26 Март, 2020 17:21 3 900 16

До 83% ръст на наемите

  • португалия-
  • наем-
  • заплата

Португалците са принудени да работят все повече, за да си плащат месечната рента

До 83% ръст на наемите - 1
Снимка: Shutterstock

Темпът на повишаване на заплатите не успява да догони ръста на наемите. През 2019 г. цената на квадратен метър жилищна площ в Португалия значително се е повишила, като е увеличила дела на доходите, които трябва да се отделят, за да се плати месечния наем, се посочва в доклад на Nestpick.com.

Съпоставяйки средната месечна работна заплата с наема на едностаен мебелиран апартамент, най-голям ръст в рентата е имало в Коимбра – 83% - 750 EUR/мес. На второ място остава Порто с увеличение от 82.5% - до 1440 EUR/мес. Лисабон е единственият голям португалски град, където средният наем е останал непроменен – 1300 EUR/мес.

През 2019 г. средната заплата в Португалия е отчела ръст от 2.7%, до 1276 EUR, сочат данните на Националния статистически институт на страната, но все още е със 64% по-ниска от средните европейски нива – 2091 EUR/мес.

Ако се направи съпоставка с най-силната европейска икономика – Германия, където служител печели средно с 1518 EUR повече на месец, то работник в Португалия трябва да се труди 26 месеца повече, за да има аналогични на германците доходи. В същото време наемните нива в Лисабон и Берлин са почти идентични. В германската столица нивата са с 13% по-високи. Това означава, че работещият в Лисабон трябва да се труди повече часове в месеца, за да може да си плати месечната рента.

В световен мащаб най-ниски са наемите в Лондон – 2635 EUR. Второто място е за Париж – 2345 EUR, а третата позиция е за Мадрид – с 1700 EUR месечна рента. Берлин остава на четвърта позиция –а 1470 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    15 2 Отговор
    Бесни наеми за вонящи квартирки в Португалия хехехехе хехехехе
  • 2 12346

    9 0 Отговор
    тея ме убиха окончателно
  • 3 КралиМарко

    8 2 Отговор
    Aaaaa...това било далеко бре чак у Португалия!Така речете бре - щото тука направо си се самонанасят братята сигаанини, що запустели имоти превземаа - наем ли че плащат, оно пари за дрога и цигари нема , та за наем..
  • 4 dido

    8 0 Отговор
    Tova e nevqrna novina,naemite padat, za6oto rabotnicite napyskat stranata.Ne provokiraite gragdanite na stranata s glypavitvardeniq
  • 5 Някой

    7 6 Отговор
    Ходете още в чужбината... там да изкараш пари трябва да си като клошар да живееш .Една стая без цигари само по един хляб на ден и нещо друго да се пребереш с пари.Робувайте клошари.
    Да не ми реват 60% от населението е с собствени апартаменти Роби сме и това е
  • 6 Анализатор

    17 2 Отговор
    В Берлин може да се намери прилично изглеждащ апартамент за 600 евро/месец, а за 400 - 450 евро/месец стая, но тези цени ще подлежат на корекции защото кризата, която се разрази е глобална. Изхода е или сваляне на цените на наемите или хиляди бездомни хора спящи на палатки както е в Северна Ирландия. В София ще важат същите правила + срив на продажбите на имоти.

    Коментиран от #8

  • 7 оби

    7 1 Отговор
    Стига с глупостите!В Мадрид наемите са около 10евро за квадрат.

    Коментиран от #9

  • 8 Хахахахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анализатор":

    Може ако е една стая без прозорец и кенефа е до леглото. И е на 20 мин с влака от hbf. Стига сте си измисляши глупости. 600 евро са в Братислава(Словакия) наемите на сносен апртамент

    Коментиран от #12

  • 9 Бачо Киро

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "оби":

    Мадрид е в Португалия? Ти да видиш...

    Коментиран от #11

  • 10 така така

    5 0 Отговор
    няма никакъв скок на наемите. стига лъжете.
  • 11 сергеи

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Прочетете статията до края!
  • 12 Анализатор

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахахаха":

    Ако ползваш услуги на брокер може и 3000 евро да ти поискат. Ако имаш приятели и чрез определени групи във фейсбук можеш и за 600 евро да си намериш. Това не е Лондон където за едно легло под стълбите ти искат 400 паунда на месец. Докато има глупаци ще има и тарикати(брокери) който се опитват да ти кажат че по-добро от това няма да намериш. Да живеят p2p връзките от приятели благодарение на който си намирам изгодни квартири ;)

    Коментиран от #15

  • 13 вуйна

    4 0 Отговор
    Fakti,blagodaria che me informirahte za naemite i zaplatite v Portugalia!! Nai-posle shte spia spokoino!!
  • 14 Tiberius

    6 0 Отговор
    Е, нЕма такива глупости! Откъде са ги изсмукали и как ги съпоставят... Евтиния Лондон и скъпата Португалия... а е точно обратното... Или превода - крив...
  • 15 ха ха

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    само тотален прошляк би си търсил квартира чрез фейсбук.
  • 16 Миленчето

    2 0 Отговор
    май е на % към някоя имотна агенция - бълва статии на килограм за вдигане на цените. Одеве за Канада - имотите се вдигали, сега за наемите в Португалия. Идеята е да се насажда у тъпите ни глави колко е еФтинко у нас, колко ни са справедливи цените... И народът да цъка с език и да тича право при брокерчетата, за да купува апартаментчета и къщички.
    Миленче, в евро ли плащат или в квадратни метри, душа? Дано да е в някой елитен квартал - Дървеница, Овча купел, та да има смисъл от тези гимнастически упражнения. Ама вземи малко си редактирай материалите, че от бързане доста глупости и грешки има.