Last news in Fakti

25 Март, 2020 13:52 7 725 7

Цените на имотите при съседите

  • гърция-
  • банка-
  • пазар-
  • жилища-
  • цени
Цените на имотите при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Първият предупредителен сигнал за пазара на недвижими имоти в южната ни съседка дойде от Гръцката банка (BoG) в разгара на епидемията от коронавирус. Несигурните последствия от създалата се ситуация с пандемията в местната и световна икономика създава нови условия, които могат да повлияят на пазара на имоти в краткосрочен план, съобщава изданието ekathimerini.com.

„Отчитайки високата зависимост върху пазара на имоти от страна на туризма и други сектори на икономиката, се очаква цените на жилищата да останат без промяна в близките месеци, а ако има спад, то той ще е на отделни пазари. Вътрешното и чуждестранно търсене ще се възстанови, в момента, в който се нормализира ситуацията” се казва в доклад на банката.

През последните няколко месеца гръцкият пазар на недвижими имоти беше силно зависим от чуждестранните инвеститори, тъй като голяма част от запитванията идваха от чужбина. През 2019 г. чистият приход от чуждестранни вложения в имотния сектор стигна почти 1.5 млрд. EUR, което е с 28.5% повече спрямо 2018-а. Повечето инвестиции бяха в жилищния сегмент.

В цяла Гърция цените скочиха със 7.2% през миналата година. В Атина ръстът достигна 10.4%. но тъй като промяната на пазара дойде най-вече от чужденците, едно от условията за окончателно и пълно възстановяване на пазара е укрепването на вътрешното търсене, което както се очаква ще става постепенно паралелно с дългосрочното подобряване на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    10 4 Отговор
    .. те все се възстановяват, но май никой не купува...

    Коментиран от #2

  • 2 Ще ти се

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Не купуват такива като теб.Трябва да имаш пари,за да купуваш-не клавиатура.
  • 3 Николай

    10 2 Отговор
    Времето ще покаже какво точно ще се случи но спада е много по вероятен... На различните пазари от 10 до 60 % в зависимост от зора.
  • 4 Дидо

    14 3 Отговор
    Балона се спука и без това баха скъпи съобразно заплати и пенсии
  • 5 Селяндур

    6 1 Отговор
    Аз вече не търся да купувам, не и в софия!
  • 6 bibendum

    9 2 Отговор
    Който може да продава сега, да продава веднага. Който може да купува, да чака. Трябва да си луд да купуваш нещо сега, което след 1/2 години ще е 30-50% по-евтино. Инфлацията и понижаването на цените ще се усетят след 1/2 години. Следващия месец ще има 1 милион безработни на пазара. Икономиката ще се свие минимум с 20%. Туризма е K.O., сектор който носи 12-13% от БВП.
    Икономиката докато тръгне ще минат 2-3 месеца, поради въведените мерки в останалите страни. Есента се очаква още по-висок пик на инфекцията. Медиите се занимават в момента само с медицинската страна, но последиците за икономиката ще са катострофални и ще ни мъчат 2-3 години.

    Коментиран от #7

  • 7 Стефан

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "bibendum":

    Поевтиняване ще има, но да не стане така, че парите да са само за бърсане на задник....?