Last news in Fakti

19 Март, 2020 16:09 3 192 4

Ефектът Covid-19 ще се усети със закъснение в този сектор

  • инвестиции-
  • коронавирус-
  • българия-
  • вложения-
  • имоти

Инвестиционният пазар в имотния сектор ще се движи от български играчи

Ефектът Covid-19 ще се усети със закъснение в този сектор - 1
Снимка: М. Богданова ©

Реализираните инвестиционни сделки през 2019 г. в сектора на недвижимите имоти у нас възлиза на 270 млн. EUR. Преобладаваща част от сделките – 37%, са с парцели за строеж. На втора и трета позиция остават тези с офиси и хотели и търговски площи, сочи доклад за инвестиционния пазар в България на консултантската компания Colliers.

Най-активни на пазара са били местните инвеститори. Очаква се тенденцията да се запази и през текущата година, както и компаниите от Израел и Източна Европа да разширят портфолиото си от имоти, като за целта ще разглеждат възможностите и на българския пазар. „Този тип инвеститори обикновено формират годишен инвестиционен обем в размер между 200 и 300 млн. EUR. Въпреки това, достигане на нивата на инвестиции от 2017 и 2018 г. би било изключително трудно”, прогнозират анализаторите на компанията.

Тепърва следва да се отчете и анализира ефектът от разпространението на Covid-19 върху глобалната икономика. Основните индекси на световните борси отчетоха рекорден спад. Същото се наблюдава и при цената на петрола. Предизвикателства изпитват и някои компании от производствения сектор. Целият мащаб на последствията предстои да се оцени. Това, което може да се твърди със сигурност за имотния пазар, е че отражението върху него ще се усети с известно закъснение в сравнение с други сектори.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролл2

    2 3 Отговор
    Ако е така, лошо.
  • 2 Продавам спешно

    5 1 Отговор
    парцел и фурна - (с много лесна трансформация в гробищен парк и крематориум) без посредници
  • 3 Кооолко

    0 0 Отговор
    "Реализираните инвестиционни сделки през 2019 г. в сектора на недвижимите имоти у нас възлиза на 270 млн. EUR."
    И
    „Този тип инвеститори обикновено формират годишен инвестиционен обем в размер между 200 и 300 млн. EUR."
    Че то при тези стойности ние сме направо начело на парада, какво се оплакваме?!?!
  • 4 мтк

    0 0 Отговор
    Продавам изба с тераса 64 м2 много изгодно. Бонус гараж с веранда.