13 Март, 2020 18:07 3 335 3

Пазар, който 40 години остава силен

  • люксембург-
  • жилища-
  • цени-
  • имоти-
  • инвеститори

Имотите в Люксембург поскъпнаха с 11%

Пазар, който 40 години остава силен - 1
Снимка: Shutterstock

С 11.4% са поскъпнали жилищата през третото тримесечие на 2019 г. спрямо същото на 2018-а в Люксембург. Това е значително повече спрямо 6%-7% за предходните 3 години отчитат от Националния статистически институт и икономически изследвания.

Пазарът на недвижими имоти на Люксембург остава силен последните 40 години. Това се дължи най-вече на чужденците. Благоприятните условия за правене на бизнес и ниските данъци спомогнаха през годините в страната да бъдат привлечени чуждестранни фирми и квалифицирани служители, особено в стартъп сферата и финансите.

„Икономическата и политическа нестабилност в редица европейски държави, протестите на „жълтите жилетки” и увеличението на данъците във Франция, Брекзит във Великобритания. Всичко това привлича все повече инвеститори”, коментират специалисти.

Националната данъчна реформа през 2017 г. доведе до вълна от купувачи на местния пазар на жилища, която продължава и до ден днешен. Търсенето също така е продиктувано и от ниските лихви по ипотечните заеми.

Напливът на купувачи на пазара на недвижими имоти в съчетание с дефицитът на земя за строителство води до недостиг на жилища. Годишно в Люксембург имигрират 15 000 души, а се строят средно апартаменти за 8000 души. Разривът между търсене и предлагане се увеличава с всяка изминала година, което води до ръст в цените, обясняват експерти.

В повечето райони на столицата средната цена на квадратен метър надхвърля 10 000 EUR. Според брокери, е трудно да се намерят имоти на стойност под 1 млн. EUR. В покрайнините на столицата цените са средно с 30% по-ниски.

Чуждестранните инвеститори са граждани на близо 170 държави. Основно обаче купувачите са от Франция, Германия и Белгия. Има и такива от Азербайджан, Узбекистан, Индия и Пакистан. Практика е повечето чужденци преди да купят дадено жилище да живеят няколко години преди това под наем в него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролл2

    4 3 Отговор
    Важвн е пазара в София. Жалко, че много народ се набута. Язък.
  • 2 Велчев

    8 1 Отговор
    Тепърва ще осъзнаят как се набутаха последните 5 год да купуват кенефи...но щом има балъци няма да ги жалим...
  • 3 Сеирджия

    3 0 Отговор
    Важно е да си софеанец