Last news in Fakti

15 Май, 2020 13:21 9 760 8

С 40% скочи броят на исканията за ипотечен заем

  • финландия-
  • къщи-
  • купувачи

Расте броят на младите купувачи между 25 и 29 години

С 40% скочи броят на исканията за ипотечен заем - 1
Снимка: Shutterstock

Меката зима и започването по-рано на курортния сезон във Финландия увеличи с 40% броят на молбите за отпускане на ипотечен заем през април тази година спрямо същия месец на миналата. Желанието на повечето клиенти е да купят или построят извънградска къща, независимо от пандемията от коронавирус. Ръст има и в средната сума на заема, които финландците желаят да изтеглят – от 70 000 EUR тя вече е 90 000 EUR. Продажбата на извънградски къщи е нараснала с 30% през този април спрямо същия месец на 2019 г.

„В момента пазарът страда от дефицит на предложения, тъй като търсенето значително превишава предлагането. Дори в момента клиентите са готови да придобият къща без собствен частен плаж“, казват анализатори.

В широкия диапазон от 150 000 EUR до 300 000 EUR варират цените на къщите край бреговете на езерата или морето на Финландия. Най-скъпите обекти са в провинция Уусимаа, където средната стойност е 137 000 EUR. Ваканционните имоти в Пирканмаа са по-евтини – 86 000 EUR. В Южен Саво през първото тримесечие на тази година цените са се увеличили с 40% на годишна база, като са достигнали средни нива от 106 000 EUR.

„Пролетта обикновено е пиковия сезон за продажба на ваканционни жилища. Отчитайки факта, че ограниченията за пътуване в Уусимаа са отменени, активността на купувачите се увеличава. Тази година сезонът започна по-рано от обикновено, независимо от забавянето като общо в резултат на пандемията“, допълват брокери.

Редица потенциални купувачи разглеждат извънградската къща като място за работа от вкъщи. Типичният клиент е на възраст около 40-44 години в разцвета на своята кариера. Бележи ръст и броят на младите инвеститори на възраст от 25 до 29 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милено

    21 0 Отговор
    Замалко да захапя че става дума за Бг .кожодерите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Враца Баце

    12 0 Отговор
    И за тази "статия" Богданова ще вземе хонорар?
  • 5 Чоки

    18 1 Отговор
    Много интересно какво се случва с ипотечните заеми в Нубия, на фона на нулевия интерес за такива в България.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Еднозвездев

    5 0 Отговор
    Отново давам осенка 1 звезда за подвеждащо заглавие на материал с нулева полза за читателите.
  • 8 гост

    6 0 Отговор
    С една дума - айде и вие тук, скачайте към ипотеките. Какво чакате? Вижте във Финландия какво става.
    Айде, че не остана.....