Last news in Fakti

11 Април, 2020 10:21 4 849 5

Ще бъдат ли спасени краткосрочните наеми

  • airbnb-
  • наем-
  • компания-
  • оцеляване-
  • коронавирус
Ще бъдат ли спасени краткосрочните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Първата асоциация, която се прави при споменаването на словосъчетанието „краткосрочно наемане” е платформата Airbnb. Пандемията от коронавирус, обаче удари първо този бранш. Въпросът е дали компанията ще бъде спасена, особено като се има предвид, че финансовото ѝ състояние не беше цветущо още преди началото на пандемията. Загубите за 2019 г. възлизат на 674 млн. USD. За сравнение загубите през 2018-а са били под 100 млн. USD.

За изминалата година приходите на компанията са възлизали на 4.8 млрд. USD, което е с 32% повече спрямо 2018-а. Разходите обаче са 2019-а възлизат на над 5.3 млрд. USD. Данни за година по-рано няма, но се предполага, че са били не по-малко от 3 млрд. USD.

Текущата година се очертава да бъде най-тежката за платформата. Само за последните седмици над 90% от резервациите са анулирани.

Финансирането, което компанията взе в размер на 1 млрд. USD, е под формата на дълг с висока лихва. През тази седмица Airbnb обяви намеренията си да набере още 1 млрд. USD, но е под голям въпрос дали това ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    10 1 Отговор
    Лакомо дупе-кръв сере

    Коментиран от #2

  • 2 Ганай

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    Лакомията ще ги пре****
  • 3 Гост

    3 2 Отговор
    Не се тегли заем, който няма откъде да върнеш. Пандемията остави много хора без приходи. А след пандемията много българи ще избягат на запад и тук търсенето на всичко ще клони към нула.
  • 4 рентиер

    5 3 Отговор
    Платформата започна много добре- и ако се беше придържала към изначалната си идея- да отдаваш свободна стая под наем на турист срещу малко допълнителни приходи нямаше да се говори за фалити.

    Но миловидната идея се изроди в мини незаконни хотелски империи- познавам хора, накупили по 4- 5 апартамента с ипотеки в центъра само за да ги дават под наем в платформата... Нормално ли е един смотан двустаен апартамент в сграда в центъра на 100 години да струва 150к евро, като дългосрочният му наем е към 350- 400 евро?! И ме увещават дори как се изкарвало по 1500 лева след разходите от едно такова двустайно като го пуснеш в ARIBNB...

    Да фалира ARIBNB и всички лакоми з@дници, които се превят на хотелиерчета без да плащат налози, заплати и данъци и превръщат центъра на града в евтин хостел за пияни туристи!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "рентиер":

    Пък AIRBNB не е нищо по- различно от една агенция за имоти. Ама от тия- най- долнопробните, които брокерите не знаят нищо за имотите, за пазара, за клиентите- само свързват наемател с наемодател за което прибират комисионна. И респеквитно лакомо прибираха комисионни без да се интересуват от мнението на жителите на градовете, чиито центрове съсипваха. Нека да фалират! Дано! Пожелавам им го! Защото когато създаваш един паразитен продукт, кух от към себестойност, то рано или късно невидимата ръка на икономиката те изпраща на майната си, където ти е мястото!