Last news in Fakti

16 Март, 2020 14:12 21 292 54

Съвети към брокерите на недвижими имоти

  • имоти-
  • брокери-
  • съвети-
  • нсни-
  • коронавирус
Съвети към брокерите на недвижими имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо от спецификите на момента, в който се намираме, професионалните брокери на недвижими имоти няма да прекъснат своята работа в услуга на гражданите, а професионалните агенции за недвижими имоти няма да затворят своите врати. „Нека не се поддаваме на паниката, а когато всички трябва да бъдем отговорни към Обществото, да проявим адаптивност и креативност. Клиентите ни в момента имат особена нужда от нашата професионална подкрепа”, пише в съобщение до медиите Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Сдружението и неговите членове работят по въвеждане на практики, с които да допринесат за намаляване на риска от разпространение на COVID-19 и опазване здравето на клиенти, служители и колеги. Те са насочени и към ограничаване на физическите контакти и броя на срещите, които са необходими за сключването на всяка сделка. В тази връзка от НСНИ препоръчват:

* все по-сериозното използване на новите технологии при организирането на огледи – VR и AR технологиите;

* използването дезинфекциращи препарати, маски, ръкавици, калцуни при провеждането на огледи и срещи;

* използването на видеоконсултациите между брокери и клиенти онлайн, което допълнително ще намали риска и ще улесни и спести време и на двете страни;

* използването на различни форми на неприсъствено (но и с всички гаранции) подписване на посреднически договори, договори за наем, договори за депозити, включително предварителни договори и други документи.

* клиентите да избягват контактите и случайните огледи с множество случайни брокери на недвижими имоти, а да изберат свой личен доверен и професионален брокер, с който да работят отговорно и ексклузивно от началото до края на процеса.

„Убедени сме, че недвижимите имоти са били и ще продължат да бъдат най-добрият инструмент за съхраняване на спестяванията и за инвестиции на гражданите, особено в подобни турболентни времена. Статистиката и историята доказват, че в средосрочен и дългосрочен план имотите винаги са били най-добрата инвестиционна възможност в българската икономичека действителност и вярваме, че българските граждани ще продължат да я предпочитат”, допълват от Сдружението.

Във време, в което наблюдаваме спадове на борсовите индекси, цените на по-рисковите инвестиционни алтернативи - акциите, криптовалутите и петрола, дори сериозна волатилност при златото, недвижимите имоти остава най-сигурната инвестиция и най-добрата възможност за преминаване през така създалата се ситуация.

Призоваваме всички колеги от бранша да последват примера на членовете на НСНИ в прилагането на добри практики и да продължат да надграждат своите знания, умения и компетенции. Препоръчваме активно използването на електронен подпис за електронно отдалечено подписване на документи, както от страна на юридическите, така и от страна на физическите лица.

По отношение на наемите, призоваваме отговорните компании и всички колеги, които работят в този сектор да работят етично и професионално в най-добър интерес на своите клиенти. Призоваваме гражданите, които имат нужда от жилище под наем да не се поддават на фалшиви и заблуждаващи обяви на откровенно измамни „фирми“, а да изберат информирано свой доверен брокер!

Що се отнася до сътрудничеството ни с държавните и общински институции НСНИ ще изисква повишаване на дигитализацията на бранша чрез повсеместно електронното обслужване и получаване на колкото се може повече от необходими документи неприсъствено.

Призоваваме банковите институции да проявят далновидност и да приложат лихвени ваканции при ипотечните кредити на българските граждани.

Призоваваме инвеститорите да бъдат отговорни при поемане на отговорности при продажбите „на зелено“.

Приканваме всички наши колеги, които не са членове на Сдружението и работят етично, професионално и коректно към ОБЕДИНЕНИЕ! Браншът има нужда от всички, които се чувстват професионалисти! Присъединете се към общността на НСНИ, професионалния регистър, международните етични норми, за да допринесете за развитието на бранша със своя пример, предложения, идеи и инициативи.

„В заключение - нека всички да мислим за здравето на своите клиенти, колеги и служители, спазвайки предписанията на Световната здравна организация (СЗО) и българското правителство. Наш дълг е сериозното отношение към обстановката в страната, за да овладеем бързо и адекватно пандемичната ситуация и да продължим напред след този „рестарт на света“ иновативно, креативно и перспективно”, пише в съобщението на НСНИ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фермер

    26 10 Отговор
    Е как ще прекъснат? Сега е лапачката
  • 2 Anonim

    47 17 Отговор
    Всички имоти ще загубят половината от стойността си най малко и те го знаят добре за това нспъват да работят да си приберат 3%

    Коментиран от #53

  • 3 Morgoth

    57 7 Отговор
    В следащите месеци сделки ще сключват само много закъсалите, целия пазар ще бъде на пауза. Само да видим колко надолу ще са цените когато сделките се възобновят.
  • 4 Да попитам

