20 Април, 2020 11:41 9 347 17

Защо строят градове-призраци и заводи-зомбита

  • призрак-
  • град-
  • китай

Днес китайската икономика е втората най-голяма в света. Огромните промени се случиха само за няколко години. Въпреки позитивната насока, в която се развива страната, пътят е осеян с няколко ужасяващи факта, които остават в наследство.

Появиха индустриални зони, построени на пустеещи земи. Те придобиха статута на ключови икономически центрове. Градовете бяха предназначени за работническата класа, местното селско население, което трябваше да живее и работи в тях. Започвайки от 1984 г. и завършвайки през 2010 г. застроената площ се увеличи 5 пъти. Ако преди е била застроена териториална площ от 8842 кв.км, то за разглеждания период тя вече е 41 768 кв.км.

Важно е да се уточни, че в процеса на урбанизиране на въпросните територии в периода от 2011 г. до 2013 г. в Китай са изразходвали бетон, колкото за целия изминал век в САЩ. И въпреки активното строителство темповете на търсене изпреварват тези на строеж.

Стигна се до спад в продажбите и цените, което се дължеше донякъде и на свръхпроизводството. Наложи се намесата на държавата, която съкрати производствените мощности.

Преустановяването на редица производствени дейности доведе до съкращаване на стотици хиляди работници. Най-силният удар беше в северните провинции на страната, в близост до Пекин, като например Хъбей. В миналото той беше процъфтяващ промишлен център. Там беше съсредоточена цялата китайска стоманена промишленост. Днес повечето държавни заводи там са затворени. Аналогична е съдбата и в други нискотехнологични отрасли. В резултат постоянно в различни части на Китай се появяват заводи-зомбита.

Пренасочването от стоманената, металургичната и други отрасли към телекомуникации, електроника и биотехнология се реализира изключително бързо. За сравнение, в САЩ и Европа, този процес продължава по-дълго време – близо цяло десетилетие. Този бърз преход, който извърши Китай, беше в ущърб на традиционните и вече утвърдени отрасли. Освен стоманата, тук влиза и производството на цимент и дърводобивният отрасъл. Тези три сектора пострадаха най-много. Днес в близост до р. Хуанх пустеят редица циментови заводи. Те не са успели да се справят с трудностите и да преживеят настъпилите тежки времена.

Някои предприятия в резултат на слабите продажби, но и малкото дългове, някак си успяват да преживяват и да си плащат кредитите, взети по време на строителството им. Днес, в редица фабрики, където по-рано са работили хиляди души, са останали не повече от 1000 работници, а в някои броят на сътрудниците не стига и 100.

Всички описани по-горе събития оказаха влияние и върху построените градове за работническата класа градове. Новопостроените градове, така и не станаха дом за стотици хиляди китайци. Недостроени са буквално цели жилищни комплекси с много на брой сгради. Редица строителни компании фалираха.

Изследване на интернет компанията Baidu показва, че в 50 големи китайски региона, има завършени жилищни комплекси, които така и никога не са били населени. Анализът е в резултат на изследване на интернет трафика в страната и търсене на региони, където почти липсва интернет покритие.

Емблематичен град призрак е Кангбаши. Построен е по време на процъфтяването на въгледобивната индустрия през 2006 г. Днес едва 10% от жилищата за заселени, макар че е предназначен в него да живеят близо 300 000 души. И това не е единственият град призрак. В тази категория влизат още Тунляо, Ердос и Суджоу. Най-интересното е, че във всички тях е налице всичко необходимо за воденето на пълноценен живот – нови жилища, площади, паркове, търговски центрове.

Фотографът Кай Кемерер, обикаля и снима през последните 2 години въпросните градове. Според него, „странността“ им е в това, че всички те много бързо са били построени. И е прав – бързината, с която са изградени, е невероятна. Ако се направи съпоставка с подхода на урбанизация, който се прилага на Запад, то строителните мащаби са били буквално нереалистични. Според Кемерер, подобно определение важи по-скоро за градове, които преди са били населени с живущи и които поради едни или други причини са ги обезлюдили.

Въпросът кога тези градове призраци ще бъдат населени остава. Правителството възнамерява да пресели близо 100 милиона души от селските райони в градовете. Част от тях ще бъдат заселени именно в тези пустеещи бетонни мастодонти.

Привличането на хора в град Ордос например, става чрез помощта на специални сертификати за обмен. Последните се издават на хора, на които държавата е иззела недвижимите им имоти. Притежателят на сертификат „фанлао“ има право да придобие имот в град Кангбаши.

Защо строят градове-призраци и заводи-зомбита

Защо строят градове-призраци и заводи-зомбита

Защо строят градове-призраци и заводи-зомбита

Защо строят градове-призраци и заводи-зомбита

Защо строят градове-призраци и заводи-зомбита


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    39 5 Отговор
    Имат пари строят, нямат пари лапат мухи, защо били строили???!!!
  • 2 Ръмпези

    47 5 Отговор
    ТЕ СТРОЯТ ЩОТО НЯМАТ...ПРИ НАС СЕЛА И ГРАДОВЕ ПРИЗРАЦИ В ИЗОБИЛИЕ, И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ОВЕЛИЧАВАТ...

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха ха ха ха ха ха

    43 7 Отговор
    Антикитайска статийка с одобрението на
    посолството на фащ.
    Е и ?
    Не променяте реалноста въобще.
    Само потвърждавате истината колко сте жалки и колко ви е вътре от това в което се превърна Китай благодарение на:
    Инвестиране в собствения си народ и потенциал.
    Концентрация в/у изграждането на могъща икономика,а сега и европейска култура.
    И всичко това за разлика от рецидивистите от фащ без да водят войни,без да избиват невинни хора по целият свят,без да се намесват в суверенитета на чужди държави,без да заплашват явно на принципа ,,който не е с нас е против нас"
    Жалки сте фащ и света ви ненавижда.
  • 5 Чочо

    46 4 Отговор
    В Китай излели бетон колкото САЩ за един век. Не знам защо се учудвате, при положение че обикновените америкаци живеят в дървени къщи.

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    18 1 Отговор
    Снимка номер три е на град Калимба, намиращ се в Ангола!

    Коментиран от #9

  • 7 колю

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    Увеличават.
  • 8 Gost

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "Чочо":

    Бараки е точната дума. Дървени къщи има в Япония. Краварските са от дъски, японските са от дървени греди като носеща конструкция - Timber House
  • 9 Въпросче

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Откога в Ангола пишат на китайски?

    Коментиран от #15

  • 10 Обикновен човек

    27 4 Отговор
    А при нас това което построиха по време на соца сега не могат дори да го пребоядисат!!!!
  • 11 Behemoth

    9 1 Отговор
    Социализъм плюс електрификация е равно на комунизъм!
  • 12 Капитализма иска робове

    8 2 Отговор
    А комунизъма ги създава
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рошко

    4 5 Отговор
    Да строят каквото си искат, аз в клетка не живея
  • 15 Неутрал

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Въпросче":

    На четвъртата снимка е Киламба в Ангола, град-призрак, построен от китайците.
  • 16 Co vid 19

    3 3 Отговор
    Ще върна китайците в кочините заедно прасетата, както беше преди!
  • 17 Додо

    2 1 Отговор
    След тази пандемия имототе в Китай са финито. Явно журналистите са го проспали този факт. Имотите навсякъде ще се обезценят, че дълга е много голям и някой ърябва да го плати. Като да изплащаш вечнп твой апартамент!