7 Април, 2020 20:13 4 563 4

Наемите на жилища падат

  • хърватия-
  • загреб-
  • цени-
  • наем-
  • коронавирус

Най-силна е тенденцията при имоти до 40 кв.м

Наемите на жилища падат - 1
Снимка: Shutterstock

Неопределеността, предизвикана от коронавируса, влияе негативно на пазара на жилищни наеми в Загреб. „Пострада както пазарът на краткосрочни наеми, така и на дългосрочните”, се посочва в анализ на специализирания портал Crozilla.com.

Наемните нива в Загреб през март са малко по-ниски спрямо февруарските. Средно с 1% се е понижила рентата на жилища с площ между 20 и 100 кв.м. Въпреки спада, тя е по-висока спрямо март 2018 г. и март 2019 г.

Най-силен спад се регистрира при имотите с площ до 40 кв.м. – 2.1% през март спрямо февруари. Малко по-малък той е за имотите с площ между 40 и 60 кв.м. – 1.3%. Месечната рента за апартаменти между 60 и 100 кв.м. е с 0.7% по-ниска.

При търсенето също се регистрира отлив. Редица посолства са отменили по-рано заявените огледи, а част от клиентите са се отказали да подписват договори заради възникналата ситуация около пандемията от коронавирус.

„Ако всичко завърши след месец, което едва ли ще стане, наемните нива ще се понижат минимално. В случай, обаче че извънредното положение продължи по-дълго време, несигурността ще предизвика криза в световен мащаб и е възможно да станем свидетели на рецесия, аналогична на тази от 2008 г., която всички ние много добре си спомняме”, казва управителят на агенцията за недвижими имоти Metropola Андрей Билич.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    7 1 Отговор
    Купувайте, че неам продажби!!!
  • 2 хахахаха

    1 3 Отговор
    пълна глупост и фейк новина
  • 3 Тролл2

    0 0 Отговор
    280 € м² за ново! Старото е купувано със старите пари - евтинко.
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Тази година почнах да си търся къща. При сегашното положение, бизнесът ми е на 0, и къщата остана в девета глуха. Пари за пилеене нямам вече.