18 Май, 2020 11:11 4 190 9

Имотите ще поевтинеят, но незначително

  • белгия-
  • цени-
  • жилища

Апартаментите се ще обезценят с близо 2%

Имотите ще поевтинеят, но незначително - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти на банката ING прогнозират спад от 2% на жилищата в Белгия през текущата година и стабилизиране на пазара през 2021-а. Аналогична прогноза по-рано направи и банка Belfius. Към днешна дата анализаторите очакват рязък спад в икономическата активност през първото полугодие и възстановяване през втората половина на текущата година. Според тях, БВП на глава от населението ще се свие до 6.8%, което е три пъти повече спрямо финансовата криза от 2009 г.

ING предполага, че броят на сделките с имоти отново ще отчете ръст през второто полугодие на 2020 г. след рязкото понижение през първото. Но няма лесно да бъдат достигнати докризините нива. Това е свързано с факта, че броят на транзакциите през 2019 г. беше изкуствено завишен в резултат на отменените данъчни тежести във Фландрия.

Кризата най-силно ще се отрази на доходите, независимо от предприетите от правителство мерки. В дългосрочна перспектива спадът на доходите например с само с 1% понижава способността да се вземат кредити, а следователно намаляват и цените на имотите с 1%. Но стабилността на пазара ще поддържа отлагането на плащането на ипотечните заеми.

Специалистите не очакват съществена промяна в данъчната и кредитната сфери.

Според икономисти, цените на жилищата могат да се поддържат от инвеститорите, за които доходността от облигации се е понижила, а пазарът на акции е станал рисков. В същото време, повечето белгийци вярват в стабилността на пазара, което може да подържа здравословно търсене.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    16 1 Отговор
    Да, така им се иска на определени лица, но за съжаление реалността ще е друга..
  • 2 Я кажи на тия Хора...

    9 1 Отговор
    Как в българия ще ги продават на килограм, че и селяните се усетиха че не могат да работят за един наем :)
  • 3 Еднозвездев

    17 0 Отговор
    Не виждам технически проблем заглавието да бъде "В Белгия имотите ще поевтинеят, но незначително". Нарочно е пропусната страната, за да се подлъжат повече хора да влязат. Така че, ето ви едничка звездичка от сърце.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грухчо белята

    2 0 Отговор
    Фен на Еднозвездев.
  • 8 123

    2 0 Отговор
    Да, в Белгия може да поевтинеят с 2%, но в България може и 2х20, защото тези цени са безумно надути. Кой ще провери цените, на които се изповядат сделки през последните 3 години. Дали има съществено разминаване в цените от обявите на брокерите. Какви са тези разлики? Какви данъци плащат брокерите на държавата върху комисионната си от 3%, която върху обявените в сайтовете им цени се явява над 5000 лева? КОЙ?
  • 9 Надай са к на пияни п

    1 0 Отговор
    Айдеее, ЦЦ с частния асансьор ша му изгорят паричките с тия обезценки :-)