Last news in Fakti

12 Март, 2020 09:21 16 518 9

Рязко оживление на имотния пазар

  • украйна-
  • киев-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

В Киев най-много се търсят жилища ново строителство

Рязко оживление на имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Рязко оживление на пазара на недвижими имоти се наблюдава в Киев. Интересът е фокусиран основно върху жилищата от първичния пазар. Търговските имоти също се радват на повишен интерес. През февруари 2020 г. са сключени сделки на обща стойност 33.482 млн. USD, което е с 43% повече спрямо януари. Над 70% от сделките са с жилища.

През изминалия месец се наблюдава съществен ръст на търсенето спрямо януари, както и в сделките с жилища във високия ценови сегмент (над 250 000 USD) и жилища на стойност между 80 000 и 150 000 USD. Над 40% от сделките са апартаменти на стойност между 50 000 и 100 000 USD. Следват сделките в ценовия диапазон между 100 000 и 250 000 USD – 32% и на трето място са имотите в ценовия сегмент до 50 000 USD – 21% от покупко-продажбите. Увеличение има и на отпуснатите ипотечни заеми (до 14% на годишна база). Близо 25% от сделките са реализирани с банков заем.

„Пазарът на недвижими имоти в Киев през февруари беше много активен, когато традиционно се сключват повече сделки. Близо 80% от покупко-продажбите са за жилища ново строителство. Понижаването на лихвените проценти по ипотечните заеми също повлия на пазара – търсенето расте и все повече сделки се реализират с привлечен капитал”, казва Елена Биберова, собственик на агенция за недвижими имоти.

Най-евтиният купен апартамент през февруари 2020 г. е едностаен апартамент с площ 31 кв.м. Цената му е 25 000 USD. Най-скъпият обект е бил с площ 430 кв.м и цена 600 000 USD.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трифонов

    41 1 Отговор
    До дилърите на имоти в България: мнооого плоско маркетингово упражнение! Нищо няма да стане. Започва рецесия. Продажбите ще намалеят още. Парите, дето печелите също... Тъпаците, дето се набутаха с 20 и 30 годишни ипотечни кредити, разбира се, ще са най-прецакани и много вероятно ще останат и без пари, и без имот... когато останат първо без работа. Можеш да похарчиш пари, които още не си спечелил, но за не по-дълъг период от 5 години. Всичко над това е сметка без кръчмар!

    Коментиран от #4

  • 2 Алфа

    7 1 Отговор
    Защо има опция коментар там където ви отърва ?????????????????!????

    Коментиран от #3

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа":

    Мачкай, Корона !
    2020
  • 4 Боби

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трифонов":

    Дано да си прав! Най-добрите покупки на недвижими имоти стават по време на рецесия. А и българите се изучиха, че за цените, на които се предлагат панелки в София могат да си купят апартаменти със същата квадратура в развити, богати и добре уредени държави от Западна Европа, например.
  • 5 Брокерът

    11 1 Отговор
    Никой не купува вече. Защо ли?
  • 6 Факти.бг

    3 10 Отговор
    Имотите ще скачат още повече, няма спад на цените

    Коментиран от #9

  • 7 GTS

    5 0 Отговор
    В Случай че, обявят гратисен период за плащане на ипотеките, това ще вдигне сериозно лихвите и от там ще има натиск върху цените. Всичко зависи колко време ще продължи всичко.
  • 8 guest

    3 1 Отговор
    При тази криза която се очертава, много хора ще са безработни няма да имат пари да си плащат кредитите, няма да има работа. Едва ли някой ще купува имоти. Ама това от няколко години се пише, но като стане следващата година, пак ще се наредят за помощи от държавата
  • 9 Fakti. bg

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Факти.бг":

    Корона вируса ще засегне сериозно обема на сделките на имотите и нас а цените ще падат и то много сериозно.... 30 - 40%....кризата по света и Европа неминуемо ще засегне и пазара на имоти у нас... Очаква се сериозно затруднение за плащане на ипотеките