    18 2 Отговор
    Нотариусите ще работят ли?
  • 5 Бургас

    38 6 Отговор
    Мислещите хора ограничават контактите си, паническо презапасяване с храни и т.н.- кой ще хукне в момента къщи да купува
  • 6 Густооо

    42 8 Отговор
    Започнаха да цирикат и те. Цените надолу по пързалката, тези с идеята за бързо забогатяване и те скоро ще се вчовечят когато цените паднат 50%.
  • 7 уви

    42 5 Отговор
    Колкото и да е тъжно за някои хора ,но скоро сделки не се очакват. Когато си се свил на пашкул ,последното за което мислиш е ново жилище ( и свързаните с него ремонти ,обзавеждане и пр. щуротии).
  • 8 смешен плач

    44 13 Отговор
    Абе брокерчета ,как си я представяте тази работа ?! Баш сега някой ще се юрне да оглежда имоти ,да се разправя с банки ,да си разбутва кеша ,да се разправя с майстори и т.н.т. ?! Забравете ! ПП. И за комисионни - също забравете.
  • 9 Gorgoroth

    37 7 Отговор
    * клиeнтитe дa избягвaт кoнтaктитe и cлучaйнитe oглeди c мнoжecтвo cлучaйни брoкeри нa нeдвижими имoти, a дa избeрaт cвoй личeн дoвeрeн и прoфecиoнaлeн брoкeр, c кoйтo дa рaбoтят oтгoвoрнo и eкcклузивнo oт нaчaлoтo дo крaя нa прoцeca. - Ето това ми оправи настроението днес! Браво! Това само може да го съчини само някой кърлеж, който си търси гостоприемник. Пък после защо мнението за брокерите било такова...
  • 10 Гост

    29 4 Отговор
    Огледите днес са двойно повече от петък - 2 * 0 = 0
  • 11 Дельо хайдутин

    33 9 Отговор
    След пандемията ще има безплатни жилища за всички. ХА ХА ХА!
  • 12 Ко речи? Професионални брокери?

    25 4 Отговор
    Мухахха
  • 13 Брокера

    14 39 Отговор
    Страйк бак :D:D:D:D Аве балъци , ще си лапам комисионите и няма да спирам огледите. Докато стиснатите балъци като вас, само се чудят кой им е виновен за скапания живот, батко не спира . И кавалчета цените на имотите няма да паднат с 50 % щото аз определям цените , НЕ собствениците , НЕ банките , НЕ строителите ..аз съм човека. А суполковци когато се научите как работи даден пазар и кога е добре да се инвестира , тогава си пишете анонимните коментари хехехе щото може само да ревете на умряло както всяко поколение от слабохарактерни шматки преди вас , на което сте наследили гените . :* Целувки на вас и ваще женки , които знаят защо плащат 3%

    Коментиран от #15, #17, #33

  • 14 Брокера жокера

    29 1 Отговор
    Много се разпенил 'брокера', топки бол, ама знания хич. От такива брокери светила на икономическата мисъл се пазете. Лошо име дават на малкото професионалисти в този бранш.
  • 15 До Брокера

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Брокера":

    Прибирай се да л*ъ*с*к*а*ш* и не излагай на показ гладкия си мозък
  • 16 купувач

    20 0 Отговор
    Не разбрах:
    -дезинфекциращи препарати, маски, ръкавици, калцуни
    за оглед ние ли да носим или брокера ги осигурява
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    28 1 Отговор
    Не знам колко е сигурно,но купувам само завършен имот с акт 16,всичко друго в създалата се ситоация си е хазарт.Няма ли продажби на зелено много сгради няма да се завършат,а продажби на зелено няма как да има при тази пандемия.Ще изчакам и ще видя как ще се развият нещата...който иска нека поема риска.
  • 19 Песимист

    21 6 Отговор
    Строителството на имоти е индустрия, която се храни със страшно много пари. Пари скоро няма да има, всички ще изчакват,цените на новото, както и на старото строителство ще паднат. Най - вероятно и лихвите, заради по-големият риск ще се качат. Ще се появят и наследници заради вируса. Махалото спря и тръгва надолу.
  • 20 Пешо

    19 3 Отговор
    Имотите ще последват биткойна, златото и петрола.
  • 21 Оптимист

    6 4 Отговор
    Ей тоа песимиста много прост!
  • 22 Цветенце

    19 5 Отговор
    Тази зараза силно ще девалвира всичките ви хартийки, така, че няма да сте в състояние да закупите и половин ютия, камоли да мислите за недвижими имоти, недвижимия имот ще остане недвижим имот, а вашите пари с които се надявате да закупувате по евтини имоти, ще се превърнат в тоалетната хартия, така че няма нужда да се презапасявате с такава. Здраве на всички! На печелившите честито!

