15 Май, 2020 10:33 4 610 0

Забраняват строителството на тези сгради

  • китай-
  • небостъргачи-
  • строителство-
  • ограничение-
  • височина

В Китай вече няма да има небостъргачи с височина над 500 метра

Забраняват строителството на тези сгради - 1
Снимка: Shutterstock

Нова директива на китайското правителство забранява в градовете да се строят небостъргачи с височина над 500 метра. Изключение се прави за „особени обстоятелства“ и когато сградата ще спомогне за подобряване на градския ландшафт. Новите ограничения влязоха в сила в края на април тази година.

Китай е държавата с най-много небостъргачи в цял свят – над 2177 кули, чиято височина е над 150 метра и 85 сгради, които се извисяват на над 300 метра. Последните две десетилетия в страната се наблюдава интензивно градско строителство. По данни на Emporis, Китай разполага със 6 от 10-те най-високи сгради в света.

Властите уточняват, че решението е взето в съответствие с „националния архитектурен принцип на новата ера“, съгласно който градските съоръжения трябва да бъдат „практични, икономични, екологични и красиви“. Министерството на жилищното строителство и градско развитие обещава да изкорени „огромните, неземните и глупави“ сгради. Забранява се и копирането на архитектурната. Властите искат от общинските администрации да измислят проекти за сгради, които да отразяват „особеностите“ на Китай.

Ако в някой град все пак се наложи да бъде построен небостъргач, съответните длъжностни лица първо трябва да преминат през редица „строги проверки“ за пожарна безопасност и електрическа инсталация, както и противоземетръсни норми. След това министерството ще оцени проектите. Последната дума ще има Националната комисия за развитие и реформа.

Министерството на жилищното строителство и градско развитие също така възлага на местната администрация да завиши мерките при издаване на разрешение за строеж на сгради с височина над 100 метра, както да защити природните зони и историческите обекти.

По данни на CTBUH – чикагска организация, специализирана в проектирането и строителството на високи сгради, новата директива не е изненада. От няколко години се говори, че в Китай не трябва да има странни сгради. Според представители на CTBUH, една от причините за това са икономическите рискове, които едно подобно строителство води след себе си. Редица сгради са построени без гаранция, че ще бъдат отдадени под наем, още в началния им етап на създаване. За завършването им инвеститорите са взели големи кредити. Има обекти, които вече 10 години не могат да бъдат завършени именно поради финансови причини.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА