14 Май, 2020 17:11 4 617 14

Кой в какви имоти живее

  • ес-
  • жилища-
  • къщи-
  • европейци-
  • живот-
  • обитаване-
  • eurostat

Близо половината жители на ЕС живеят в жилища, а 35% - в къщи

Кой в какви имоти живее - 1
Снимка: Shutterstock

По последни данни на Eurostat през 2018 г. 46% от гражданите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) са живели в апартаменти, 35% - в къщи, а 19% в таунхаус. Най-много в жилища живеят литовците – 66%. На второ и трето място са испанците и естонците, съответно 65% и 62%, а съседна Гърция е на четвърта позиция със 61%. На други край на класацията е Ирландия. Там едва 8% от населението обитава жилища.

Независимостта от съседи е най-силно проявена от жителите на Хърватия. Там 70% от населението обитава къщи. На второ място е Словения – със 66%. Следват Унгария (65%), Румъния (65%) и Дания (53%). Единствените две европейски държави, в които над половината от населението живее в таунхаус са Нидерландия – 58% и Ирландия – 52%.

Над 70% от гражданите на държавите членки на ЕС живеят в собствени жилища. Начело на класацията е съседна Румъния – 96%. Следват Словакия (91%), Хърватия (90%) и Литва (90%). Германците и австрийците са с най-малко собственост, съответно 51% и 55%.

Кой в какви имоти живее


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 От западните

    5 1 Отговор
    държави Испания и Франция живеят в най-много собствени жилища за разлика от панелена Германия. Както се вижда и в статията
  • 3 Анонимен

    13 7 Отговор
    В гарсониера, ако не беше комунизма и това нямаше да имам.

    Коментиран от #7

  • 4 аз ли аз не съм важен

    8 4 Отговор
    В България хората много често бъркат наем със заем. Но няма как да им го обясниш.Трябва да си изпатят първо. Накратко тук ги лъжат,че понеже могат да си купят хляб. Значи могат да си позволят цялата хлебарница. От там иде и драмата ни с изнервената популация без никакви шансове за развитие. Закотвни здраво до живот към някаква кутиика на зандика на географията. В гетото България. До скоро го лъжеха,че изход от тази налудничева ситуация е да драскат билетче. Те разбирасе инвестираха много от мизерните си доходи и там. Друга част пък от българите.Тези дето мислеха,че са много по умни от другите. Загробиха истински пари в някакви виртуални валути. С тази валута си купиха виртуални стоки. И ги държат във виртуални банки във виртуален свят.
  • 5 Язе

    12 1 Отговор
    FLAT се превежда като апартамент. Иначе и къщите са жилища.
  • 6 Гошо

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На други край на класацията е Ирландия. Там едва 8% от населението обитава жилища."
    А другите в какво живеят , в нежилища ли ?
    Редакцията ,нужно ли е да ви казвам колко ви е акъла или вие все пак сами ще се сетите
  • 7 Габровец от София

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Надявам се, че не си модел за подражание на децата ти. Имам един колега като теб, който се чуди как изплащам ипотека, и като сравнихме парите които дават на месец със съпругата му за цигари, алкохол(за след работа) и кафенца(не от вкъщи) и излезе, че ипотеката ми е близо два пъти по-евтина.

    Коментиран от #9

  • 8 редактор

    7 0 Отговор
    100% от хората, които не са бездомни живеят в жилища. Хайде сега си оправете статията.
  • 9 Ахмето Д

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Габровец от София":

    Предполага се, че изплащаш гарсониера... Иначе коментарът ти към 2 не казва нищо...

    Коментиран от #10

  • 10 Габровец от София

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахмето Д":

    Не, двустаен 71м2 с гараж. С 10% първоначална вноска. При колегата сметката е: две кутии цигари на ден + кафе и алкохол за вечеря=20лв/ден, за жена му кутия цигари с кафета и енергийна напитка=10лв/ден, или общо 30лв/ден, или 900 на месец. При мен преди 11г започнах с 730лв/мес, но с частично предсрочно погасяване и с падането на лихвите падна до 430лв/мес. Разбира се, трябва мотивация за да вземеш кредит и при нас с жена ми това беше въпросът под наем или на заем. В момента в София наем на нормален двустаен започва от 450 лв, а кредит от 100 000лв за 25г започва от 458лв на месец.

    Коментиран от #14

  • 11 Ivan S

    3 0 Отговор
    Блестящ пример за некадърен превод. Учете бе, учете езици, те ви дават възможности. А после четете, четенето дава кръгозор..
  • 12 да да

    3 0 Отговор
    глупусти нисосветние.........къщите също са ЖИЛИЩА.........пълна неграмотност
  • 13 1234578

    3 0 Отговор
    "Нaй-мнoгo в жилищa живeят литoвцитe – 66%..."

    "Журналист" Милена Богданова поне се научете да превеждате. Как да го разбираме това? Другите "процебти" в какво живеят може би в пещери или спят под мостове и кашони на улицата?
  • 14 1234578

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Габровец от София":

    За да вземеш ипотечен заем, при средна заплата в страната от 1 200 лева месечно и 250-300 лева месечен разход на човек за храна. Ами имотен данък, застраховка, дрехи, обувки, ток, В и К, телефон, интернет, автомобил... Трябва да си доста хазартна личност. И да не си даваш сметка, че в следващите 15-20 години. Не трябва да се разболяваш сериозно и да ставаш безработен. Някаква част от хората имат късмет и успяват да изплатят заема. На други обаче, банките освен, че им взимат всичко, което са плащали години. Им взимат и първоначалната вноска.