    Коментиран от #31

  • 23 Я. Петров

    12 5 Отговор
    Срив с до 35% за година. Кризата сваля цените до техните реални. Който свали гащи при продажбите пръв печели. Другите остават с пръст в устата.
  • 24 Обирджиика

    13 8 Отговор
    Надувахте цените за да лапате... Засрамете се строители брокери... Дано дълго нямате сделки за да се светнете... Обирджии гадни.
  • 25 Обирджиика

    12 9 Отговор
    Надувахте цените за да лапате... Засрамете се строители брокери... Дано дълго нямате сделки за да се светнете... Обирджии гадни.
  • 26 Обирджиика

    8 6 Отговор
    Цветенце в твоя недвижим имот кой ще живее, лапай дано ти преседне
  • 27 Ник!

    10 2 Отговор
    И такова измислено сдружение ли има , смях и жалост!
  • 28 Ник!

    9 1 Отговор
    И такова измислено сдружение ли има , смях и жалост!
  • 29 Реалист

    13 5 Отговор
    Никой няма да купи скоро имот, камо ли преди акт 16 ама Никой! Цените искат не искат ще падат и то в един момент рязко! Като цяло реалните цени на имотите в София примерно към днешна дата са 35-40% над реалната им стойност!!!
  • 30 guest

    13 5 Отговор
    Въобще не мога да ги мисля тия които инвестираха в имоти и сега с кризата която идва, ако им потрябват пари, как ще ги продадат. А от 2021, цените ще падат и то с много.
  • 31 guest

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Цветенце":

    Всъщност се очаква дефлация, обратното на инфлация...Коментара ви е лишен от логика, хем има зараза и няма никакво търсене, хем цените се вдигат и парите девалвират? Надявам се да осмислите казаното.

    Коментиран от #46

  • 32 nux

    14 2 Отговор
    аз не знам кой ще е тоя лудия, освен ако има много пари и му трябва имот да тръгне да купува. Докато се нормализират нещата ще минат поне няколко месеца. Отделно отдавна се говори, че имотите са надценени.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 besohomes

    7 9 Отговор
    Не очаквайте апокалипсис, статията е напълно коректна!

    Коментиран от #48

  • 35 Готин

    6 8 Отговор
    Ако до края на април не е преодолян проблема с вируса, сценарият е имотите да станат убежище за стойност. До май края на месец цените падат да 20%. След това следва унищожителна хиперинфлация. Цените ще стават до 300% по високи, мъчейки се да компенсират загубата на стойност. В края на годината, няма да има реални продажби. През 2021 г. При продължителна пандемична обстановка ще започне да се предлагат жилищата на починалите роднини на безумни цени, а купувачи ще липсват. Средата на 2021 г. Тотален срив на пазара на НИ. Ко стаа посли !? Само един господ знае!

    Коментиран от #36

  • 36 Highspirited

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "Готин":

    Прочето първо какво е инфлация' няма такова нещо хем да няма търсене хем цените да растат. Реално в такава обстановка има рецесия' безработица' когато всички искат да продадат' защото им трябват пари' а никой не купува защото чака цените още да паднат.
  • 37 Иван Петров

    11 1 Отговор
    Аз заплата няма да вземам месец-два,три и не дай боже повече , вие имоти ще продавате - абе луди ли сте?
    Пари за хляб и лекарства няма да има камо ли за комисионни от няколко хиляди за вас брокерите! Доходи няма, съответно кредити няма и продажби на имоти ЙОК.
  • 38 Балона

    10 1 Отговор
    Казах ли ви че мандата ви изтече балона направи бум сами си го направихте панел от 68г 1000 евр на кв и то тотал щета аре да ве видя сега и за 500 Евро няма кой идиот да ви даде ще гладувате всичко се връща на този свят о рахте глупаците сега останаха тарикатите

    Коментиран от #44

  • 39 Bucela

    6 2 Отговор
    Благодарение на професионалните брокери, цените са на нива и в малките градове като в Бургас, Пловдив или Варна.В София тръгват надолу с около 25 %. Ще поживеем и ще видим, ако е речено.
  • 40 Коста

