Last news in Fakti

24 Август, 2012 14:29 11 959 12

Продават стаи, а не цели хотели

  • хотел-
  • стая-
  • продажба-
  • черноморие-
  • съдебен изпълнител

Близо 150 хотела се подават по Южното Черноморие. Три пъти по-малко е предлагането по Северното. Някои имоти се оферират с години и именно липсата на клиенти карат сегашните им собственици да ги продават на стая. Според брокери, цената на един такъв имот е между 10 000 и 15 000 EUR. Тези, които биха искали да купят цял хотел, ще трябва да платят между 200 000 и 4 500 000 EUR, сочи справка в сайта imot.bg.

В долната ценова граница се предлагат основно малки 3-4 етажни семейни хотели. Срещу 250 000 EUR може да се купи триетажен хотел с разгъната застроена площ от 600 кв.м с 10 двойни стаи и три апартамента в град Обзор. В село Лозенец семеен хотел с осем стаи се оферира на цена от 355 000 EUR. Най-скъпите хотелски комплекси, които се предлагат в момента, се намират в Созопол, Царево и Несебър. В Созопол срещу 2 999 900 EUR се продава комплекс с разгъната застроена площ от 2600 кв.м със 120 легла, конферетна зала за над 100 човека, панорамен ресторант с барбекю. Хотелът в Царево е с цена 3 200 000 EUR, въпреки че е на Акт 14, се вижда от обявата в сайта imot.bg. Хотелският комплекс в Несебър се оферира на цена от 4 500 000 EUR. Сградата, построена през 2009 г., е с разгъната застроена площ от 4670 кв.м. Легловата база е между 250 и 300 легла.

До продажбата на хотели „на парче” се стига най-вече поради невъзможността на инвеститорите да обслужват заемите си. Вече има много обекти, които са попаднали при частните съдебни изпълнители. Причината е бумът в строителството на подобни обекти по Черноморието, обясняват съдебни изпълнители пред в-к „Стандарт”. „Кредитори са банките, които първоначално задържаха ситуацията, предлагайки на клиентите си предприемачи разсрочване и предоговаряне на кредити за строителство. Обещаваха една година гратисен период, но това всичко се трупа на сметката и в един момент стана ясно, че предприемачите строили с пари назаем и не продали заради срива на пазара на недвижимите имоти от една страна и пренасищането му, от друга, сега няма как да покрият взетия кредит”, обясняват съдебните изпълнители.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какафон

    9 2 Отговор
    Глупаци!!!!! Имаше един филм за 3мата глупаци, който винаги е много актуален за това, което се прави у нас. Юрна се кьораво и сакато хотелиер и строител да става и унищожиха най-ценното - ПРИРОДАТА и сега и на теракотни плочки да ги продават требва некой още по-голем идиот да дойде да ги купи , ама те идиотите с пари свършиха, а другите идиоти дето биха купили пък не могат да ги изкарат и така си преливаме от пусто в празно, но природата не можеш да я върнеш.
  • 2 Замислен

    6 1 Отговор
    И ако си купя стая в хотел, как ще си плащам сметките към енергото и водните духове? Ако хотелът затвори, ключ за главния вход ли ще ми оставят? Дали няма все моята кола да пречи? Нещо не ми излиза сметката. Ако някой знае, да каже....
  • 3 Владимир Йосифов

    0 2 Отговор
    Продажбата на стаи и апартаменти в български хотели е повратна точка на пазара на имоти !
    Хората, които купуват жилище в хотел са платежоспособни и ползват услугите, които предлага хотела / почистване, пране, охрана, рецепция, лоби бар – за бизнес срещи, заведенията - за срещи с приятели и клиенти, рум сървис, поща – на рецепцията, пазаруване – от пиколото или друг служител, гараж или паркинг, при по-големите хотели има и бизнес център… Хотелите предлагат анонимност, която е трудно да се осъществи в днешно време / хотелите имат по няколко входа – изхода / .
    Мотивацията на хората, които живеят в хотели е доброто качество н аживот .

