Last news in Fakti

2 Март, 2020 16:39 4 727 6

Пълно електронно досие на сградите

  • сграда-
  • строеж-
  • електронно досие

То ще съдържа цялата информация от издаването на разрешителното за строеж до началото на експлоатацията на дадена сграда

Пълно електронно досие на сградите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Камарата на архитектите в България (КАБ) е изготвила софтуер за електронно досие на всеки строеж. Програмата е изработена от фирмата, която е създала и Регистъра на Нотариалната камара. Системата дава възможност на всеки, който желае да си купи жилище например в нова сграда, да проследи цялата история на постройката – от издаването на разрешително за строеж до сметките за ток, парно и вода, които се плащат. „От КАБ са готови да дарят платформата на държавата и общините”, каза в интервю за ФАКТИ арх. Петкана Бакалова – заместник-председател на Камарата.

Арх. Бакалова, какво точно проследява системата, която сте създали?

Тя обхваща целия процес от създаването на инвестиционния проект до техническия паспорт. Започва със заявлението за издаване на разрешението за строеж – самият инвестиционен проект и изходните данни. Това е първият етап – одобряване на проекта и разрешение за строеж.

Следващият етап обхваща процеса на изпълнение на строежа. В системата се качват всички актове, протоколи издадени по време на строителството. Може да се прикачва снимков и видеоматериал към заповедната книга.

Електронното досие завършва с технически паспорт в електронна форма. Всичките тези данни, които се проверяват от общините или които са необходими и ги има в техническия паспорт, накрая са достъпни през тази електронна система. Електронното досие се създава за строеж на обект и се прикачва към кадастралната карта по местоположение.

На практика създаваме съдържателната част на системата и има възможност тя да обменя данни с общините, с министерствата и други институции. Може веднага да подава съдържателната част и да се свърже с всички останали институции – експлоатационни дружества, общини, министерство на културата и други, т.е. има възможност да осъществява обмен на данни с тях.

От кого е създадена системата?

Системата е създадена от Камарата на архитектите, като дава възможност и инженерите да качват инфраструктурни проекти. Принципът е доброволен. Искаме да покажем, че сме готови и може да пуснем системата буквално от утре.

Водели ли са разговори тя да бъде въведена в нормативната уредба?

Да. Предложението ни е да мине през Наредба №4. Законът за устройство на територията делигира на въпросната наредба да се определи цифровото предаване на проектите. Желанието ни е това да става през електронната система. Предвиждаме и събиране на данните от сметките за вода, ток, т.е. да могат да се проследяват експлоатационните характеристики на самата сграда. Да може реално да проследим колко енергийно ефективна е тя.

Няма ли да се получи дупка – от една страна имаме нови сгради, които ще имат детайлно електронно досие, а от друга – старите сгради, където голяма част от информацията липсва? Има ли опция да се допълни само техническия паспорт, например?

Да, съществува такава опция. Ако някой има желание и време може на вече съществуваща сграда да направи електронен вариант на технически паспорт.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И това разбира се

    15 1 Отговор
    Не се знае защо не е било направено още при издаването на актовете на сградата. Или се знае за още пари.
  • 2 Селяндур

    11 0 Отговор
    А стария ми апартамемт до НДК, който не мога продам, щото няма на кой??? Щ е има ли паспорт??
  • 3 5555

    16 1 Отговор
    В тая държава, всеки измисля правила и закони, да му плащаш за нещо. Отиваш, примерно в общината и за да си отворят устата -10 лева. Отваряш свободния кадастър в интернет... няма го! Е, има го, ама трябва да платиш. Касичка, касичка... като А1.
    Или по-точно казано, ти плащаш за нещо и получаваш нищо!
    Защото и това, което предлагат архитектите е също нищо за пари!

    Коментиран от #5

  • 4 Гошо

    5 1 Отговор
    Художниците останаха без работа и сега се чуфят кви идиотии да измислят
  • 5 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "5555":

    Ивняка сграда ще се охранява/лицензирана фирма/ ще има камери навсякъде ще бъде прикрепена към народен представител /за да я озаконена/ и от. ЕС ще бъде проверявана на две години/ технически преглед/ а Каква е реалната квадратура и реалната цена държавна таина
  • 6 Софиянец

    3 0 Отговор
    Колкото работи и електронното досие и сайта за асансьорите.