестиция – налице са достъпни продажни цени, концентрация на потенциални наематели с добри и стабилни доходи. С напредъка на развитието на района ще се увеличават и социалните и обществените обекти и инициативи в него.

Пренареждането на имиджа на района около Централна гара – дълго коментирана концепция, също дава предпоставки за пренасочване на инвестиции и интереси към северната част на София, която продължава да поддържа достъпни ценови нива. Макар и в по-дългосрочен план тук също очакваме сериозно развитие, което ще окаже влияние на развитието и на съседните зони като Военна рампа и Илиянци.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    48 0 Отговор
    Плачете като вдовици за ... , че София се напълнила със селяни , и продължавате да строите за да им вземете паричките. Така , че щом си се качил на магарето , ще му търпиш и миризмите и магариите.
  • 2 GG1989

    34 3 Отговор
    Бавно и сигурно се отива към град-държава. На население от 6 милиона ще концентрираме 3-4 в София...
  • 3 асдфф

    29 6 Отговор
    40% от апартаментите сигурно са празни, какво допълнително застрояване ??????
  • 4 случаен минувач

    27 0 Отговор
    Тези, които са разсъждавали по темата за кв. "Полигона", наясно ли са, че в този квартал се влиза и излиза само от едно място? Да, само от бул. "Цариградско шосе", а то е свръхнатоварено от всички новопостроени бизнес сгради. Едва ли е много приятно за живущите в кв. "Полигона" да губят по няколко часа всеки ден в задръстването.
  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    21 3 Отговор
    Миленче,
    Много ти личат поръчковите статии.
    Зáпри се малко,че почва вече да бие на очи.
  • 6 2-ра част от...

    17 9 Отговор
    ....куриозите на абсурдистан 🤣🤣🤣🤣
    Как е възможно жилище тук, държавата от 3-я свят където 85% от населението все още се отоплява с дърва и където тротоарите и асфалта са лукс да струва повече от еквивалентно жилище в Германия, Италия и други зап.европейски страни. Когато купуваш имот,ти ,,купуваш" реално и инфраструктура,икономическа стабилност,безопасност на живот и куп други неща които те заобикалят и до голяма степен влияят практически в/у живота ти. Ако нямаш избор...ок. Разбираемо е,но да инвестираш в недвижим имот тук където буквално утре не се знае кое накъде ще е си е идиотско.

    Коментиран от #15

  • 7 Риторично

    14 2 Отговор
    Кое налага презастрояването на град София да продължава? Да не говорим затова, че той от доста отдавна е съсипан като нормален град за живеене. Или се съсредоточава всичко в града-държава за освобождаване на територии? Всеки трябва да знае и осъзнае, че както е дошъл, така и ще си отиде, без да вземе нищо със себе си.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тролл2

    7 0 Отговор
    Архитекта трябва да е ЧОВЕК!
  • 10 балон

    6 7 Отговор
    в последните няколко години се застроиха всички възможни пространства в София, почти няма място хора да се разминат, построиха се нови милиони нови сгради с милиарди нови кутийки апартаменти с площ 50 кв. а , а ти продават 90-100. Трябва сега спешно да почнат да събарят поне панелките, а после и всичко останало по ред на номерата

    Коментиран от #11

  • 11 Нова

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "балон":

    Че събори си новото строителство! То е много "качествено" строено с калпави материали и от още по калпави строители. Стига със строителството в София! Няма да се превръщаме в град държава. Има много градове до които гербаджийско то правителство е построил пътища да строят там, да привличат инвеститори и да развиват икономика. Чий ще дирят още в София.

    Коментиран от #13

  • 12 Я ПА ТИЯ

    1 6 Отговор
    НА КОЙТО МУ СТИГА, ДА ВДИГА ГАЩИТЕ И ДА ЗАМИНАВА!!!
  • 13 Ново

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нова":

    Хубаво че е борисов да ви построи младост1 2 3 4 дружба и люлян и още панелки че софиянци щях те да живее те на село и приватезация ви направи»да краде те»

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Един

    9 1 Отговор
    Стига с това строителство!!! Задушихме се от многото селяни.
  • 15 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "2-ра част от...":

    купи си там жилище малоумнико, ама ще дадеш 10к на квадрат

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нова

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ново":

    Те пришълците живеят в посочените квартали, най много в Лозенец! Той добре, че е Б Бта и ти си се родил |а|. Светът не започва с Б Б
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 строителен инженер

    1 0 Отговор
    В прованса има място и чист въздух. Но парите са малко. Концентрирани са в София, Пловдив и Бургас. Пуснете паричния поток към провинцията за да има баланс.

    Коментиран от #23

  • 23 Пепито

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "строителен инженер":

    Ела да видиш земеделците в Североизтока,и след това ми кажи,че нямали пари,ха- ха.Само палати никнат като гъби,а колите все нови и скъпи,човек да се начуди отде толкоз пари в тези райони.А уж нямало