    11 9 Отговор
    Прочетох всички коментари и виждам само жлъч и завист в изказванията. Не мога да повярвам до къде е девалвирал българина! Жалко! Пишещите тук показват пълно непознаване на пазара за НИ и изобщо за глобалния икономически живот! Кой определя цената на имотите? Говоря за вторичния пазар. Собствениците! Тоест вие пишещите тук собственици на имоти защото имотът е ваш, не на брокера! Когато купувате за вас цената е неимоверно висока, но ако продавате какво става, а? Искате много. Защо ? Нали цените са надценени! Жалка картинка сте тия дето като хиени скачате на брокерите. Докато търсите имот се обръщате към брокери, а като ви заведат и ви покажат хубав имот почеате да лъжете и гледате как да не си платите. Как ще реагирате ако си купя нещо от вас и не ви платя в магазина или на пазара, а? Дори да става дума за 5лв ? Викате крадец. А какви сте вие, когато лъжите брокерите и им крадете онформацията? Вървите по села и квартали със снимки и търсите начин да си намерите имота сами за да не плащате! Като не искате брокери не ги търсете и не им крадете информацията. Търсете си сами имоти и се оправяйте сами. Нима вие във вашия бизнес не сте лапачи? На такива хора казвам - цървули! За това сме на този хал! Докато не почнете да уважавате чуждия труд държавата ще е такава, цървулска, а хората цървули! Бъдете живи и здрави !

    Коментиран от #42, #45

  • 41 Стоян

    7 9 Отговор
    Един малко по-различен сценарии:
    Масова безработица в Европа, която кара много българи да се завърнат в България.Голяма част от тях имат спестявания в размер на 50-150 000евро, но няма къде да живеят?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван

    7 2 Отговор
    Какъв професионален съвет може да ви даде един брокер ? Брокер професия ли е ? Неграмотни лапачи на лесни пари. Свърши тази хранилка, хайде обратно в тинята..
  • 44 Ала бала

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Балона":

    Собственици на панелки също ако надуваха балона и за саниран(маскиран) панел на 50 години искат по 1200 евро кв.м
  • 45 Poko

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Коста":

    Брокера не ми гарантира. Обажадм се на обявата и ми вдига брокера на продавача! Да си взима комисионната от него. Аман от селски тарикати!
  • 46 Цветенце

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "guest":

    За никаква дефлация не може да става дума в условия на криза и проблем от глобален мащаб.
    Това ваше твърдение е пълна глупост и не изисква дори коментар.
    При такива извънредни ситуации било в следствие на природни бедствия, икономически сътресения, военни международни конфликти или вирусни пандемии винаги има инфлация и масовото население понася удара от това губейки стойността на своите дпестявания.
    А пък следствие на инфлацията се появява и нуждата обезценяващите се парични средства да бъдат конвертирани в друг вид активи. Един от тях е и недвижимият имот разбира се.
    Пак повтарям че недеижимия имот ще си остане недвижим имот и ще си има стойност без значение в какво цифрово изражение, цената му ще се определи от условията на пазара към даден момент. Имотът винаги ще има стойност, докато за паричните хартиени знаци това не може да се каже.
    С "дефлационните" ви хартийки при приключване на кризата ви желая да може поне една ютийка да сте в състояние да си купите.
    За недвижими имоти ще има да мечтаете.

    Коментиран от #50

  • 47 Бодил

    1 1 Отговор
    Всяка финансова и политическа криза дава отражение върху цената на недвижимите имоти. Имотите ще поевтинеят защото кризата ще отприщи голяма безработица. Липсата на строителни работници ще изчезне, много от започнатите имоти ще бъдат довършени с по-ниски разходи, което ще позволи на собствениците да продават на по-ниски цени. Тези имоти ще изязат на пазара, но няма да има купувачи поради ниските доходи и безработицата още веднъж ще паднат цените и така докато се отбележи растеж на икономиката и хората се замогнат, но това ще стане най рано 2026 година.
  • 48 Капиталист

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "besohomes":

    На 9 09 1944 год да си купиш завод в българия и сега е същото «инвестираи в апартамент ами ако стани земетресение кои ще ти построи нов»след короната якамилата я камиларя
  • 49 гост

    2 1 Отговор
    Имотите са твърде надценени. Сега балонът ще се спука.
  • 50 Цветенце

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Цветенце":

    А според теб кога има дефлация?
  • 51 СССССССС

    3 0 Отговор
    Никой няма да си продаде имота на безценица, както някои тук се надяват.Просто хубавите имоти ще изчезнат от пазара докато трае кризата и ще останат само надценените панелки и др.подобни, които най-вероятно ще отбележат чувствителен спад.
  • 52 Махмуд

    1 0 Отговор
    Лакоми некадърни наглеци! Работели в интерес на клиентите! Колко благородно. Тия паразити брокерите, най-добре да изчезнат - не само по време на кризата, а и след това!
  • 53 непознат

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Anonim":

    Говориш глупости,как ще падат на половината?Напротив ще поскъпнат защото предлагането е спряно ,все по малко имоти ще бъдат завършени,което ще вдигнат цените мигновенно.
  • 54 джоджен

    2 0 Отговор
    Имотите ще поскъпнат много ,между 20-30% не се надявайте да паднат,кой ще с продаде имота на 50% на долу,чувате ли се какяо пиште.След тази пандемия все по малко имота ще има на пазара заради криза на инвеститорите и цените ще отидат на горе