    Кризата е полезна за фирми, които имат пари да купят апартаменти или стаи за служителите си . Така ще намалят разходите за командировки и ако имат договор за обслужване със собствениците на хотела служителите ще работят при много ниски разходи. В бизнес – центровете на хотелите може да се приемат клиенти, може да се наеме офис кабинет за няколко дни…
    Вярвам, че ще има компании, които ще купят стаи и апартаменти в български хотели, които да предоставят на семействата и приятелите на служителите си .
    Това е добър начин да се мотивират ценните за фирмата кадри.

    Друг купувач на стаи и апартаменти ще бъдат туроператорите. Не твърдя, че туристическите фирми ще конкурират хотелите с леглова база, а че ще купят стаи за служителите и за резева при проблем. Все по-силните туристически сезони не минават без дублиране на резервац
  • 4 вцдц

    3 0 Отговор
    Владимире, прочети коментара на замисления и се замисли малко. А това, че се продават стаи означава само едно, че вече няма балами да купуват цели "хотели". Смях, смях.....
  • 5 Владимир Йосифов

    0 1 Отговор
    + за вцдц .
    Това е повратна точка !
  • 6 realist

    1 0 Отговор
    gospoda stroiteli i pishman brokeri,4uvstvate li tatena ot buldozerite koito idvat da raz4istiat 4ernomorieto ot tezi nedorazumenia izhvarliashti fekaliite napravo v moreto
  • 7 Владимир Йосифов

    1 2 Отговор
    Драги анонимни лица, ако сте ходили в ИНОстранство сте могли да видите, че хотелите са на няколко метра от водата.
    Казвам водата, защото много от чуждестранните курорти нямат истински плажове, а скали или камънЯци.
    ---
    Не е добре за една държава да се управлява само от хора, които са летували / каквото и да означава това / само на палатка...
    ---
    Ако ГЕРБ изпълни обещанията си може да построят още няколко пречиствателни станции и да се намалят фекалиите във морето
    ---
    Защо НРБ, като социалистическа държава, не построи пречиствателни станции, а изливаше ла.н.та в Черно море ???
    Нали обичате природата ???

    С уважение :
  • 8 Замислен

    2 2 Отговор
    Владе, вероятно си брокер, както личи от любимата ти картинка. Аз обаче съм купувач, а ти не ми отговаряш на въпросите, само ме атакуваш в рекламички и ми цъкаш минуси. Аз съм физическо лице със скромен, но достатъчен доход, за да си купя такава стая или студио. Неяснотите обаче ме притесняват, думите лоби-бар или джакузи не ме довеждат до възторг, а и хора като тебе явно не ми помагат. Мислиш ли, че ще купя нещо така?
  • 9 Владимир Йосифов

    0 2 Отговор
    Замислен, животът в хотел не е като живот в панел.

    Нека най-после да се разбере, че има различни хора и някои са с по-високи доходи от други

    Равенство / на лозунг / имаше преди много години.

    Г-н Франсоа Оланд,
    който е най-левият Политик в Европа не отрича правото на хората да имат имоти, а иска собствениците им да плащат по-високи данъци, за да може да строи имоти за бедни.

    ИМОТИ е ключовата дума и затова я ползвам за Портрет на стената си.

    Някои ползват мъже с бради, други спортни коли, трети голи жени...
    Замислете се дали сте прав ...
    Поздрави,
  • 10 полисмен

    1 0 Отговор
    Zasto vsichki si zatvarqte ochite.Trqbva li durjavata da napravi vsichko, a investitora / kupuvacha/ da doide nagotovo da postroi seliste s 2500stai i da si pribira parite ot naema ,kakto e b RAVDA hotel EMERALD nie da im osigurime TOK< VODA PUT_DOBUR, plaj-pomislete malko gospoda.
  • 11 Замислен

    1 0 Отговор
    Не живея в панел, но това не променя нещата - отново нито един отговор на въпросите ми.
  • 12 Bossman

    1 0 Отговор
    Положението е трудно,но все пак за всеки влак си има пътници.Хората,които биха инвестирали в хотелиерския бизнес са малко и в момента изчакват да паднат още цените.Чуждестранните инвеститори също изчакват да отминат трудните времена.