Last news in Fakti

19 Март, 2020 18:07 4 971 18

Строителството трябва да продължи

  • ксб-
  • строители-
  • коронавирус-
  • позиция-
  • мерки

Държавата и общините бързо да се разпратят със строителните фирми за вече извършената работа

Строителството трябва да продължи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Във връзка с разпространението на COVID-19 в България и обявеното с Решение на Народното събрание извънредно положение, УС на Камарата на строителите изразява своята пълна подкрепа за въведеното извънредно положение и предприетите от правителството мерки.

Същевременно с това отчитаме тежките последици върху икономиката и бизнеса и по-специално върху строителния сектор и необходимостта от спешни решения за облекчаване на фирмите в условията на ограничителните мерки в страната.

Като авторитетна браншова и обществено отговорна организация КСБ изразява следната позиция:

1. Строителството трябва да продължи. Секторът е структуроопределящ за икономиката на страната и осигурява заетост на над 200 000 работници и служители. За тях и техните семейства спирането на строителната дейност означава лишаване от средства за препитание, невъзможност за заплащане на задължения, сметки, за закупуване на жизненоважни медикаменти. По отношение на големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства, спирането на СМР може да доведе до забавяне на срока на изпълнение и финансови корекции, а в някои случаи и до загуба или връщане на евросредства.

2. Настояваме за бързо разплащане от страна на държавата, общините, агенциите и всички възложители към строителните фирми за вече извършена и приета работа. КСБ на базата на информация, предоставена от фирмите членове, изготвя справка за дължимите средства от публични възложители към бранша.

3. Държавата да изработи в спешен порядък механизъм за финализиране и разплащане на многобройни обществени поръчки с по-малък размер.

4. Администрацията не трябва да спира работа, като се положат максимални усилия за бързо обработване на документи, справки, удостоверения и други.

5. Призивите за стопиране на обществените поръчки са напълно несъстоятелни. Икономиката трябва да продължи да се развива при спазване на санитарно-епидемиологичните мерки.

6. Извънредната ситуация изисква извънредни мерки по ускоряване и опростяване на приемането на завършените СМР и бързото им разплащане дори в случаите, в които обектите не са приключили поради забавени и/или отложени доставки на суровини, съоръжения и оборудване от чужбина. В тези случаи трябва да се разработят механизми за преразглеждане на вече договорени срокове за изпълнение на договорите.

7. Необходимо е да се инвестират повече публични средства в големи и средноголеми инфраструктурни проекти, с които да се подкрепи българската икономика. По време на кризи публичният ресурс е този, който извежда икономиката от рецесия.

Във времето на сериозни и непредвидими предизвикателства, пред които Европа и нашата страна са изправени, за КСБ и нейните членове от първостепенно значение е продължаване на работата на фирмите и запазване на хората, заети в тях, защото от това зависи оцеляването им в този труден за всички период, а с това и запазването на отрасъла.

Можем да се справим само заедно, организирано, трезво, без паника, с мисъл за настоящето, но и за бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦

    9 14 Отговор
    Генерал-майор Мутафчийски Генерален секретар на Централния комитет на Българската Комунистическа партия и Председател на Държавния съвет на Република България.
  • 2 Факт

    20 9 Отговор
    Не може да спрете икономиката на България заради вирус дето неизбежно ще зарази 80%от хората в Европа
  • 3 Аноним

    19 5 Отговор
    Да нека продължи после да купуват без пари
  • 4 Дельо хайдутин

    32 10 Отговор
    За кого ще строят. То и сега една трета от жилищата в София са необитаеми. Само си влагат крадените пари. След пандемията ще има безплатни жилища за всички.
  • 5 КралиМарко

    20 7 Отговор
    Другарки и Другари!Тази истерия ,на практика тури един голям и зъл прът ..и сгромоляса целия бизнес и алъшвериш.Сега българина се страхува за живота си, и нема кой да е пчеличка по строежите - да се гърби и да гони сроковете.Сега имотите ще ударят невиждани нива на цените..и скоро до половин година парите за храна няма да им стичат на хората, камо ли за имоти.БЪдещите кредити, ще са само и единствено за сметки и прехрана...на никой не му трябват златни имоти , така че мислете му...
  • 6 Стефан

    7 2 Отговор
    A защо със строителите, а не с хотелиерите, бах въ мушингиите, държавата, държавата, ей бай уьове сега и вие ще губите като всички, да не сте свещени крави, наглеци и половина.
  • 7 Иван

    12 2 Отговор
    Като сте мераклии да работите, вземайте кофите с вар и почвайте. Никой не ви е спрял. Ние, работниците гледаме да оцелеем.

    Коментиран от #8

  • 8 никой

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    до 2 седмици като минем на пълна карантина ще строиш и оцеляваш във вкъщи.е от такива оцеляващи ще се разрасне пандемията.както за някои се спира работата и си стоят вкъщи,така и вше ще си кротнете.само вие лш ядете хляб.
  • 9 Иван

    17 1 Отговор
    Не не трябва да се строи, предостатъчно е затлачено вече.
  • 10 асдаа

    22 3 Отговор
    Абе тези малоумни ли са??? Със сигурност са такива!!!
    Изключително нагли и нахални!!!
    1. Строитеслството веднага трябва да се спре.
    2. Спиране на всякакви плащания към строителите. Те и без друго са откраднали остатъчно много.
    3. Никакво плащане за недовршени обществени поръчки.
    4. Да не се обработват никакви строителни документи.
    5. Спиране на всякакви обществени поръчки поне за 6 месеца.
    6. Приемането на извършените СМР да става под най-строг контрол и никакви компромиси.
    7. За къв чеп са ни в момента средни и големи проекти? Да се замразят за неопределено време.
  • 11 Хопчо

    15 1 Отговор
    Много са нахални тези строители. От тези 200000 служителя дали 50000 ще имат право на борса? Доста се плаща под масата. Парите за завършените поръчки да се изплатят и да се насочат другите пари към болниците. Жилищното строителство да си търси клиенти и самоиздържа.
  • 12 мРазим бетон

    8 1 Отговор
    Да си бетонират и главите .............. дано им стигне.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 da ama ne

    6 1 Отговор
    да ама не :D свърши са да строите на 200 еур/м2 с циганорите + заразени матеряли с корона вирус от китай и да продавате на 1200 еур/м2 без ддс на етап дупка
    арее у лево и фалити незабавно
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стоян

    3 4 Отговор
    Българите са правени от развалена сперма