Last news in Fakti

16 Май, 2020 10:43 4 443 11

Съседите с истинско безплатно саниране

  • румъния-
  • саниране-
  • програма

Румънците ще получат по 15 000 EUR за обновяване на жилищата си

Съседите с истинско безплатно саниране - 1
Снимка: Shutterstock

Румънците, които искат да повишат енергийната ефективност на жилищата си ще платят само 40% от стойността на ремонта. Останалите 60% се покриват от държавната програма „Енергийно ефективно жилище“ с бюджет 100 млн. EUR. Субсидията ще е в размер до 15 000 EUR на бенефициент. Програмата е разчетена за 9000 жилища.

Санирането включва подмяна на системата за топлинна изолация, изолация на прозорци, газови бойлери, използващи технология за кондензация, слънчеви панели, LED осветителни системи и всякакви други системи, които могат да подобрят енергийната ефективност на жилищата им.

Кандидатстването ще е само онлайн и включват лична карта на собственика на жилището, документ, доказващ собствеността му, и сертификат за енергийна ефективност, както и одит, показващ как ще се подобри енергийната ефективност с инвестицията. Предоставят се до 60 дни след началото на програмата. Изпълнението на инвестиционното намерение се реализира в рамките на 18 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корона Нинова

    39 8 Отговор
    Бойко окра всичко, за нас не остана нищо за крадене!
  • 2 Лост

    42 6 Отговор
    Как ще платиш 40% и ще е безплатно?

    Коментиран от #3

  • 3 ...

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    Отива в работещите хора с желание за развитие(робуване) ... т.е не е баш за авантаджии..трябва да си работил и спестил някой лев като разбирасе ще ти трябва и заемче. Нали се сещаш , че всичко се прави за едни банки ,)

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Гладен брокер

    3 3 Отговор
    Абе, що не продавате в софето? Искахте на софията, пък не купувате, еййй
  • 5 гост

    11 7 Отговор
    И със сигурност с техните 100млн. евро ще постигнат много повече отколкото нашите с 1млрд. евро. У нас е чиста корупция, имаше я тази система с 40% и преди, но единици я ползваха, защото бумащината, разправията, изискванията и накрая като ти сложат това "до" всичко се свежда до няколко стотин лева. Ето при мен как беше: искаха проформа-фактура, искаха банков заем, лихва по него, такси по него, после проверки и накрая спестяването щеше да ми излезе 15%, самият дистрибутор ми предложи да не минава по програмата и ми направи 13% отстъпка с добавена екстра при монтажа, или за мен нямаше никаква полза, а само спестяване на главоболия и разправия. Всичко у нас е гавра. Точно тези, които най-малко допринасят за данъците и благоденствието, живеещите в панелки, точно те получават 100% подпомагане, защо? С какво са го засужили? Нали те си плащат сметките като са високи? Моят данък на тухлено и голямо жилище е двойно по-висок спрямо една панелка отсреща, на някой безделник, който от 10г. не си е плащал данъците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хосе

    1 3 Отговор
    Българите сами се изяждате. Невероятно т*пи хора сте след като от завист ще си затриете държавата. Сега завиждате на комшиите че били по умни. В България също има санирани блокове и то много добре и сега изглеждат като нови и цената им също така става като на ново строителство.
  • 10 Журналист

    4 1 Отговор
    Заглавието кърти...Саниранито било безплатно за роуманците,но разбираш ли трябва да дадеш едни 40 % от 15 хил. евро.И това ще се санират сгради които са крайно зле,а собствениците надали ще имат едни евраци повече.9000 жилища са нищо сравниние с Румания.Нашият блок го санираха миналата година без да съм дал нито една стотинка и общо в целият квартал са 7 санирани блока.
  • 11 Фооол

    1 0 Отговор
    Ами то тия 40 процента ще е колкото да си платиш на майстори да ти сложат изолацията. Държавната оферта ще е тройна